Hoppa till huvudinnehåll

Raketregnet över södra Israel fortsätter - så också flygattackerna mot mål i Gaza

En bil mitt bland bråtet efter en sönderbombad byggnad i Gaza City på söndag morgon.
En bil mitt bland bråtet efter en sönderbombad byggnad i Gaza City på söndag morgon. En bil mitt bland bråtet efter en sönderbombad byggnad i Gaza City på söndag morgon. Bild: EPA-EFE/MOHAMMED SABER Gaza

På söndag förmiddag uppgav Israel att över 450 raketer skjutits från Gazaremsan mot Israel sen tidig lördag morgon. Israel har under det senaste dygnet svarat med flygattacker mot 220 mål på Gazaremsan. Tre israeler och minst nio palestinier har dödats sen lördagen.

Det första israeliska dödsoffret för helgens raketattacker från Gaza blev en 58-årig man som natten till söndagen träffades av splitter från en raket som slog ner intill hans hus i Ashkelon, i södra Israel.

På söndag eftermiddag rapporterades att ytterligare två israeler som sårats i raketattacker mot Ashkelon tidigare under dagen hade dött av sina skador.

Åtminstone åtta palestinier har dödats sen lördag morgon i samband med israeliska vedergällningar.

På den palestinska sidan har man upprörts speciellt av att en höggravid kvinna och hennes lilla dotter dödades i Gaza City på lördagen. Israel hävdar att kvinnan och hennes dotter inte dödades i en israelisk flygattack, utan av en palestinsk raket vars avskjutning misslyckades.

En palestinsk pojke och hans mamma går bland bråtet efter en flygattack i Gaza City på söndagen.
En palestinsk pojke och hans mamma går bland bråtet efter en flygattack i Gaza City på söndagen. En palestinsk pojke och hans mamma går bland bråtet efter en flygattack i Gaza City på söndagen. Bild: EPA-EFE/MOHAMMED SABER Gaza

EU uppmanade redan på lördagen parterna till eldupphör, medan USA har fördömt raketbeskjutningen från Gaza och försvarat de israeliska motattackerna.

- Vi står bakom Israel och stöder till fullo landets rätt att försvara sig mot dessa fruktansvärda attacker, sade det amerikanska utrikesministeriets talesman Morgan Ortagus.

Våldsamheterna kommer att fortsätta?

Både palestinier på Gazaremsan och israeler i södra Israel som exempelvis israeliska Haaretz talat med, befarar att den här beskjutningen kommer att fortsätta åtminstone i ett par dagar till.

Den nu aktuella upptrappningen av våldet började på fredagen i samband med de återkommande fredagsprotesterna vid gränsstängslet mellan Israel och Gazaremsan.

Två israeliska soldater skottskadades nära gränsstängslet. Israel svarade med flygräder där två medlemmar av Hamas väpnade gren dödades. Dessutom dödades två andra palestinier i sammandrabbningarna vid gränsstängslet.

Tidigt på lördag morgon började raketbeskjutningen från Gazaremsan mot Israel.

Ett israeliskt bombteam inspekterar resterna efter en palestinsk raket i kibbuzen Yad Mordechai i södra Israel på lördagen.
Ett israeliskt bombteam inspekterar resterna efter en palestinsk raket i kibbuzen Yad Mordechai i södra Israel på lördagen. Ett israeliskt bombteam inspekterar resterna efter en palestinsk raket i kibbuzen Yad Mordechai i södra Israel på lördagen. Bild: AFP / Lehtikuva Israel

Men samtidigt fortsätter förhandlingarna om en vapenvila mellan de mellan de militanta grupperna i Gaza (främst Hamas och Islamiska Jihad) och Israel.

Förhandlingarna har pågått i en månad sen det senast hettade till ordentligt vid gränsen mellan Gazaremsan och Israel.

Det finns flera bedömare som tror att den nu pågående raketbeskjutningen från Gaza är ett uttryck för missnöje hos Hamas med de här förhandlingarna.

Under förhandlingarnas gång har Israel bland annat lovat att man kommer att släppa fram biståndspengar från Qatar till utfattiga Gaza, men det har inte ännu förverkligats.

Enligt Haaretz har åtminstone en källa inom Hamas bekräftat för tidningen att det är just det här missnöjet med ouppfyllda israeliska löften som är anledningen till den pågående upptrappningen.

Netanyahu hotar med fortsatta "massiva attacker"

Inför den israeliska regeringens veckomöte på söndag förmiddag sade premiärminister Benjamin Netanyahu att han beordrat militären att fortsätta med "massiva attacker" som svar på raketbeskjutningen från Gazaremsan.

Premiärminister Benjamin Netanyahu i samband med söndagens regeringsmöte.
Premiärminister Benjamin Netanyahu i samband med söndagens regeringsmöte. Premiärminister Benjamin Netanyahu i samband med söndagens regeringsmöte. Bild: EPA-EFE/ABIR SULTAN Benjamin Netanyahu

Flygattackerna mot mål på Gazaremsan ska alltså fortsätta, men enligt Netanyahu ska trupperna runt Gazaremsan också stärkas med stridsvagnar, artilleri och infanteri.

Artikeln uppdaterades kl.13.15 med Netanyahus uttalande.
Källor: AP, AFP, Haaretz

Läs mera:

Över 200 raketer mot Israel från Gaza och dödliga israeliska flygräder - rejält upptrappade våldsamheter efter en lugn månad

Våldsamheterna mellan de militanta grupperingarna på Gazaremsan och Israel trappades upp ordentligt på fredagen och lördagen. På lördag eftermiddag hade våldet krävt åtminstone fem palestinska dödsoffer.