Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Hela HIFK måste lyfta sig för att förlänga finalserien – Dickens möjliga mästerskapsfirande i TV2 och på Arenan

De inledande finalerna har bjudit på förlängningsdramatik och säsongens målfattigaste match. För HIFK kvittar det hur matchbilden ser ut i kväll då en hemmaseger är det enda som räddar dem från ett finalfiasko.

Vad?

Den tredje finalen mellan grundserievinnaren HIFK och regerande mästaren Dicken blir lagens tredje möte på tio dagar.

Dicken leder finalserien med 2–0 i matcher efter att ha varit starkare i båda drabbningarna som bjudit på spänning i sammanlagt 130 minuter.

Den tredje finalen spelas på HIFK:s hemmaplan där rödtröjorna förlorat endast en match den här säsongen.

Vem?

Den första finalen var en thriller och avgjordes först efter förlängning. Matchen kunde ha slutat hur som helst men det var Dicken som visade upp ett mångsidigare spel.

Matilda Peitsaro.
Matilda Peitsaro har varit Dickens vassaste målskytt i finalserien. Matilda Peitsaro. Bild: Tomi Hänninen / Handbollsförbundet Dicken,Matilda Peitsaro

I den andra finalen låste sig båda lagens anfallsspel men Dicken kunde med nöd och näppe sno åt sig hemmaplansfördelen. Lagen mäktade med endast 29 mål vilket är den lägsta noteringen för säsongen.

Dicken har alltså vunnit med både bra och mindre bra anfallsspel. Där ligger den största skillnaden mellan lagen just nu.

HIFK har ändå allt i sina egna händer. En seger i kväll och laget är med i guldkampen igen.

Men då krävs det att Roosa Niemi fortsätter att leverera mellan stolparna. Den 2000-födda målvakten har stått för 34 räddningar i de två första finalerna och varit tillsammans med Inka Jäntti samt Kathlen Ax lagets bästa spelare.

Inka Jäntti i HIFK blev stor hjälte på slutet (arkivbild).
Inka Jänti har varit sitt lags främsta målskytt med elva fullträffar. (arkivbild) Inka Jäntti i HIFK blev stor hjälte på slutet (arkivbild). Bild: Matti Matti Matikainen/Handbollsförbundet HIFK Handboll,inka jäntti

I fredagens drabbning i Britas bollhall stod trion Jäntti, Ax och Ida Väyrynen för 86 procent av gästernas 14 fullträffar. Ett lag måste inte med våld ha 8–10 målskyttar per match men namn som Linda Cainberg, Ella Holopainen och Anna Vinogradova måste göra fler än två mål (1+1+0) för att HIFK ska ha en chans.

En positiv nyhet för Rostislav Grinisjins HIFK är att landslagsspelaren Ida Väyrynen är tillgänglig för spel i både anfall och försvar. Hon medgav själv efter den andra finalen att avsluten skulle ha fått sitta med en högre procent vilket även HIFK-supportrarna hoppas på.

HIFK:s damtränare Rostislav Grinisjin under en timeout i oktober 2018.
Vinna eller försvinna för Grinsjins HIFK. HIFK:s damtränare Rostislav Grinisjin under en timeout i oktober 2018. Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen handboll,HIFK Handboll,rostislav grinishin

Matcherna har lockat 289 respektive 319 åskådare till läktarna. Som jämförelse kan noteras att förra säsongens direkt avgörande final sågs av 531 ögonpar i Idrottshuset i Berghäll.

När?

Helsingforslagens tredje finaluppgörelse börjar klockan 18.40 och sändningen i TV2 och på Arenan kvarten tidigare.

Vinner Dicken blir det vilt segerjubel, men öppnar HIFK segerkontot spelas följande final på torsdag.

Kristian Karlsson refererar på svenska.

Årets damfinaler i handboll

28 april, HIFK–Dicken 26–28 efter förlängning
3 maj, Dicken–HIFK 15–14
7 maj, HIFK–Dicken
- - - - - - - - - - - -
9 maj, Dicken–HIFK (vid behov)
12 maj, HIFK–Dicken (vid behov)

PS. Vem tror ni att inleder i mål för Dicken? Min tippning är Kira Itkonen. Svaret får vi senast klockan 18.40.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport