Hoppa till huvudinnehåll

Regeringssonderingarna fortsätter i dag - Rinne träffar fyra partier i enrum

Antti Rinne utnämnd till regeringssonderare.
Socialdemokraternas ordförande, regeringssonderare Antti Rinne. Antti Rinne utnämnd till regeringssonderare. Bild: Lehtikuva Antti Rinne

Socialdemokraternas partiordförande Antti Rinne fortsätter i dag med sina förhandlingar med de andra partierna för att bilda en regering.

I går träffade Rinne representanter för Sannfinländarna, Centern och Kristdemokraterna.

I eftermiddag fortsätter han med att träffa representanter för De gröna, Svenska folkpartiet (SFP), Vänsterförbundet (VF) och Samlingspartiet (Saml).

De gröna är först ute i dag. Dem träffar Antti Rinne klockan 15.

De gröna har en delegation på sju personer som förhandlar med regeringssonderaren.

På plats från De gröna är bland annat partiordförande Pekka Haavisto, gruppordförande Krista Mikkonen och partisekreterare Lauri Miettinen.

Vänsterförbundet är i tur klockan 16, SFP klockan 17 och sist är Samlingspartiet klockan 18.

Förhandlingarna förs i talmännens kabinett i riksdagen.

Rinne berättar mera klockan 19

Antti Rinne inledde regeringssonderingarna med att skicka ut ett frågebatteri med elva frågor till alla partier. Parallellt fördes förhandlingar partisekreterarna emellan om finanspolitiken.

Under dagens och gårdagens förhandlingar vill han troligen ha svar på vissa tilläggsfrågor. Antti Rinne själv har sagt att han närmare vill reda ut ekonomiska frågor och frågor kring klimat och EU-politik.

Antti Rinne höll i går kväll en presskonferens efter att han hade träffat alla de tre partiernas representanter. Så blir det också i dag.

Han meddelade strax innan förhandlingarna med De gröna startade att han berättar mera om dagens förhandlingar efter klockan 19.

Han var mycket fåordig i går under presskonferensen. Det är möjligt att samma mönster fortsätter också i dag.

Antti Rinne har haft som mål att presentera sin regeringsbas den här veckan. Det sker troligt i morgon tisdag så att regeringsförhandlingarna kommer i gång på onsdag.