Hoppa till huvudinnehåll

Både EIF och Jaro får böta för rasistiska glåpordet i Ekenäs – kritiserar Bollförbundet: ”Vet inte vad vi kunde ha gjort annorlunda”

Nickduell i matchen mellan EIF och Jaro 2017.
EIF-Jaro, arkivbild. Nickduell i matchen mellan EIF och Jaro 2017. Bild: Yle/Patric Westerlund fotboll,Ekenäs IF,FF Jaro

Bollförbundet har dömt både Ekenäs IF och FF Jaro till böter för incidenten som ägde rum i samband med säsongspremiären i division 1 för en dryg vecka sedan. EIF får böta 500 och Jaro 700 euro på grund av att en Jarosupporter ropade ett rasistiskt glåpord under matchens gång. Nu har personen blivit portad.

Det var en knapp halv timme in i matchen mellan EIF och FF Jaro som domaren blåste av matchen. En assisterande domare hade hört ett rasistiskt glåpord från Jaroklacken och matchen avbröts för en stund.

Domaren Mohammad Al-Emara diskuterade snabbt med båda lagens tränare och efter att speakern uppmanat åskådarna att bete sig fortsatte matchen.

Efteråt berättade Erik Forss från Jaros hejarklack att man genast bett personen i fråga avlägsna sig från läktaren.

– Jag gick fram till ordningsvakterna och de pekade ut den personen. Sedan frågade jag personen ifråga om detta stämde och fick det bekräftat. Varpå jag bad den personen avlägsna sig från klacken och hen gjorde det, berättade Forss för Yle.

Jaro vann matchen med 2–1.

Får böta sammanlagt 1200 euro – "En betydande summa"

På tisdagen meddelade Bollförbundet att både Ekenäs IF och FF Jaro döms till böter till följd av incidenten.

Enligt Bollförbundet är rasistiska rop från läktarplats alltid oerhört allvarliga, och dessutom fanns det brister i båda lagens agerande.

EIF:s åtgärder under matchens gång hade inte varit tillräckliga för att helt och hållet fria dem från böter, men Ekenäsföreningen klarade sig ändå undan med 500 euros böter.

Enligt Bollförbundet hade EIF bland annat inte redogjort för hur de i praktiken gick till väga för att indentifiera personen i fråga. Något som inte alls stämmer, åtminstone enligt Peter Haglund.

Han kallar böterna ”ofattbara”.

– Det är ju helt vilseledande uppgifter. Personen i fråga hamnade ju bort därifrån omedelbart, vi visste ju vem det var, säger Haglund för Yle Sporten.

"Jag förstår inte hur Bollförbundet kan säga så där"

Bollförbundet påpekade också att EIF:s placering av ordningsvakter ”inte var perfekt”. Det köper inte Haglund heller.

– Vi har helhetsansvar för hela planen som arrangörer, det är vi som bestämmer var vi placerar ordningsvakter. Vi hade allt under kontroll hela tiden.

Peter Haglund.
Peter Haglund. Peter Haglund. Bild: Yle Ekenäs IF,peter haglund

– Efter att det skedde så hade vi två extra ordningsvakter där vid Jaros klack. Jag förstår inte hur Bollförbundet kan säga så där. Jag fattar inte hur vi ska kunna sköta det på något annorlunda sätt, säger han.

Det dröjde också enligt Bollförbundet för länge för speakern att läsa upp det säkerhetsmeddelande som man enligt reglerna ska göra i liknande situationer.

– Det kom med fel ord först – det var en miss från vår sida. Men några minuter senare så kom den rätta versionen i flera repriser. Men det tar alltid en stund att få informationen från planen till speakern. Om det då är en ”lång tid” så okej, då är det något vi gjorde fel, konstaterar Haglund.

"Har en bra relation med våra fans"

FF Jaro får böta 700 euro. Bollförbundet påpekar i sin dom att det alltid är på klubbens ansvar att de egna supportrarna sköter sig. Förbundet understryker ändå att Jaro kraftigt har tagit avstånd från rasism och att det ska ses som en förmildrande faktor.

Jaro publicerade strax efter matchen ett ställningstagande på sin webbplats där man dömer all form av rasism.

Men eftersom anhängarna ändå var på Jakobstadsklubbens ansvar får Jaro böta.

– Det är en enorm summa för en division 1-förening. Men det är sådana här summor det brukar handla om, suckar Jaros vd Fredrik Haga för Yle Sporten.

Fredrik Haga blir ny VD för Liga-Jaro Ab.
Fredrik Haga. Fredrik Haga blir ny VD för Liga-Jaro Ab. Bild: Yle FF Jaro,fredrik haga

– Det är ju klart att man aldrig kan undvika sådant här. Vi har en bra relation med våra fans. Vår fangrupp består av 20-30 personer som egentligen alla är sådana som har varit Jarofans redan länge. Vi träffar dem regelbundet, nästa gång på onsdagskvällen. Det är en händelse som man inte kan förebygga, fortsätter han.

"Kommit överens om att han inte kommer att finnas på våra matcher i sommar"

Bollförbundet motiverar också den högre boten med att Jaro inte ska ha rapporterat om vilka åtgärder man inom föreningen tagit för att identifiera personen i fråga.

– Rapporten lämnades sedan in på måndagen efter matchen. I det skedet hade vi inte haft någon möjlighet att försöka hitta någon viss individ som skulle ha åsamkat den här situationen, förklarar Haga.

– Nu har vi identifierat personen i fråga och han kommer inte att synas till på våra matcher i sommar. Vi har kommit överens om att han inte kommer att finnas på våra matcher i sommar. Jag vet inte om man kan kalla det straff, men han är inte välkommen i sommar, tillägger han.

Gäller portförbudet endast i sommar?

– Det är svårt att säga hur det ser ut i framtiden. Beslutet vi har tagit nu gäller sommaren.

EIF:s Haglund berättar att Ekenäsföreningen inte kommer att överklaga beslutet. Jaro har inte ännu fattat beslut om huruvida man för ärendet vidare eller inte.

– Bollförbundet vet nog också att vi hade gjort allt vi kunde, säger Haga.

Läs mera:

Två snabba mål av Jaro räckte till seger i Ekenäs – rasistiskt glåpord från gästernas klack fick lagkaptenen och tränaren att ryta till

FF Jaro från Jakobstad for iväg med seriepoängen då division 1-säsongen i fotboll körde igång på Centrumplan i Ekenäs. Gästerna förtjänade segern i matchen. En person i Jaroklacken lyckades i sin tur göra bort sig.

Läs mera:

Finlandssvenska derbyt gav klara signaler – FF Jaro blir att räkna med, Ekenäs IF får svårt att upprepa fjolårssuccén i ettan

Mindre snack och mer verkstad. Surret om att FF Jaro ska tillbaka till ligan må ha tonats ner i Jakobstad, men Jaro ska kämpa om tätplatserna i år slår Yle Sportens podd fast. Veckans avsnitt handlar uteslutet om den inhemska fotbollsettan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport