Hoppa till huvudinnehåll

Pompeo talar ut: "Klimatavtalet ger ingen säkerhet – det gör ekonomin"

Sammanbiten Mike Pompeo med amerikanska flaggor
Mike Pompeo betonar Amerika först Sammanbiten Mike Pompeo med amerikanska flaggor Bild: EPA-EFE Mike Pompeo

När den amerikanska utrikesministern Mike Pompeo kommer till det arktiska toppmötet i Rovaniemi är de nordliga frågorna knappast huvudsaken. Klimatfrågan hör inte till de viktigaste ödesfrågorna för USA. Venezuela blir tema på mötet med den ryska kollegan Segei Lavrov.

Pompeo gjorde en intervjurunda i Washingtons tv-kanaler på söndagen för att få ut sitt budskap. Det handlade inte så mycket om arktiska frågor, utan om Venezuela.

Det arktiska samarbetet intresserar knappast amerikanska journalister. Och det är inte många politiker heller som är aktiva i samarbetet. När Arktiska rådet försöker hålla försvarspolitiken utanför sitt arbete, så minskar intresset i USA ytterligare.

Turné i fyra länder inleds i Rovaniemi

Pompeo besöker Finland för att delta i Arktiska rådets utrikesministermöte. Det avslutar Finlands ordförandeskap, som följde efter USAs två år som ordförande.

För Pompeo är det hans första arktiska toppmöte. Efter Rovaniemi ska Pompeo åka till Berlin, London och Grönland.

USA återupptar sitt samarbete med Grönland och Danmark som i några år har legat nere. USA har haft mest militära intressen på Grönland.

Kina oroar

Nu verkar det vara Kina som oroar USA. Kina är observatör i Arktiska rådet och vill ha mer inflytande.

Kina har byggt en forskningsstation på Svalbard och Kina har också gjort stora ekonomiska satsningar både på Grönland och Island.

De har varit betydande för de små länderna, men satsningarna ger också Kina större inflytande i de nordliga områdena.

Amerikanskt linjetal om konsensuskrav

Några dagar före Pompeos resa hölls en bakgrundsgenomgång med högt uppsatta tjänstemän på det amerikanska utrikesministeriet i Washington DC.

USA är en stark anhängare av Arktiska rådet, sades det. Rådet är det viktigaste internationella forumet för att få konsensus inom fred och samarbete för de åtta medlemsländerna med territorier ovanför polcirkeln.

Pompeo ska i Rovaniemi hålla ett linjetal om USA:s inställning till Arktis. Pompeo väntas vilja främja ekonomisk tillväxt och god miljöförvaltning samtidigt som Arktis behålls stabilt och fritt från konflikter.

Militären ska hållas borta

Det har inte funnits några militära konflikter i Arktis. Konsensus och stabilitet kan fortgå så länge de åtta medlemsstaterna erkänner varandras suveränitet i området, enligt USA:s utrikesministerium.

Tjänstemännen vid utrikesminsiteriet betonade de åtta medlemsländerna och att inga icke-arktiska stater kan ha anspråk på att få en roll i processen.

Det uttalandet riktar sig mot observatörsländerna i Arktiska rådet, bland annat Kina, Japan och Indien.

Multlateralt samarbete som duger för Trump

Flera enskilda europeiska länder och Europeiska unionen som organisation är observatörer i Arktiska rådet.

President Donald Trump har utttryckt missnöje med multilateralt samarbete i flera sammanhang. Ändå säger tjänstemännen att Arktiska rådet har tjänat USA och medborgarna väl.

Rådet är litet och flexibelt, enligt de anonyma högt uppsatta tjänstemännens bedömning.

Klimatförändring inte bland de viktigaste problemen?

Arktiska rådet grundades åtminstone delvis för att ägna sig åt miljöfrågor i området.

Det kommer ändå inte som någon överraskning att USA sägs motarbeta en deklaration på Arktiska rådets möte som gäller åtgärder mot klimatförändringen.

Enligt amerikansk tidningspress kommer USA antingen att urvattna eller stryka formuleringar som talar om förändningar i klimatet.

Det betonas från amerikanskt håll att utrikeministern har medgett att klimatet håller på att förändras, en uppvärmning som troligen har en komponent skapad av människan.

Utrikesministern har däremot också sagt att klimatförändringen inte hör till de fem viktigaste hoten mot USA.

"Parisavtalet bara en papperslapp"

Pompeo pressades under ABC:s söndagsprogram. Han kunde inte säga på vilken plats klimatförändringen kommer på hotlistan.

Vad gör ni för att tackla klimathotet eller tar ni det inte på allvar, frågade tv-reportern Jonathan Karl på ABC.

– Det vi tar på allvar är att garantera amerikanernas säkerhet och hålla dricksvattnet och luften ren, sa utrikesministern. Men Paris-avtalet är bara ett dokument, som vi inte tror har någon framgång.

Han säger att man sett USA minska sina koldioxidavtryck, medan avtalets undertecknare, inklusive Kina, inte har gjort det.

– Att underteckna ett papper är intressant och roligt. Du får klippa ett snöre och bli fotograferad. Men sist och slutligen är världen inte alls säkrare, skämtade utrikesministern.

Ekonomin avgör

Pompeo säger att Trump-adminsitrationen koncentrerar på att göra saker som låter ekonomin växa. Länder med hög BNP har alltid renare luft och säkrare dricksvatten.

– Hälsotillståndet blir bättre för länder med växande ekonomi och arbetslösheten sjunker, säger Pompeo.

– Det är sådant som håller amerikanerna säkra, och det är sådant som president Trump gillar och är fokuserad på.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes