Hoppa till huvudinnehåll

Ronja Savolainen ger svar på tal åt hockeychefen – "Han får säga vad han vill, jag tänker ändå spela här"

Ronja Savolainen spelar hemma-VM.
Ronja Savolainen spelar för Luleå HF i svenska damhockeyligan. Ronja Savolainen spelar hemma-VM. Bild: Kimmo Brandt/All Over Press Ronja Savolainen

Det var i samband med att det blev klart att Sveriges hockeydamer degraderas till B-VM som Ronja Savolainen kritiserade det svenska hockeyförbundets bristande satsning på damerna till SVT. Till följd av det menade tävlingschefen för förbundet att Savolainen, som håller till i Luleå i SDHL, bör byta liga om hon inte är nöjd. Det tänker Savolainen inte göra.

– Han får säga vad han vill, jag tänker ändå spela här, säger Savolainen i en intervju med den svenska tidningen Norrländska Socialdemokraten.

Savolainen är överraskad men nöjd över att hennes uttalande då fick så mycket uppmärksamhet som det fick. Samtidigt förtydligade hon i intervjun med NSD sin kritik:

– Jag kritiserade inte SDHL, utan svenska förbundet som borde ge mer pengar till Damkronorna så de får bättre förutsättningar. Jag hoppas diskussionen fortsätter. Ingen vågade säga det rakt ut så jag tänkte att jag gör det. Man ska vara ärlig och jag har inga problem med det.

"De har bara skitit i vad tjejerna gör"

Det var för en knapp månad sedan som Ronja Savolainen kritiserade det svenska hockeyförbundet i en intervju med SVT i samband med damernas hockey-VM i Esbo.

Det hela fick sin början från att Sveriges ishockeylandslaget blev nedgraderade till B-VM och Savolainen menade att det svenska ishockeyförbundet "skitit i vad tjejerna gör" och att de har klart sämre förutsättningar än de finländska hockeydamerna.

– Ja vi får leva som riktiga proffs. Vi behöver inte jobba vid sidan av. Det har varit hur bra som helst och utvecklande, beskrev hon den finländska landslagsverksamheten.

– Jag tycker att svenska förbundet borde ger mer stöd. Det känns som att de inte bryr sig så mycket. Det är mer som att de bara tänker på killarna och herrarna, sade hon då till SVT Sport.

Någon dag senare svarade Svenska Ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom på kritiken. Till SVT Sport sade han då att Savolainen är en del av den svenska hockeysatsningen i och med att hon spelar i SDHL, och att Sverige satsar på ligan för att få en bred bas till landslaget.

– Tycker hon att satsningen på SDHL är för dålig bör hon spela i en annan liga, kontrade Östblom då.

Läs mera:

Ronja Savolainen prisar de finska hockeydamernas statliga stöd och sågar det svenska förbundet: "De tänker bara på killarna och herrarna"

Ronja Savolainen som förbereder sig inför semifinalen mot Kanada på lördag kritiserar i en intervju med SVT det svenska hockeyförbundet. Sverige spelar nästa år i B-VM och enligt Savolainen är det svenska ishockeyförbundets satsning på damhockey undermålig. De har bara skitit i vad tjejerna gör, säger hon.