Hoppa till huvudinnehåll

Dags att deklarera! Kom ihåg de här 3 avdragen så sparar du pengar

En man och en kvinna sitter och tittar på finanspapper med penna och miniräknare i hand.
Det lönar sig att göra deklarationen på nätet, säger Annette Nyberg som är byråchef på Nylands skattebyrå. En man och en kvinna sitter och tittar på finanspapper med penna och miniräknare i hand. Bild: Mostphotos räkning,fakturor,ekonomi,blanketter,byråkrati,pappersarbeten,Miniräknare,bidrag,lån,bostadslån,skatt,skattedeklarationer,personlig ekonomi,småföretag,samboende,hushållsekonomi,stöd,bokföring

Idag är sista dagen för vissa finländare att göra ändringar i sina skattedeklarationer. Resten har deadline antingen 14 eller 21 maj. Datumet som gäller står på deklarationen. Annette Nyberg som är byråchef för Nylands skattebyrå i Borgå tipsar om nyckelavdragen, och allt det andra viktiga som det gäller att hålla koll på när man går igenom sin skattedeklaration.

1. Avdrag för resekostnader

Du får dra av kostnader för resor mellan bostaden och arbetsplatsen. Självrisken på det här avdraget är 750 euro, så ifall dina kostnader inte överstiger den summan lönar det sig inte att yrka på avdraget.

Det som man ska komma ihåg är att man inte själv ska dra av självrisken när man fyller i skattedeklarationen, utan det gör Skatteförvaltningen― Annette Nyberg, byråchef för Nylands skattebyrå i Borgå

Det maximala beloppet som du kan få dra av är 7 000 euro. För att få ut det fulla beloppet så måste du alltså ha minst 7 750 euro i resekostnader.

- Det som man ska komma ihåg är att man inte själv ska dra av självrisken när man fyller i skattedeklarationen, utan det gör Skatteförvaltningen, påminner Nyberg.

2. Hushållsavdraget

Det här avdraget kan du få för hushålls- eller omsorgs- och vårdarbete. Det handlar helt enkelt om saker arbeten som görs i hemmet eller fritidsbostaden.

- Det kan handla om exempelvis städning, barnpassning eller renovering av bostaden, berättar Nyberg.

Självrisken för det här avdraget är 100 euro och det maximala beloppet man kan få dra av är 2 400 euro per person.

Någon dammsugar ett golv där det ligger en nalle, kläder och en bok.
Hushållsavdrag kan du få om du exempelvis har anlitat en städare. Någon dammsugar ett golv där det ligger en nalle, kläder och en bok. Bild: Mostphotos soffor,bostäder,dammsugare,städning,hembiträde,nallar,kläder,hushåll,Golv,böcker,städare,hemarbete,dammsuga

Om du har anlitat ett företag som är med i det så kallade förskottsuppbördsregistret så har du rätt att dra av 50 procent av arbetets andel och momsen som hänför sig till arbetet. Till exempel materialkostnader är alltså inte avdragbara.

Omdu anställer någon annan arbetstagare så får du dra av 20 procent av lönen.

3. Avdrag för förvärv av inkomst

Du har rätt till det här avdraget om du till exempel använder egna verktyg i arbetet eller införskaffar facklitteratur. Du kan också få avdrag för att du jobbar hemifrån.

Avdraget är automatiskt 750 euro, så om kostnaderna inte överstiger den summan lönar det sig inte att yrka på det här avdraget.

Glöm inte hyresinkomsterna

Nyberg vill även påminna folk om att deklarera alla sina hyresinkomster.

- Man ska inte glömma hyresinkomster som man exempelvis får för att hyra ut sin lägenhet via AirBnb eller något annat dylikt, de är också beskattningsbara.

Om man är van vid att använda dator går det allra lättast att göra ändringarna på nätet― Annette Nyberg, byråchef för Nylands skattebyrå i Borgå

Som allmänt råd säger Nyberg att det verkligen lönar sig att komplettera och rätta sin skattedeklaration. Det är också rekommenderat att göra deklarationen på nätet.

- Om man är van vid att använda dator går det allra lättast att göra ändringarna på nätet.