Hoppa till huvudinnehåll

"Det är jätteskönt att få vinnarkänslan nu" – kommer HIFK:s försvar och framförallt Roosa Niemi i mål vända på kälken i finalserien?

HIFK-målvakten Roosa Niemi firar seger tillsammans med Petra Gostowski (tv) och Iida Väyrynen (th).
Roosa Niemi skapar trygghet för kamraterna. HIFK-målvakten Roosa Niemi firar seger tillsammans med Petra Gostowski (tv) och Iida Väyrynen (th). Bild: Lehtikuva HIFK Handboll,Roosa Niemi

Efter två jämna finalmatcher mellan helsingforsklubbarna, blev det lite större marginal i den tredje matchen där HIFK hade kniven mot strupen. I samtliga drabbningar har målvaktsspelet haft en stor roll och framförallt Roosa Niemi har vuxit till IFK:s kanske största nyckelspelare.

16 räddningar i den första finalen, 18 i den andra och hela 21 i dag i den tredje – där HIFK-keeperns saldo för årets finalserie. Det är klart, rutinerade Sonja Koskinen kommer inte långt efter, men just nu verkar Roosa Niemi vara namnet på mångas läppar – i IFK-lägret beskrivs hon som tryggheten och i Dicken funderar man nu på hur man ska få bollarna förbi henne.

– Alltså otroligt försvar igen och målvaktsspel, Roosa är helt fantastisk så det ger en en ganska stor trygghet, säger Linda Cainberg till Yle Sporten efter matchen.

Är du överraskad av att Roosa Niemi har stigit så här och tagit en så stor roll?

– Inte är jag överraskad. Roosa jobbar jättebra och den här säsongen har varit hennes mest hela säsong hittills och har kunnat träna nästan hela säsongen utan skador. Tidigare säsonger har det varit jobbigt på den fronten. Roosa är stark så vi tror nog på henne, kommenterar kaptenen målvaktens form.

Dicken som tvingades jaga hela matchen i dag brände en hel del bra lägen och Roosa Niemis spel mellan stolparna är något som Matilda Peitsaro anser att laget nu bör notera.

– Det som vi också borde koncentrera oss på är målvaktsspelet. Roosa har spelat otroligt bra där i målet och vi måste vara bättre på vart vi sätter bollarna så att de går in. Nu hittar vi lägen men dom ska i mål också.

Ingen klar förhandsfavorit längre?

HIFK tog sin första seger i finalserien med kniven mot strupen. Det trots att det varit nära redan två gånger tidigare.

– Nu är det jätteskönt att vi vinner i dag. Det är klart att vi inte är så nöjda efter 2–0 och till viss del är det en jättestor press, men sen o andra sidan så känner man att man inte har något att förlora.

– Det har varit jämna matcher och det känns som att vi kunde ha vunnit båda två. Men nu är det jätteskönt att få den här vinnarkänslan nu och veta att det går till på det här viset, säger Linda Cainberg.

Matilda Peitsaro, vad beror det på att Dicken inte får stå här och fira ett mästerskap här i kväll?

– Vi hade svårare att komma igång i början i den här matchen och HIFK kom väldigt hårt in och var verkligen taggade. Vi var inte riktigt på samma nivå i början vilket ledde till att vi blev i ett underläge och kom aldrig riktigt ikapp, analyserar Peitsaro i Yle Sportens intervju.

– Det är jättetungt att vara den som jagar hela matchen, fortsätter hon.

Vad sku du säga såhär efter tre matcher, 2–1 till Dicken, finns det en förhandsfavorit och vem är det i den här finalserien just nu?

– Det är nog svårt att säga en förhandsfavorit att det kan nog gå riktigt hur som helst. Jag tror att båda lagen tror på sig själva väldigt mycket.

Du vill inte att Dicken ska vara förhandsfavorit?

– Visst vill jag det, men jag tror bara det är svårt att säga. Själv tror jag att vi klarar av det nog, avrundar Peitsaro.

Läs mera:

Dicken fick inte lyfta bucklan – Roosa Niemi segerarkitekt då HIFK tog komfortabel segel framför hemmafansen

Det blev en klart ojämnare match än de tidigare finalmatcherna då HIFK var pressade att segra framför hemmapubliken. Pressen tycktes hjälpa – HIFK lyckades i måstematchen och förlängde finalserien genom att ta en 21–17 seger i hemmahallen.