Hoppa till huvudinnehåll

Nya hot i USA:s handelsförhandlingar med Kina

Animerad bild – USA och Kina möts, personer skakar hand.
Animerad bild – USA och Kina möts, personer skakar hand. Bild: Mostphotos Kina,USA

President Donald Trump höjer spänningen i handelskriget med Kina. Han hotar med höjda strafftullar, medan Kina varnar för att man uteblir från förhandlingarna om ett nytt handelsavtal.

Under den senaste veckan har de amerikanska förhandlarna i Kina fört samtal på hög nivå. På onsdag väntas en kinesisk delegation till Washington för fortsatta samtal.

Ännu för en vecka sedan sa den amerikanska finansministern Steven Mnuchin inför resan till Kina att man är i ett avgörande skede av förhandlingarna.

Efteråt var budet att mötet hade varit produktivt och att en avslutning skulle ske inom kort i någondera riktning.

Varning: kineserna tar tillbaka sina löften

Det har däremot också kommit varningssignaler om att kineserna önskar omförhandla vissa delar med USA.

Nu är president Donald Trump missnöjd med framgångstakten. Två tidigare tidsfrister har överskridits, i januari och mars.

På söndag kväll publicerade han två tweets med hot om höjda tullar och avgifter. Strafftullarna på kinesiska varor till ett värde av 200 miljarder dollar skulle höjas, från 10 procent till 25 procent.

Presidenten hotade att detta skulle ske redan inkommande fredag, och att det fanns fler höjningar att vänta.

Hoppa över Twitterpostning

"Det är inte så det fungerar"

Många har svarat på presidentens tweet och påpekat att det inte är så enkelt.

Det är inte Kina som betalar de höjda tullarna, som presidenten hävdar. Det är amerikanska importörer och därefter konsumenterna som betalar mer för kinesiska varor.

I det långa loppet är tanken ändå att flytta produktionen till USA om de kinesiska varorna blir för dyra.

Trump har också protesterat mot handelsunderskottet. Han vill att Kina öppnar marknaden för flera amerikanska varor.

Kineserna kan utebli

Frågan är om kineserna vill fortsätta förhandla under amerikanskt hot.

Finanstidningen Wall Street Journal citerar anonyma kinesiska källor som säger att den kinesiska regeringen överväger att utebli från förhandlingarna den kommande veckan.

En delegation på över hundra kineser var på väg till Washington under vicepremiärministern Liu He. Det har också varit tal om ett toppmöte mellan presidenterna redan under våren.

Inrikespolitik?

Observatörer i USA tolkar också presidentens agerande som ett led i presidentvalskampanjen inför år 2020. Tuffare tag mot Kina har varit ett återkommande vallöfte.

Trumps agerande kan ses som ett led i förhandlingstaktiken mot Kina. President Trump brukar betona sin skicklighet i förhandlingar och har publicerat böcker i ämnet från sin tid som affärsman inom byggsektorn och tv-stjärna i serien The Apprentice.

Källor: AP, Reuters

Läs också