Hoppa till huvudinnehåll

Brandkåren plockade upp orädd svan i Ekenäs: "Den satt snällt i famnen"

En svan på en gräsmatta vid ett staket.
Svanen visade inga tecken på att vara skygg. En svan på en gräsmatta vid ett staket. Bild: Niclas Valkeapää svanar,Ekenäs,brand- och räddningsarbete

En närgången svan väckte förundran i Ekenäs under tisdagskvällen (7.5). Den spatserade runt centrum utan att visa några tecken på att vara skygg för förbipasserande.

Polisen kontaktade brandkåren som tog hand om svanen som antas vara skadad.

Polisen publicerade på Twitter två bilder av sig själv, svanen och räddningsverkets fordon och skrev: "Alla dagar är olika. Här ser vi inte polisen på kvällspromenad med svanen utan polisen skyddar den ståtliga men trötta fågelns färd på en livligt trafikerad väg i Ekenäs. Räddningsverket transporterade sedan fågeln till en plats där den får den vård den behöver."

Hoppa över Twitterpostning

Den visade inga tecken på yttre skador men betedde sig besynnerligt, berättar brandförman Kim Sellman från Västra Nylands räddningsverk.

- Den stod bara och tittade på oss och så satt den snällt i famnen i bilen, berättar Sellman.

Svan promenerar vid vägkanten nära övergångsställe.
Svanen promenerade farligt nära bilarna. Svan promenerar vid vägkanten nära övergångsställe. Bild: Kennet Sjölund svanar,Ekenäs,Riksväg 25,räddningsverksamhet

De plockade upp svanen när den promenerat ut på riksväg 25. Den fördes sedan med brandbilen till stationen där räddningsverket har en bur anpassad för fåglar.

Efter det transporterades den vidare till hittedjurshemmet Skeppsdals familj i Ingå.

Rättelse 7.5. 20.04: Formansallén har ändrats till riksväg 25. Vid 23.40 kompletterades artikeln med polisens Twitterpostning.

Läs också