Hoppa till huvudinnehåll

Flera tusentals cigarettfimpar, en oanvänd gummibåt och en hel diskmaskin - genom talkokrafter har över 100 unga och gamla städat upp Åbos stränder under veckoslutet

wilhelmina vitikainen och onni vitikainen plockar upp skräp i skogen runt runsala folkpark
Wilhelmina Vitikainen och Onni Vitikainen deltog i Håll Skärgården Rens evenemang "Snygg Beach" på lördagen vid Runsala folkpark i Åbo. Wilhelmina ville hjälpa till för att skräp i naturen är farligt för djuren. Onni tyckte det var roligt att delta. wilhelmina vitikainen och onni vitikainen plockar upp skräp i skogen runt runsala folkpark Bild: Yle/Jasmine Nedergård skräpplockare,Runsala,Nedskräpning,Håll skärgården ren,wilhelmina vitikainen och onni vitikainen

Talkona Snygg Beach och Rena Stränder ordnades i Åbo under veckoslutet. Flera deltagare uttryckte förvåning över hur många cigarettfimpar det finns överallt, men var glada över att man märkte en skillnad efter att de varit och städat.

På fredagseftermiddagen (3.5) ordnade Östersjöutmaningen talkot "Rena stränder" vid Lönnrotsparken i Åbo och koordinator Tove Holm var jättenöjd över alla frivilliga som ville ställa upp.

- Ungefär 50 stycken har varit här idag, det känns jättebra! Det är roligt när människor vill komma frivilligt och göra stränderna renare.

tove holm
Tove Holm är Östersjöutmaningens koordinator och ordnade också talkot "Snygga stränder" i Åbo på fredagen. tove holm Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,östersjöutmaningen

Ett enkelt sätt att öppna upp ögonen för miljöfrågor

Talkot ordnades nu för femte året i rad och är ett samarbete mellan städerna Åbo, Helsingfors, Tallinn och Sankt Petersburg.

Det var för 12 år sedan som Östersjöutmaningen grundades av Åbos och Helsingfors stadsdirektörer. Och man jobbar helt enkelt för ett renare Östersjön, förklarar Tove Holm.

- Alla städer brukar då ordna ett sådant här talko ungefär samma dag och det är helt enkelt ett sätt att öppna upp ögonen för miljöfrågor.

Cigarettfimpar som skapar mikroplast fanns i massor - men också en drogspruta hittades

För miljön och havet är mikroplasterna helt klart värst och de kommer många gånger från cigarettfimparna som slängs i naturen, förklarar Holm.

- Men det värsta som vi hittade här idag var en sådan där spruta som man använder för droger, så det finns också farligt avfall.

några plastpåsar med skräp i och några skräpplockare står lutade mot en bänk
Alla fick varsin plastpåse att plocka skräp med och företaget Kuntec lånade ut skräpplockare åt deltagarna. några plastpåsar med skräp i och några skräpplockare står lutade mot en bänk Bild: Yle/Jasmine Nedergård Håll skärgården ren,skräpplockare,plastpåsar,plocka skräp

Hon säger att mängden skräp i naturen ofta förvånar henne. Många gånger ser man inte skräpet förrän man faktiskt börjar leta efter det - men att det då finns där i massor av mängder.

- Det är lite knäckande att vi är så skräpiga av oss.

Men Holm är ändå nöjd över att talkot även inspirerade förbipasserande.

- Det var många som gick förbi och sa att de inte hinner delta nu, men att de har sett mycket skräp där de bor och att de nog ska ordna någonting liknande själva.

3500 fimpar och en massa plast och metall i skräppåsarna

Många marin- och miljöbiologistuderande från Åbo Akademi deltog i talkot på fredagen.

Två av dem var Johan Malmberg och Wiljam Eklund.

johan halmberg
Johan Malmberg fyllde en hel kasse med skräp under talkot. johan halmberg Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,johan malmberg
wiljam eklund
Wiljam Eklund säger att de förutom cigarettfimparna hittade mest plast- och metallskräp. wiljam eklund Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo domkyrka,plocka skräp

Malmberg säger att han hört mycket om plastproblematiken på nyheterna och själv redan tidigare plockat lite skräp, men nu ville delta i ett lite större gäng.

- Det är någonting som man själv faktiskt kan göra, och man märker också en skillnad, att det har sin effekt.

Eklund räknade antalet fimpar som hans grupp på tio personer plockade och kom fram till 3500 fimpar på två timmar.

"Man borde få folk att fatta att han med en egen påse för sitt skräp - det är jobbigt att plocka upp det"

Fyra andra studerande från marin- och miljöbiologin som också deltog var Ida Lintala, Lina Wilson, Ronja Kaplin och Sophie Doktar.

Det hade många insikter som de kom fram till under eftermiddagen.

- Det är helt kul att hjälpa till och göra någonting, samtidigt så känns det lite att “oj, nej, vad mycket skräp som finns här”. Man borde nog få folk att fatta att ha med en liten plastpåse eller faktiskt hålla i sitt skräp tills man kommer förbi en roskis. Det är inte bara att slänga, det är jobbigt att plocka upp det, säger Lintala.

- På en timme så hittade vi över 1100 fimpar. Vi räknade dem, en för en, så det var jag ganska förvånad över, att vi hittade så mycket på en timme, säger Doktar.

fyra marin- och miljöbiologistuderande som är nöjda efter att ha plockat skräp vid aura å
Från vänster: Ida Lintala, Lina Wilson, Ronja Kaplin och Sophie Doktar. Alla marin- och miljöstuderande vid Åbo Akademi. fyra marin- och miljöbiologistuderande som är nöjda efter att ha plockat skräp vid aura å Bild: Yle/Jasmine Nedergård studerande,Aura å,ronja kaplin

Wilson reagerade också på antalet cigarettfimpar i naturen.

- Man vet ju att människor kastar dem i naturen. Men ändå blir man mållös, det är så sjukt mycket fimpar överallt. Som man annars inte märker, när man bara är ute och går, men när man börjar titta efter så finns de överallt.

Wilson och Kaplin funderade också mycket över allt skräp som fanns gömt i buskarna kring åstranden.

- Jag hittade väldigt mycket snus, plast och metall. Också en chipspåse och mycket som varit glömt i buskar. Man märker ju att folk har försökt gömma det, suckar Kaplin.

Men hon och de andra var ändå nöjda med vad de hann åstadkomma under talkot.

- Direkt man plockar ett litet skräp så hurrar man lite inombords, att man har gjort någonting. Det är en väldigt skön känsla, säger Kaplin.

"Vi har hittat allt möjligt: en oöppnad gummibåt, massor med kläder och även en diskmaskin"

På lördagen ordnades Nordic Coastal Clean Up day och då ordnade också Håll Skärgården Ren talkot Snygg Beach vid Runsala folkpark i Åbo.

Trots väldigt varierande väder med snöstorm och köld hittade hela 70 deltagare dit, säger projektkoordinator för Håll Skärgården Ren, Atte Lindqvist.

- Människor är nog alltid jättenöjda på såna här evenemang. Man blir nog på gott humör när man kan göra en skillnad och Runsala är jätteviktigt för Åbobor överlag, så människor blir jättenöjda av att se att det har städats här, säger Lindqvist.

koordinatorerna atte lindqvist och julia jännäri från håll skärgården ren står framför allt skräp som samlats in vid runsala folkpark
Atte Lindqvist är projektkoordinator för Håll Skärgården Ren och Julia Jännäri var huvudkoordinator för talkot Snygg Beach. Här poserar de framför allt skräp som hade hittats, förutom diskmaskinen. koordinatorerna atte lindqvist och julia jännäri från håll skärgården ren står framför allt skräp som samlats in vid runsala folkpark Bild: Yle/Jasmine Nedergård Håll skärgården ren,Åbo,Runsala,Nedskräpning,julia jännäri

Fynden över dagen har varit väldigt varierande, berättar Lindqvist.

- Allt möjligt har vi hittat. Vanligaste är såklart cigarettfimparna, de är helt klart dominerande.

- Men vi har också hittat väldigt konstiga fynd: en oöppnad gummibåt, massor med kläder; även en diskmaskin, men den får kommunen fara och hämta senare. Sedan fanns det också en gasbrännare.

Se upp för häckande fåglar om du städar på stränder på vårkanten

Några saker ska man tänka på om man vill plocka skräp under vårkanten.

- Nu när det är vårtider måste man vara noga med att kolla om det finns häckande fåglar, att man inte stör dem och omgivningen. Om man ordnar talko ska man gärna meddela kommunen också, så att de vet att de kan hämta städredskap också.

marius kraufvelin sitter framför en hög med soppåsar vid runsala folkpark
Marius Kraufvelin deltog i båda evenemangen under veckoslutet. Han hittade 2000 cigarettfimpar. marius kraufvelin sitter framför en hög med soppåsar vid runsala folkpark Bild: Yle/Jasmine Nedergård Håll skärgården ren,Nedskräpning,Runsala,marius kraufvelin
en massa soppåsar med skräp vid runsala folkpark
Mängden skräp var stor vid Runsala folkpark. en massa soppåsar med skräp vid runsala folkpark Bild: Yle/Jasmine Nedergård skräp,Nedskräpning,Håll skärgården ren,Runsala,plastavfall

"Glad över hur mycket man kan göra som individ även om man inte får pengar för det"

Marius Kraufvelin deltog i båda evenemangen under veckosluten. Han hittade hela 2000 cigarettfimpar.

- Man är arg för hur mycket skräp som finns, men glad också för hur mycket man kan göra som individ och göra en tjänst även om man inte får någon pengar för det. Men kanske man borde införa en pant på fimpar också?

Outi Pajala deltog nu för tredje året och säger att det var mindre skräp nu är tidigare år.

På plats var också hennes treåriga son Maltti.

- Han sov först men sedan var havet nog intressantare än skräpet. Men han vet att man inte får slänga skärp i naturen och på det här sättet så lär han sig ju den kunskapen också.

outi och mari pajala står vid stranden vid runsala folkpark med en soppåse med skräp i händerna
Outi Pajala var på plats i Runsala med sin syster Mari Pajala. outi och mari pajala står vid stranden vid runsala folkpark med en soppåse med skräp i händerna Bild: Yle/Jasmine Nedergård skräpplockare,Ruissalo People's Park,Runsala,Nedskräpning,plastavfall,plocka skräp
treåriga maltti går med skräpplockar i handen vid stranden i runsala folkpark
Även treåriga sonen Maltti plockade skräp, även om havet var mer intressant. treåriga maltti går med skräpplockar i handen vid stranden i runsala folkpark Bild: Yle/Jasmine Nedergård Runsala,Strand,skräpplockare,maltti (outi pajalas dotter)