Hoppa till huvudinnehåll

Källmans linje håller, med små justeringar - nya tränaren Andreas Rönnberg blickar framåt mot nästa handbollssäsong för BK-46

Andreas Rönnberg, tillträdande handbollstränare för BK-46
Andreas Rönnberg besökte Yle Västnylands morgonsändning den 7.5.2019. Andreas Rönnberg, tillträdande handbollstränare för BK-46 Bild: Yle / Christoffer Westerlund Andreas Rönnberg,BK-46,Västnyland,handboll

Anderas Rönnberg kommer att ansvara för tränandet av BK-46:s herrhandbollslag. Det här blev klart efter att lagets långvarige tränare Mikael Källman meddelade att han inte fortsätter på posten inför nästa säsong.

- Det ska bli en stor utmaning att vara både spelare och tränare, säger Rönnberg, som har förlängt spelarkontraktet för BK med en säsong.

- Men jag ser fram emot det och jag tror det kommer att gå riktigt bra, tillägger han.

"Erbjudandet kom plötsligt, men det var något jag funderat på länge"

I slutet av april blev det klart att Mikael Källman lämnar tränarposten. Det här efter en säsong som han beskrev som en stor besvikelse. BK:s handbollsherrar föll ur serien i kvartsfinalen och fick aldrig kämpa om medaljerna.

Andreas Rönnberg har länge funderat på att fortsätta som tränare den dagen som spelarkarriären är över. Men att erbjudandet kom så här snabbt hade han inte räknat med.

- Jag var inställd på att enbart spela under nästa säsong. Jag trodde inte att mina planer på att bli tränare skulle förverkligas så här snabbt, säger Rönnberg som hittills enbart har tränat juniorer.

Mikael Källman.
Avgående tränaren Mikael Källman. Mikael Källman. Bild: Yle/Janne Karinkanta handboll,BK-46,BK-46 Handboll,Mikael Källman

Pappren har Rönnberg i skick. Han har gått en tränarutbildning på den nivå som krävs för att få träna ett FM-ligalag i handboll. Och hjälp kommer han att få av Timo Oksanen.

- Det är bra, eftersom jag själv också skall vara på planen.

- Hur kommer ni att dela upp ansvaret mellan dig och Timo Oksanen?

- Det är lite oklart ännu, vi får se vad som fungerar bäst och ta det efter hand.

Källmans linje håller, med små justeringar

Att BK-46 åkte ut redan i kvartsfinalen beror enligt Rönnberg på att många i laget var skadade under säsongen, och BK inte fick visa sin bästa sida.

- Jag tycker vi har jobbat bra med det som Micke har kört med. I stort sätt kommer jag att fortsätta på samma linje, även om jag också har några nya tankar. Det rör sig om detaljer.

- Jac Karlsson kommer tillbaka till BK-46, och så är du själv på plan, men vad kan du övrigt säga om lagbygget hittills inför nästa säsong?

- Det är bra att vi får en spelare med Jacs erfarenhet. Där har vi en erfaren spelare som kan "styra och ställa" på planen så att jag kan sitta på bänken emellanåt, säger Rönnberg.

- En annan viktig spelare som jag hoppas ha i laget i nästa säsong är Oskar Kihlstedt, men det klarnar efter sommaren.

Andreas Rönnberg.
Andreas Rönnberg har bollen. Andreas Rönnberg. Bild: Yle/Patric Westerlund Andreas Rönnberg

Andreas Rönnberg lyfter också fram lagets unga talanger. Han vill arbeta för att involvera dem mera i spelet och få dem att ta mera ansvar.

- Vi har en ganska färdig trupp inför nästa säsong. Vi siktar helt klart på medalj.

- BK-46:s styrelseordförande Björn Siggberg har velat hålla BK-46 som ett lokalt handbollslag med huvudsakligen spelare från trakten. Men räcker de lokala spelarna till?

- Jo, jag tycker det. Det är rätt väg att gå. Om man satsar på egna talanger så kommer publiken till hallen. Men det är klart, ibland kan det behövas utomstående också, säger Rönnberg och lyfter fram slovakiske Bogdan Klepa som ett exempel.

- Han har höjt vårt målvaktsspel, och han stannar en säsong till.

"När man blir äldre kan det komma en del skavanker"

Inom den närmaste framtiden är det traditionell sommarträning som gäller för BK:s del. Hit hör löpning och styrketräning.

För egen del hoppas Rönnberg på att få vara skadefri under nästa säsong. Under den gångna säsongen drogs han med frakturer både i foten och i tummen, men han säger att det var mera otur än slitage.

- Det är klart, när man börjar bli äldre kan det komma en del skavanker. Men överlag är jag frisk och borde inte ha några slitageskador i viktiga kroppsdelar, säger Rönnberg.

Artikeln baserar sig på en intervju med Andreas Rönnberg den 7.5.2019. Veronica Montén intervjuade.