Hoppa till huvudinnehåll

Pojke sköt plastkulor från fönster i Ekenäs centrum: "Om man siktar på polispatrull kan det få ödesdigra konsekvenser"

Ett vapen av så kallad airsoft-typ. Det används för att skjuta platskulor med. Det är svart.
Ett airsoftvapen, men inte det som användes i Ekenäs. Airsoftvapen används för att skjuta plastkulor med. Airsoft är en hobby där man skjuter på varandra i skyddsutrustning liksom vid paintball. Men airsoft lämnar inga färgfläckar på kläderna. Ett vapen av så kallad airsoft-typ. Det används för att skjuta platskulor med. Det är svart. Bild: Mostphotos airsoft,Airsoft-vapen,airsoft gun,Airsoft gun-related ocular injuries: novel findings, ballistics investigation, and histopathologic study.,Airsoft pellets

En lek med så kallat airsoftvapen ledde till ett stort polispådrag i Ekenäs centrum på fredagskvällen. En man född på 1970-talet larmade polisen när han var nära att träffas av ett skott då han gick på gatan.

Polisen tog larmet på allvar och ryckte ut med sex enheter och polisens pansarfordon från Esbo kallades också till platsen.

Efter en stund kunde polisen lista ut att det var sex pojkar i åldern 14-15 år som hade lekt med ett vapen i en bostad.

En av pojkarna erkände att det var han som sköt med vapnet från bostadens fönster.

Man skjuter med plastkulor i airsoftvapen.

Pojkarna ångerfulla

Brottsrubriceringen är försök till misshandel.

- Om kulan hade träffat mannen i ögat i stället för att ha missat honom hade följderna blivit mycket allvarligare, säger kriminalkommissarie Mats Sjöholm.

Han säger att pojkarna nog nu förstår allvaret i händelsen och att det inte kommer att upprepa sig. Han säger att pojkarna helt enkelt inte tänkte efter och inte menade göra illa.

- Det skulle vara viktigt att tala med barnen hemma om sådana här saker. De här vapnen liknar riktiga vapen och polisen måste agera enligt det. Om man siktar mot en polispatrull kan det få ödesdigra konsekvenser, säger Sjöholm.

Pansarfordonet

Att polisen kallade sitt nya pansarfordon till platsen är inget ovanligt.

Sjöholm berättar att alla polisinrättningar i Finland har fått sådana fordon.

- Vårt fordon kom vid årsskiftet. Det är stationerat i Esbo. Tidigare måste vi alltid be försvarsmakten och hjälp i sådana situationer, men det är inte alltid möjligt. Därför är det bra att ha ett sådant fordon tillgängligt, säger Sjöholm.

Tidningen Västra Nyland var först med nyheten.

Artikeln rättades 6.5. Det stod felaktigt i polisens pressmeddelanden att det skulle ha skett 4.5, men incidenten inträffade 3.5.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland