Hoppa till huvudinnehåll

Med buller och damm försvinner en bit Karishistoria - nu hoppas man på nya ägare till yrkesskolans kvarlevor

En vit tegelbyggnad som delvis rivits. Träd i förgrunden.
En del av de gamla byggnaderna röjs undan för nya. En vit tegelbyggnad som delvis rivits. Träd i förgrunden. Bild: Pia Santonen / Yle byggnader,rivning,Sydkustens utbildningsfastigheter

Vid Pumpviken i Karis yr dammet kring Västra Nylands Yrkeskolas, senare Axxells, gamla område. En del av byggnaderna håller nämligen på att rivas för att ge utrymme åt bostadshus i framtiden.

Den äldsta delen av skolbyggnaden och internatbyggnaderna ska ändå bevaras eftersom de är ritade av Hilding Ekelund respektive Ole Gripenberg, båda berömda arkitekter.

Byggnaderna på Västra Nylands yrkesskolas område

Hilding Ekelund (1893-1984) ritade de flesta kommunala och kyrkliga byggnaderna i Karis under tre decennier. Han är också känd för att bland annat ha ritat Olympiabyn i Helsingfors.

Ole Gripenbergs (1892-1979) verk går bland annat att skåda i Bortre Tölö i Helsingfors där ett helt kvarter vid Mannerheimvägen ritats av honom.

Gripenbergs byggnader vid Västra Nylands yrkesskola planerades ursprungligen för Raseborgs skyddskårs stab 1941-1942.

Svartvit bild från 1940-talet av vita byggnader ursprungligen byggda för skyddskårens stab.
Ole Gripenbergs byggnader var egentligen menade för skyddskårens stab. Svartvit bild från 1940-talet av vita byggnader ursprungligen byggda för skyddskårens stab. Bild: Ingiald Lassenius/Lokalarkivet Arrestens bildsamlingar Karis,yrkesskolor,Ole Gripenberg

Västra Nylands yrkesskola inledde sin verksamhet år 1945 på skyddskårens område.

Hilding Ekelund planerade den egentliga skolbyggnaden som blev färdig år 1952.

Svartvit bild av Västra Nylands ykesskola, en vit stenbyggnad, från 1969.
Skolbyggnaden blev klar år 1952. Fotot är från 1969. Svartvit bild av Västra Nylands ykesskola, en vit stenbyggnad, från 1969. Bild: Kaj Walldén/Lokalarkivet Arrestens bildsamlingar Karis,yrkesskolor,hilding ekelund

Ända in på 70-talet gjordes utvidgningar och ändringar på Ekelunds byggnad. De mest värdefulla delarna anses vara verkstaden och klassrumsflygeln från första halvan av 50-talet.

Svartvit bild av Västra Nylands ykesskola, en vit stenbyggnad, från 1969.
Under årens lopp har det gjorts ändringar och byggts till på yrkesskolan. Här är den år 1969. Svartvit bild av Västra Nylands ykesskola, en vit stenbyggnad, från 1969. Bild: Kaj Walldén/Lokalarkivet Arrestens bildsamlingar Karis,yrkesskolor,hilding ekelund

Byggnaderna är inte längre i användning då yrkesskolans verksamhet flyttade till nya lokaler i Karis centrum år 2012.

I detaljplanen står det att byggnaderna från stabstiden och yrkesskolans tidigaste delar bör bevaras.

I planen har man tänkt sig bostäder på området - att till exempel omvandla en del av de gamla byggnaderna till bostadshus och även bygga nya.

De nya byggnaderna ska ändå placeras så att de tar helheten i beaktande. Det finns även ett önskemål om att nybyggnaderna ska ha en koppling till de tidigare epokerna som syns på området.

Källor: Raseborgs stad, Museiverket, Finlands Arkitekturmuseum

Det är Kustregionens utbildningsfastigheter som äger området. Bolaget skulle gärna vilja bli av med byggnaderna och marken men det finns inga intresserade köpare.

Vd:n Joakim von Bergmann är ändå inte oroad.

- Det är ingen större panik på kort sikt. Vi genomför hela rivningsarbetet i år så vi får ner de fasta driftskostnaderna, förklarar han.

Det är den dyra fastighetsskatten och utgifter för värme, el och ventilation för att byggnaderna ska hållas friska som har slitit på plånboken.

Man i blå jacka ser mot kameran och ler.
Joakim von Bergmann föreställer sig radhus i brittisk stil. Man i blå jacka ser mot kameran och ler. Bild: Nicole Hjelt / Yle man,verkställande direktör,joakim von bergmann

- Nu när vi river det som inte ska bevaras och endast fokuserar på att hålla i gång det andra så belastar det inte bolaget lika mycket som tidigare.

Flygvy från 1980 från Pumpviken och Västra Nylands yrkesskola i Karis.
Så såg området ut på 1980-talet. Flygvy från 1980 från Pumpviken och Västra Nylands yrkesskola i Karis. Bild: Stig Nyström/Lokalarkivet Arrestens bildsamlingar Karis,Svartån,västra nylands yrkesskola
En ritning av ett bostadsområde vid ett vattendrag.
Så kunde kanske området se ut i framtiden (Bilden från motsatt håll i förhållande till den från 1980-talet.). En ritning av ett bostadsområde vid ett vattendrag. Bild: Raseborgs stad detaljplanering,teknisk ritning,Karis,Sydkustens utbildningsfastigheter

Von Bergmann har också en förståelse för varför skolbyggnaden inte gått åt trots att den är Ekelunds verk.

- Grundpriset för att sanera och göra om skolbyggnader till boende är tyvärr högre än att bygga nytt, förklarar han.

Jag hoppas att en grupp aktiva västnylänningar tar sig an projektet och skivar av byggnaden i brittisk tappning med smala radhuslägenheter i två plan

Dessutom spelar läget in.

- Om området var innanför ring ettan skulle vi helt säkert hitta en köpare och högst antagligen om det var inom ring trean.

En riven byggnad, högar med bråte och en grävmaskin.
Rivningsarbetet pågår som bäst. En riven byggnad, högar med bråte och en grävmaskin. Bild: Pia Santonen / Yle byggnader,rivning,Sydkustens utbildningsfastigheter

Förhoppningen är ändå att såväl den äldsta delen av Ekelunds skola som de gamla internatbyggnaderna av Ole Gripenberg ska hitta nya ägare.

För att locka folk till platsen kommer bolaget att hyra ut lokalerna till olika kulturevenemang under året.

von Bergmann har en vision för området.

- Jag hoppas att en grupp aktiva västnylänningar tar sig an projektet och skivar av byggnaden i brittisk tappning med smala radhuslägenheter i två plan.

Läs också