Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Rättegången mot Weinstein i höst, stora kulturpriset till Sebastian Fagerlund och Arktiska rådet sammanträder i Rovaniemi

Harvey Weinstein.
Harvey Weinstein. Bild: � www.splashnews.com/ All Over Press Harvey Weinstein

V uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Arktiska rådet håller möte i Rovaniemi där cirka 300 personer är samlade för att diskutera klimatfrågor, gränsöverskridande samarbete och framtiden för Arktis med sina glaciärer och isbjörnar.

SDP:s ordförande Antti Rinne fortsätter idag samtalen med Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo. De två enades i går "i konstruktiv anda" om att de har olika syn på bland annat arbetsmarknads- och sysselsättningspolitiken.

Kompositören Sebastian Fagerlund belönas med Svenska kulturfondens stora kulturpris för en mångsidig verksamhet som tonsättare. Priset är på 30 000 euro.

Ett pris på 15 000 euro går till illustratören och konstnären Linda Bondestam.

Bildkonstnären Ylva Holländer och serietecknaren Filippa Hella belönas av Kulturfonden. Holländer belönas med Nylands svenska kulturfonds pris på 15 000 euro och Hella med Stella Parlands pris på 5 000 euro

Utrikes:

Metoorörelsen får ännu vänta på rättegången mot den våldtäktsanklagade filmproducenten Harvey Weinstein. Rättegången i New York har skjutits upp till september. Många menar att försvaret köper tid.

USA:s president Donald Trumps skattedeklarationer kommer inte att lämnas över till kongressen, meddelar finansminister Steven Mnuchin. Representanthuset med demokratisk majoritet och dess utskott för skattefrågor krävde i mars att få se Trumps skatteuppgifter från de senaste sex åren. Trumpadministrationens vägran var väntad.

Väder

Ett nederbördsområde kommer in över landets östra och norra delar från sydost. I landets västra del förekommer regnskurar.

I väster 9..12 grader, i öster 3..7 grader, i Norra Österbotten och Kajanaland 2..9 grader, i Lappland 6..9 grader.

Läs också