Hoppa till huvudinnehåll

Antti Rinne: Bra diskussioner med Samlingspartiet - många frågor klarnade

antti rinne
Antti Rinne antti rinne Bild: Lehtikuva Antti Rinne

Regeringssonderaren, SDP:s ordförande Antti Rinne, berättar i morgon på onsdagen vilka partier som kommer att vara med i de egentliga regeringsförhandlingarna. Dagens diskussioner med Samlingspartiet betecknar Rinne som goda.

Många saker öppnade sig och klarnade, sade Rinne.

- Nu måste jag fundera. Alla partier är fortfarande kvar som möjliga kandidater.

Före i morgon säger jag ingenting

Enligt grundlagen ska riksdagsgrupperna först få beskedet - det sker vid ett möte klockan 11:30 i morgon.

- Före det kommer jag inte berätta vilka partier jag har tänkt mig. Om allt går som jag vill börjar vi redan i morgon på eftermiddagen genom att kartlägga läget och på torsdagmorgon kör vi i gång i Ständerhuset.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo fick för sin del frågan om han kunde tänka sig att sitta i samma regering som Vänsterförbundet.

- Det har jag nog mycket svårt att tänka mig, sade Orpo. Regeringsbasen bör vara tillräckligt tät, men det är nu Rinnes sak att ta hand om.

Viktigt att regeringsbasen är tät

Det var alltså meningen att Rinne skulle komma med sitt besked redan i dag. Det behöver inte betyda att läget har krånglat till sig, säger Anna-Maja Henriksson från Svenska Folkpartiet.

- Han vill bara få till stånd en hållbar bas för nästa regering, och landa rätt i frågan om vilket är det andra stora partiet i regeringen. Jag förstår att det drar ut på tiden.

Angående SFP:s egen medverkan sade Henriksson att hon har en bra känsla just nu men att det är regeringsprogrammet i sin helhet som avgör.

Läs mera:

Analys: Antti Rinne och Petteri Orpo må prata men ännu är det långt ifrån klart att SDP och Samlingspartiet bildar regering

Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne fortsätter idag på förmiddagen samtalen med Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo. Det tyder på att bägge partierna har en genuin vilja att förhandla om ett regeringsprogram men ännu kan dagen bjuda på överraskningar, skriver Svenska Yles politiska reporter Magnus Swanljung.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes