Hoppa till huvudinnehåll

Magisk askungesaga eller alla tiders magplask? "Inte ens kvartsfinal är en självklarhet för dessa anonyma Lejon"

Jukka Jalonen tränar FInlands ishockeyherrar.
Jukka Jalonen leder Finland vid VM i Slovakien. Jukka Jalonen tränar FInlands ishockeyherrar. Bild: /All Over Press Jukka Jalonen

Yle Sportens podd går in i VM-bubblan och konstaterar samstämmigt att inte ens en plats bland de åtta bästa lagen vid mästerskapet i Bratislava och Kosice är längre en självklarhet när Jukka Jalonen med 18 VM-debutanter i truppen tar sig an Kanada på fredag.

Maj månads första podd-avsnitt har en given agenda med tanke på att ishockey-VM kör igång på fredag då Finland inleder mot Kanada.

Chefstränaren Jukka Jalonen presenterade truppen sent på söndagskvällen.

– Skulle någon i vintras ha presenterat den här spelarlistan som kom från förbundet som Finlands VM-lag hade jag nog ifrågasatt den personens mentala hälsa, säger Chriso Vuojärvi.

Kommer Finland att ta sig till kvartsfinal vid ishockey-VM?

Ja
74.8% (569 röster)
Nej
25.2% (192 röster)
Antal avgivna röster: 761

18 debutanter

Både Vuojärvi och Koivukangas är överrens om att laget andas en sämre upplaga av ett EHT-lag, men samtidigt slår Vuojärvi fast att det var en väntad trupp sett till de senaste fyra veckornas läger.

– Visst finns där ändå skrällar i laget. Sports Joel Kiviranta debuterade i april och går nu in för ett VM. Varken han eller Eetu Luostarinen har någon junior-VM erfarenhet heller. För att inte nämna den 36-årige VM-debutanten Kristian Kuusela, räknar Vuojärvi upp.

Kristian Kuusela, Tappara
Kristian Kuusela VM-debuterar. Kristian Kuusela, Tappara Bild: All Over Press / Miikka Jääskeläinen Kristian Kuusela,Tappara

För Antti Koivukangas är en detalj i sammanhanget svår att svälja. Det faktum att debutanterna i truppen är hela 18 till antalet.

– När VM spelas varje vår och Finland har den fostrartradition av spelare som man har, hur är det ens möjligt med en så klar brist på kontinuitet? Det är ändå inte så mycket som ändrat i ishockey-Finland. Hur kan man gå från ett år till ett annat och plötsligt slänga in 18 nya namn? frågar han sig.

Inga guldhjältar

Både Vuojärvi och Koivukangas förundrar sig en aning över bristen på guldhjältar från Tavastehus i Jalonens VM-trupp.

– Jag hade nog gärna sett Teemu Turunen i den här truppen, slår Chriso Vuojärvi fast.

– Att sen Atte Ohtamaa kommer in i truppen och kanske till och med kan bli kapten, det förstår jag inte, fortsätter han.

Teemu Turunen.
Inget VM för HPK:s Teemu Turunen. Teemu Turunen. Bild: Tomi Jokela / All Over Press Teemu Turunen,HPK,ishockey

Både Kärpäts tränare Mikko Manner och HPK:s dito Antti Pennanen hör till landslagsledningen, så troligtvis är valen av finalspelare både genomtänkta och förankrade.

För Koivukangas den handlar det om huruvida HPK-spelarna längre har något kvar att ge.

– HPK har i praktiken redan vunnit sitt VM-guld. Att gå från de förutsättningar man gör till att slå TPS, Tappara och Kärpät på vägen till ett guld, vad finns det kvar att utmäta ur de spelarna? frågar han sig.

Sverige, USA, Kanada...

Diskussionerna om spelaruttagningarna, NHL-möjligheterna och vissa AHL-spelares vara eller inte vara med i truppen leder småningom fram till en småskrämmande profetia om Finlands VM.

– Jag står fast vid att Finlands målsättning vid VM skall vara en plats i kvartsfinal, så mycket kvalitet finns det ändå i det här laget. Men det är absolut ingen självklarhet längre, säger Vuojärvi.

– Vi kan snart börja lägga ner hela grenen om inte kvartsfinalen är minimimål. Miljoner finländare följer VM varje vår och analyserar varje drag. Väntevärdet är alltid att gå vidare från gruppen. Vilket hemskt magplask vore det inte om det roliga tar slut efter gruppspelet, säger Koivukangas.

Finland efter kvartsfinalförlusten mot Schweiz.
Sorti i kvartsfinal 2018 mot Schweiz för Mikael Granlund och Lejonen. Finland efter kvartsfinalförlusten mot Schweiz. Bild: Yle / Tomi Hänninen Finlands herrlandslag i ishockey

Vuojärvi påminner också om Finland aldrig i modern tid missat kvartsfinal även om det varit darr på ribban en del gången.

Bland favoriterna till guldet finns ändå Finland inte med.

– Sverige får gälla som favorit nummer ett med den kollektiva känsla man har kring Tre Kronor. USA har sitt bästa lag på benen på mannaminne. Kanada är trea och Ryssland bara fyra på min lista, siar Vuojärvi inför en kommande power ranking.

Festen inleds på fredag

VM inleds för Finlands den 10 maj med match mot Kanada i Košice. Utöver det ställs Finland också mot USA, Tyskland, Slovakien, Danmark, Frankrike och Storbritannien i det gruppspel som avslutas den 21 maj.

Kvartsfinalerna står på programmet den 23 maj, semifinalerna den 25 maj och medaljmatcherna avgörs söndagen den 26 maj i Bratislava.

Christian Vuojärvi och Christoffer Herberts kommer tillsammans att sköta bevakningen av VM-slutspelet på ort och ställe för Yle Sporten del.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Vissa vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)


Läs mera:

Vehviläinen, Hakanpää och Ohtamaa in, Sund fick lämna – här är Lejonens VM-trupp: "Väldigt nöjda"

Lejonens chefstränare Jukka Jalonen har tagit ut sin VM-trupp. Med i det slutliga laget finns bland andra tre färska FM-silvermedaljörer, men inte en endaste spelare från guldlaget HPK. Backen Tony Sund är en av sex spelare som lämnar lägertruppen.

Läs också