Hoppa till huvudinnehåll

Mnuchin: Trumpadministrationen kommer inte att lämna över Trumps skatteuppgifter till kongressen

Finansminister Steven Mnuchin under en konferens i Arlington, Virginia i slutet av april 2019.
Finansminister Steven Mnuchin under en konferens i Arlington, Virginia i slutet av april 2019. Finansminister Steven Mnuchin under en konferens i Arlington, Virginia i slutet av april 2019. Bild: AFP / Lehtikuva Steven Mnuchin

USA:s president Donald Trumps skattedeklarationer kommer inte att lämnas över till kongressen. Det meddelade finansminister Steven Mnuchin. Demokraterna tror att Trump nu hoppas att den rättsliga processen om frågan drar ut på tiden över nästa presidentval.

Finansminister Mnuchin skickade på måndagen ett brev till demokraten Richard Neal som leder representanthusets utskott i skattefrågor.

Neal hade i början av april krävt att kongressen ska få ta del av Trumps inkomstdeklarationer både vad gäller hans personliga inkomster och hans företag från 2013 till 2018.

I brevet skriver Mnuchin att han konsulterat justitieministeriet och kommit fram till att utskottets begäran "saknar ett legitimt eller lagstiftande syfte".

Beskedet var väntat. Trump själv har ända sedan sin valkampanj vägrat att offentliggöra sina skattedeklarationer.

Det trots att alla ledande amerikanska presidentkandidater som nått slutrakan i valkampen har redovisat sina inkomstuppgifter ända sedan Watergateskandalen på 1970-talet.

Del av demokraternas häxjakt?

Representanthuset har ju numera demokratisk majoritet och demokraterna där tror att de har rätten på sin sida i den här frågan.

Nu väntas en långt utdragen rättsprocess om Trumps skatteuppgifter och många demokrater misstänker att Trump hoppas på att processen blir så lång att också nästa presidentval 2020 hinner hållas innan frågan blir löst.

Demokrater anklagar Trump för att försöka dölja pinsamma uppgifter om sin ekonomi. Trump menar att kraven på hans skatteuppgifter är del av den "häxjakt" som demokraterna utsätter honom för.

Bland andra Trumps stabschef Mick Mulvaney har sagt att de amerikanska väljarna avgjorde den här frågan redan i presidentvalet, eftersom de valde Trump fast de visste att han inte skulle offentliggöra sina skattedeklarationer.

Källor: AP, Washington Post, Yle