Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan också Daniel Ståhl vinna en ö i den åboländska skärgården – behöver inte ens förbättra personbästat i Paavo Nurmi Games: ”Skulle vara fantastiskt”

Daniel Ståhl i farten.
Daniel Ståhl. Daniel Ståhl i farten. Bild: Heiko Junge / EPA / All Over Press Daniel Ståhl

Ifall Daniel Ståhl kastar sin diskus längre än 70,98 och vinner i Paavo Nurmi Games i Åbo kommer han att belönas med en egen ö. För Oliver Helander och resten av spjutkastarna är det fortfarande 93,09 som gäller.

Det var för ett år sedan som Paavo Nurmi Games-arrangörerna valde att spetsa till tävlingarna litet. Ifall spjuttävlingens vinnare slog det finska rekordet på 93,09 skulle denne också belönas med en ö i den åboländska skärgården.

– Är det sant? Alltså en riktig ö. Verkligen tufft. Det är självklart att jag vill vinna den, konstaterade tysken Johannes Vetter då.

Ingen lade ändå beslag på ön. Esten Magnus Kirt vann tävlingen med 88,73 och ur finländskt perspektiv blev kvällen närmast mardrömslik då Tero Pitkämäki skadade sitt knä och tvingades stå över resten av säsongen.

I år gör tävlingen comeback. Nu kan dessutom diskuskastarna också vinna ön om de tar hem segern med ett resultat som är bättre än 70,98.

Damerna i farten i Åbo kan fortsättningsvis inte vinna en ö.

Imponerade redan i premiären

Förhandsfavoriten Daniel Ståhls två år gamla personbästa är 71,29. På fredagen tog svensken hem segern i Diamond League-premiären med ett resultat som var knappt en halv meter från ö-gränsen.

– Det kräver inte något speciellt långt kast. En ö skulle vara fantastisk att vinna, säger Ståhl i ett pressmeddelande från tävlingsarrangörerna.

Ståhl har själv rötterna i Åbo och fungerar tillsammans med spjutkastarna som årets PNG-dragplåster. Det var också därför arrangörerna valde att ge honom chansen att vinna ön.

– Man måste helt enkelt kasta längre än någon annan tidigare gjort på finsk mark. Ståhl var i kontakt med oss och berättade att han vill kasta riktigt långt i Åbo på grund av hans kopplingar till staden. Vi behövde inte fundera länge på det här, säger Jari Salonen.

Ståhls mamma Taina är hemma från Åbo. Hans mormor bor fortfarande i staden.

Flera toppnamn i både diskus och spjut

Utöver Ståhl deltar också bland andra Fedrick Dacres, Piotr Malachowski, Robert Urbanek och Christoph Harting i diskustävlingen i Paavo Nurmi Games.

I spjuttävlingen representeras Finland av åtminstone Oliver Helander och Antti Ruuskanen. De får i sin tur sällskap av bland andra Thomas Röhler, Johannes Vetter och Keshorn Walcott.

Oliver Helander.
Oliver Helander fick till ett jättekast på ungefär 87 meter, men som dessvärre var knappt övertramp i fjol. Oliver Helander. Bild: Yle/Tomi Hänninen Oliver Helander

– Jag gillar att fiska och bada bastu. Stugan måste sedan vara praktisk. En brygga behöver jag också, planerar redan Röhler.

– Jag gillar också att fiska. Stugan ska sedan vara så stor att man kan vistas där på vintrarna och att familj och vänner kan hälsa på. Det skulle vara fantastiskt att kunna hoppa i havet rakt från bastun. Det har jag inte upplevt i Finland ännu, kompar Ståhl.

Paavo Nurmi Games går av stapeln den 11 juni på Paavo Nurmis stadion i Åbo.

Läs mera:

Daniel Ståhl kastar i Paavo Nurmi Games: Ryker stadionrekordet i juni?

Pentti Kahmas nästan 43 år gamla rekord går sannolikt till historien den 11 juni då Daniel Ståhl greppar diskusen på Paavo Nurmis Stadion.

Läs mera:

Grymma formbesked av Daniel Ståhl och Caster Semenya – sydafrikanen kan ha gjort sin sista tävling på 800 meter: ”Spelar ingen roll hur, men jag kommer att stanna”

Det var en svensk som blev första man att slunga en diskus längre än 70 meter i Diamond League – och Daniel Ståhl gjorde det dessutom tre gånger. Caster Semenya var i sin tur förkrossande överlägsen på 800 meter.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport