Hoppa till huvudinnehåll

Sonens maskeraddräkt såldes på flickavdelningen – jämställdhetsexpert: Onödigt av affärer att förstärka könsnormer

Blond kvinna ute på terass i vårsol.
Blond kvinna ute på terass i vårsol. Bild: Yle/Johanna Ventus föräldraskap,silvia englund

Silvia Englund blev förargad när hon skulle köpa maskeradutstyrsel till sin son på klädkedjan Hennes & Mauritz i Vasa. Kattutstyrseln som hennes son ville ha såldes på flickavdelningen. Det ska bli ändring, lovar klädkedjan.

- Flickavdelningen sålde prinsesskläder, klänningar, katt- och fruktdräkter. På pojkavdelningen fanns det superhjältar, dinosaurier och tv-spelsfigurer, säger Silvia Englund.

Englunds son ville klä ut sig till katt och kattdräkten hängde också på flickavdelningen. Personalen i kassan benämnde den också som en dräkt för "småtjejer", berättar Englund.

- Jag frågade efter en annan storlek och de fick ringa till en annan affär och kolla. Då beskrev de den som en "liten dräkt för småtjejer", vilket jag också reagerade på.

Sonen vill ha sin kattdräkt alla dagar

Silvia Englunds son fick den kattdräkt han ville ha. Han är väldigt nöjd med den och vill ha den alla dagar. Englund ifrågasätter poängen med att alls dela in maskeradkläder enligt kön.

Milner Englund
Milner utklädd till katt. Milner Englund Bild: Silvia Englund maskeraddräkter,milner englund

- Speciellt när det gäller maskeradkläder spelar det väl absolut ingen roll. Alla får klä ut sig till vad de vill, oavsett om de är killar eller tjejer.

Englund skulle gärna se att alla barnkläder såldes på en och samma avdelning.

- Jag tycker att det är onödigt att vi spär på normer som inte behöver finnas.

H&M: Det ska bli ändring i framtiden

På Hennes & Mauritz vill man inte ställa upp på en intervju.
Pressansvariga Tiina Miettinen på H&M:s Finlandskontor svarar ändå per e-post.

Hon säger att maskeradkläderna än så länge är indelade enligt kön, men att man i framtiden vill sälja alla barn- och maskeradkläder på en och samma avdelning.

Enligt Tiina Miettinen måste man ändå först göra om layouten i affärerna för att det här ska vara möjligt.

Det är problematiskt att klädaffärer delar in maskeradkläder enligt kön, anser Sara Sundell som är sakkunnig i jämställdhets- och ungdomsarbete vid Folkhälsan.

- Jag förstår inte varför inte alla kläder kan vara på samma ställe. Att ha kläderna uppdelade är ett sätt att förstärka könsnormer och göra det svårare för barn att välja på ett annat sätt än man tänkt sig i butiken.

Kan kännas otryggt att skicka sonen till dagis i prinsessklänning

Om maskeradkläderna är indelade enligt kön blir tröskeln högre för både barn och föräldrar att våga bryta mot könsnormerna, säger Sara Sundell.

Sara Sundell
Sara Sundell. Sara Sundell Bild: Yle / Ted Urho sakkunnig

- Många är kanske rädda att barnet ska bli retat om det väljer kläder från "fel" avdelning. Om föräldrarna inte kan känna sig helt trygga med att man på dagis har jobbat med de här frågorna kan det kännas otryggt att skicka iväg sin pojke med prinsessklänning till dagis.

Men om man har ett dagis där personalen har jobbat med de här frågorna.

Och man vet att de ingriper genast om barnen retar varandra är det förstås betydligt lättare att skicka iväg pojken med prinsessklänninng, säger Sundell.

Också barnen påverkas av könsnormerna, säger Sundell.

- Det finns många barn som överskrider könsnormerna och känner sig trygga i det, men inte alla.

Föräldrar kan fundera över vilka förväntningar man har på barnen

Om en pojke vill klä ut sig till en superhjälte och en flicka till prinsessa på daghemmets maskerad är det i sig inget problem, men om det alltid är så här kan man fundera på vad det beror på, säger Sara Sundell.

- Många flickor vill ändå vara prinsessor och många pojkar vill vara det vi ser som traditionellt pojkaktigt. Det är inget man med våld måste ändra på. Men man kan ju fråga sig varför det är så att barnet alltid vill vara prinsessa till exempel.

- Är det ett genuint intresse från barnets sida eller är det mera det att det är lättast att följa normen? Det kan vara både och. Men som förälder kan man tänka på hur man är med sitt barn överlag. Vad har man för förväntningar? Vad är det för leksaker, hobbyer och kläder vi erbjuder och finns här några skillnader mellan flickorna och pojkarna? Det handlar om en större helhet.

Djurmaskerad ett sätt att komma ifrån könsnormer

Till daghemmen har Sara Sundell också ett tips för att komma ifrån traditionella könsroller på maskerader.

En pojke utklädd till drake.
En pojke utklädd till drake. Bild: Yle/Nicole Hjelt katarinaskolan,parader,elever,Karis

- Man kan ha olika teman ibland, till exempel djur. Om man har möjlighet kan man skaffa olika djurutklädningskläder till dagiset och prova på olika sorter. Man behöver inte heller vara en traditionell prinsessa utan man kan kanske blanda prinsesskläder med Batmankläder och annat så att man har olika slags klädsel.

- Om alla på ett dagis provar på olika saker blir det lättare att bryta mot könsnormerna - och när man en gång har gjort det kanske man vågar på nytt.

Läs också