Hoppa till huvudinnehåll

Reutersjournalister släpptes efter 511 dagar i fängelse - benådade av Myanmars president

Wa Lone (till vänster) promenerade bort från Insein-fängelset i Rangoon tillsammans med en vinkande Kyaw Soe Oo.
Wa Lone (till vänster) promenerade bort från Insein-fängelset i Rangoon tillsammans med en vinkande Kyaw Soe Oo. Wa Lone (till vänster) promenerade bort från Insein-fängelset i Rangoon tillsammans med en vinkande Kyaw Soe Oo. Bild: AFP / Lehtikuva Myanmar,Reuters,Politik i Myanmar (Burma)

Journalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo möttes av många kolleger då de promenerade ut ur det ökanda Insein-fängelset i Myanmars största stad Rangoon på tisdagen. De sjuåriga fängelsedomarna mot dem hade fördömts världen över och nu benådades duon.

- Vi är enormt glada över att Myanmar har släppt våra modiga reportrar Wa Lone och Kyaw Soe Oo. Sedan de greps för 511 dagar sedan har de blivit symboler för betydelsen av pressfrihet världen över, sade nyhetsbyrån Reuters chefredaktör Stephen Adler.

De två Reutersjournalisterna var i färd med att rapportera om mordet på tio rohingyer i byn Inn Din då de greps i december 2017.

De greps strax efter att de hade mött två poliser som gett dem officiella dokument med anknytning till säkerhetsoperationer i delstaten Rakhine.

I september i fjol dömdes de till sju års fängelse för innehav av hemligstämplade dokument, trots att åtalet ifrågasattes starkt ur ett juridiskt perspektiv.

Både rättegången och domen sågs i omvärlden som politiskt motiverade och avsedda att avskräcka journalister från att rapportera om förföljelserna av muslimska rohingyer.

De två fängslade journalisterna fanns bland pristagarna då årets prestigefyllda Pulitzerpris delades ut i april. De belönades just för sin rapportering om rohingyernas situation.

Wa Lone "kan inte bärga sig" tills han får börja jobba igen

De båda journalisterna gav intervjuer medan de lämnade Insein-fängelset bakom sig.

Reuters har lagt ut en video på Twitter, där Wa Lone tackar alla som uppmärksammat deras fall och berättar om sin glädje inför att få träffa familj och vänner igen.

Här lovar Wa Lone också att han kommer att fortsätta arbeta som journalist i Myanmar och att han "inte kan bärga sig" tills han får återvända till sin redaktion.

Wa Lone och Kyaw Soe Oo fanns bland tusentals fångar som benådats av Myanmars president sedan förra månaden.

Det är kutym i Myanmar att frige massor av fångar i samband med det traditionella nyårsfirandet som infaller i mitten av april.

Källor: Reuters, AFP, Yle

Läs mera:

Reutersjournalister dömdes till sju års fängelse i Myanmar - "Sorglig dag för Myanmar och världspressen"

Två journalister som arbetar för nyhetsbyrån Reuters har dömts till sju år långa fängelsestraff i Myanmar. En domstol i Yangon dömde dem för olagligt innehav av officiella dokument, trots att samma dokument hade offentliggjorts tidigare.