Hoppa till huvudinnehåll

Ingen slutdeklaration från Arktiska rådet: "Det bäst arrangerade mötet någonsin - med det magraste resultatet"

Det Arktiska rådet kunde inte enas om någon slutdeklaration.

Då utrikesminister Timo Soini öppnade rådets utrikesministermöte i Rovaniemi blev det genast klart att mötet inte blev den framgång ordförandelandet Finland önskade.

Mötesagendan ändrades nämligen från att innehålla undertecknande av en slutdeklaration till undertecknande av ett gemensamt uttalande av medlemsländernas utrikesministrar.

Det är första gången som man inte har någon slutdeklaration sedan rådet bildades år 1996.

Uttalandet riktgivande för följande ordförandeland

I uttalandet står det att "majoriteten" av medlemsländerna ser klimatförändringen som en stor utmaning för det arktiska området och efterlyser åtgäder som lindrar verkningarna av klimatförändringen.

I texten står det ingenting om på vilket sätt och vilka länder som är ansvariga för att minska på växthusgaserna.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström skriver under ett uttalande.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström skriver under på uttalandet. Sveriges utrikesminister Margot Wallström skriver under ett uttalande. Bild: Lehtikuva Margot Wallström,Sverige,utrikesminister,Arktiska rådet

Ledaren för det Arktiska centret Timo Koivurova kommenterar avsaknaden av en slutdeklaration:

- USA var emot att klimatförändringen skulle nämnas i slutdeklarationen och de andra länderna upplevde att man inte kan lämna bort det.

Uttalandet blir också riktgivande för följande ordförandeland, Island.

Harri Mikkola, äldre forskare vid Utrikespolitiska institutet, säger att det är märkligt att det i uttalandet inte sägs någonting om samarbete med observatörsländerna.

"Ingen är skyldig"

På presskonferensen sade Timo Soini att samarbetet i det Arktiska rådet har gått bra, att ingen är skyldig och att konsensus är viktigt. Soini säger också att Finlands ordförandeskap har gått bra och att han önskar Island lycka till.

- Det är viktigt att hålla Arktis fritt från militär och att skydda naturen där. Vi har också två uttalanden i stället för en slutdeklaration, säger Soini.

Soini syftar på det gemensamma uttalandet från det Arktiska rådet och på Finlands egna uttalande som ordförandeland.

Soini uppger att uttalandet blev färdigt klockan åtta i morse. Det är redan mycket på gång i Arktis och alla problem går inte att lösa. Huvudsaken är att människorna är överens sade Soini som är nöjd med slutresultatet. Han sade också att man behöver vara realist och att resultatet också kunde ha varit mycket sämre.

Islands utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson betonade det Arktiska rådets betydelse i framtiden.

Island blir nästa ordförandeland och kommer att samarbeta med Finland när det kommer till bland annat meteorologi och vägtrafik.

Sjöfarten var också något som diskuterades och det framhävdes att det är viktigt att följa de lagar som finns.

Dystert innan mötet ens hade börjat

Redan innan mötet började var stämningen i korridorerna dyster. En av arrangörerna sade uppgivet till Svenska Yle att Rovaniemimötet kommer att gå till historien som det bäst arrangerade mötet någonsin, men också som det möte som har det magraste resultatet.

Det var troligen USA:s motstånd mot att nämna klimatförändringen i slutdeklarationen som fällde den.

Sergei Lavrov, Marie Eriksen Soreide, Mike Pompeo och Margot Wallström.
Utrikesministrarna Sergei Lavrov, Marie Eriksen Soreide, Mike Pompeo och Margot Wallström. Sergei Lavrov, Marie Eriksen Soreide, Mike Pompeo och Margot Wallström. Bild: Lehtikuva Arktiska rådet,Sergej Lavrov
Timo Soini håller tal på det Arktiska rådets möte.
Timo Soini höll ett tal vid mötets öppnande idag. Timo Soini håller tal på det Arktiska rådets möte. Bild: Lehtikuva Timo Soini,utrikesminister,utrikesministrar,Arktiska rådet,arktiska regionen

Mötets ordförande och Finlands utrikesminister Timo Soinis tal på mötet kan läsas på Utrikesministeriets webbsida (på engelska).

Här kan du se utrikesministrarnas presskonferens.