Hoppa till huvudinnehåll

Havretrenden fortsätter öka: havrebaserade produkter allt mer populära bland finländarna

En havreåker som har blivit gyllengul.
Havreåker. En havreåker som har blivit gyllengul. Bild: Marica Hildén / Yle Västnyland,Ingå,lantbruk

Enligt Teknologiska forskningscentralen VTT kunde havre ha en enorm exportpotential, endast en bråkdel av all finsk havre används i livsmedel.

Havre kan användas till gröt, mjölk, yoghurt, bröd och glass.

Enligt VTT kunde konsumtionen dubblas och exporten flerdubblas. Företagen tävlar sinsemellan om att utveckla nya havreprodukter som kunde säljas utomlands. Flera forskningsprojekt pågår även.

Havreproduktionen är stor i Finland, enligt Naturresursinstitutet Luke är nästan en tredjedel av den finska spannmålsproduktionen havre.

Det har även blivit allt mer populärt att köpa havre direkt från bondgårdar, korn och vete säljs däremot i mindre omfattning.

Havrebaserade produkter allt mer populära bland de stora kedjorna

Havretrenden har hållit i sig i flera år och ser inte ut att avta. S-gruppen menar att deras havreprodukter fått sig ett rejält uppsving under förra året.

Enligt SOK:s sortimentchef Katja Tapio har försäljningen av havrebaserade yoghurtsprodukter stigit med 70 procent och förväntas ännu stiga.

Konsumtionen av komjölk går å sin sida nedåt i Finland, medan åtgången av havrebaserade drycker ifjol steg med 50 procent jämfört med året innan.

Havreprodukternas succé antas bland annat bero på ett hela tiden växande sortiment. Också havrebaserade mellanmålsprodukter har blivit allt mer populära.

Också för K-gruppen går havreprodukter åt. Allt som allt har försäljningen av havrebaserade produkter ökat med tio procent, enligt inköps- och försäljningschef Aki Erkkilä.

Att folk allt mer väljer havreprodukter märks bland annat i försäljningen av havrebaserade drycker och bröd, menar han.

Källa: STT

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes