Hoppa till huvudinnehåll

Mathilda Larsson vinner årets Arvid Mörne-tävling - "Jag undersöker fördomar"

Kirjailija Mathilda Larsson
Mathilda Larsson Kirjailija Mathilda Larsson Bild: Pekka Tynell / Yle författare,Arvid Mörne-priset

”Regnet slutar aldrig falla över fabrikerna i Łódź” heter novellen som gav Mathilda Larsson första priset i årets Arvid Mörne-tävling.

Novellen utspelar sig på ett universitet i Finland. Huvudpersonen, en ung akademiker, försöker komma närmare och förstå en kvinnlig kollega från Polen. Hon upplever frustration för att relationen inte går som hon själv vill. Den andra berättar inte om sig själv.

– Min novell handlar om en vänskap som uppstår, men också om hurdana bilder, historier och föreställningar man skapar sig om andra människor och platser. Det kan handla både om fördomar och idoliserande.

– Om man gör antaganden om en människa som inte stämmer kan det leda till att man går förbi varann. Det här vill jag utforska.

Polska rötter intresserar

Mathilda Larsson har själv släktingar från Polen och det är en drivkraft bakom den här novellen, som ändå är till hundra procent fiktiv.

– Jag har aldrig besökt Polen, men alltid velat åka dit. Att skriva den här berättelsen var kanske ett sätt för mig att möta mina egna fördomar och bilder om landet. Det känns viktigt att göra det, eftersom jag delvis själv kommer därifrån.

Skönlitterärt skrivande är lustfyllt

Mathilda Larsson är litteraturstuderande och har tidigare publicerat en novell och några essäer.

– Jag skriver det som är lustfyllt, det som kommer till mig. Jag har svårt att säga vad motorn bakom mitt skrivande är. Jag börjar skriva och sedan ser jag vart det leder, oftast har jag inte något specifikt mål.

– Just nu studerar jag och försöker bli färdig med min gradu. Det är mera av ett tvångsskrivande, så mitt skönlitterära skrivande fungerar som en motvikt till det.

Tvekade att delta

– Jag tvekade länge om jag skulle skicka in bidraget till tävlingen eller inte, men så gjorde jag det, för jag var nyfiken att se om det skulle hålla.

Hur känns det att ha fått priset?

– Bra, men jätteoverkligt. Småskrämmande också! Lite svårt att förstå det. Det blev så stort allting, plötsligt. Skrivandet känns ändå som en ganska personlig sak, och det att helt okända människor kan läsa min text känns alltid jättenervöst.

– Men så klart är det jätteroligt. Det här är ett större steg mot offentlighet än det jag gjort tidigare.

De andra pristagarna

Arvid Mörne-tävlingen arrangeras av Svenska Folkskolans Vänner. Vartannat år vill man ha in lyrik och vartannat år noveller. Tävlingen är öppen för skribenter under trettio år.

Här är listan på pristagarna:
1 pris: Mathilda Larsson, Helsingfors, "Regnet slutar aldrig falla över fabrikerna i Łódź"
2 pris: Jessika Kriss Holmlund, Åbo, ”Silverfiskar"
3 pris: Oskar Lindholm, Helsingfors, "Äckleciastes"

Hedersomnämnande: Mårten Sandström, Berlin, "Boutonnièren"
och Sarah Åkerman, Vasa, ”En annorlunda tid”

Juryn bestod av litteraturvetaren Maria Österlund (ordförande), författaren och litteraturvetaren Tatjana Brandt och författaren Peter Sandström.

Syftet med tävlingen är att öka intresset för skönlitteratur.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje