Hoppa till huvudinnehåll

Heta känslor då Lejonen föll i VM-genrepet – Sveriges målvakt tvingades utgå efter kollision med Juhani Tyrväinen

Efter vinster mot Tjeckien och Ryssland kom Lejonen ner på jorden igen. Laget förlorade VM-genrepet mot Sverige i en match där det största samtalsämnet var Juhani Tyrväinens kollision med den svenske målvakten Jacob Markström.

Säsongens sista träningsmatch och sista chansen för de finländska spelarna att visa att de vill spela i VM som börjar nästa vecka. På andra sidan regerande världsmästarna Sverige med mängder med NHL-spelare.

VM-genrepet mellan Finland och Sverige var länge en snäll och emellanåt ganska så sömnig historia men i slutet av den andra perioden hettade det till på allvar.

Oliver Ekman Larsson gick bort sig som siste back och Juhani Tyrväinen fick ett friläge. Den svenske målvakten Jacob Markström gav sig ut från sitt mål och kolliderade med Tyrväinen.

Jacob Markström i Tre Kronor
Jacob Markström. Jacob Markström i Tre Kronor Bild: Yle/ Tomi Hänninen ishockey,Sveriges herrlandslag i ishockey,Jacob Markström

Markström blev liggande på isen men den svenske keepern kom till slut på benen och tog sig till omklädningsrummet. Bråk utbröt på isen och flera spelade visade ut, bland annat Tyrväinen fick en tvåa för interference.

– Jag försökte bara åka efter pucken. Visst jag såg att målvakten var långt ute men det var en oavsiktlig kollision, säger Tyrväinen till Yle.

Sveriges förbundskapten Rikard Grönborg var förbannad och skrek på domarna då han ansåg att Tyrväinen kom för lätt undan. I det svenska lägret var det riktigt irriterat i den andra periodpausen.

– Jag ser att de kör på Markström, när deras målvakt tar pucken får vi se om vi kör på honom, sade Patrick Hörnqvist till SVT.

Matchen då? Ja den vann Sverige med 2–1.

Lejonen tappade ledningen

Finland tog ledningen genom Veli-Matti Savinainen efter fem minuter men Sverige vände i den första perioden.

Tre minuter efter Savinainens mål kom den svenska kvitteringen. Marcus Krüger och Erik Gustafsson satte igång ett snyggt anfall och Dennis Rasmussen smällde in kvitteringen – ett mål som kom i ett misstänkt offsideläge.

Några minuter senare fick Tre Kronor spela i powerplay och då visade NHL-stjärnorna Elias Petterson, Loui Eriksson och Elias Lindholm att deras samarbete fungerar. Från nära håll prickade Lindholm in 2–1 bakom Kevin Lankinen.

Finland saknade inte kvitteringschanser efter Sveriges ledningsmål. I slutet av första perioden var Juho Lammikko centimeter från att göra sitt första landslagsmål men Jacob Markström fick klubban på pucken och räddade.

Tidigt i andra perioden fick också Joonas Nättinen ett jätteläge då Markström spottade ut en retur men finländaren stötte pucken utanför.

– Det var en jämn match, tredje matchen på fyra dagar mot tufft motstånd så det var en bra insats. Visst grämer en förlust men det fanns positiva saker i matchen. Vi visade att vi klarar oss mot NHL-lag den här veckan, säger Finlands förbundskapten Jukka Jalonen.

På måndag kommer Jalonen att nominera truppen till VM.

– Det är stora beslut som ska fattas, säger han.

Resultat:

Sverige – Finland 2–1
05.12 0–1 Veli-Matti Savinainen (Kaapo Kakko, Arttu Ilomäki) pp
08.07 1–1 Dennis Rasmussen (Marcus Krüger, Erik Gustafsson)
12.24 2–1 Elias Lindholm (Loui Eriksson, Elias Pettersson) pp

Läs också

Nyligen publicerat - Sport