Hoppa till huvudinnehåll

Städjippo och ärtsoppa lockade Lovisabor: "Det är bra att vi gör en gemensam insats och visar exempel"

En kvinna i randig jacka krattar.
Lotta Elo krattar bort kvistar och plockar kapsyler. Arbetet håller henne varm i det soliga men blåsiga vädret. En kvinna i randig jacka krattar. Bild: Yle/Mira Bäck Lovisa,Städningstalko,talko,lotta elo

På tisdagen samlades Lovisabor för gemensam vårstädning. Talkodeltagarna samlade sopor längs Lovisavikens strand och krattade i strandparken. Efteråt var det dags för ärtsoppa.

- Det här är ett ställe som vi alla rör oss på, så det är ju bra att vi alla deltar i att hålla det rent, säger Lovisabon Lotta Elo.

Hon är i full fart med krattan under några av träden i Strandparken, strax intill bogserbåten Onni.

- Jag började för kanske 15 minuter sedan. Mest har jag plockat kapsyler och tagit bort större grenar och käppar som har fallit ner från träden, säger Elo.

Solen gassar från en klar himmel, men det blåser och blir snabbt lite kallt om näsan för den som står stilla.

- Det är härligt väder att jobba ute, konstaterar Elo.

Gott exempel och rosenprakt

Också en del av stadens personal deltar i städdagen.

- Visst är det bra att vi gör en gemensam insats och visar exempel, säger direktör för stadskanslicentralen Kristina Lönnfors innan hon fortsätter plocka skräp i en svart sopsäck.

En bit ifrån strandbodarna ligger Strandparkens rosenplantering. Där hittar vi Anneli Sjöholm och några andra ur Lovisa trädgårdsförening.

- Vi har tagit bort alla maskrosor så att vi kan sätta lite ny mylla på rosorna och sand på gångarna, berättar Sjöholm.

Tre personer gör trädgårdsarbete bland blombänkar med rosenbuskar. I bakgrunden synns en strand.
Lovisa trädgårdsförening passar på att sköta om rosenplanteringen. Anneli Sjöholm och Siv-Britt Lindroos jobbar på närmast kameran. Tre personer gör trädgårdsarbete bland blombänkar med rosenbuskar. I bakgrunden synns en strand. Bild: Yle/Mira Bäck Lovisa,Städningstalko,talko,lovisa trädgårdsförening

Trädgårdsföreningens medlemmar brukar vara på plats för att sköta om rosorna flera gånger per sommar.

- Nu tänkte vi passa på samtidigt som städjippot så att vi syns lite i stadsbilden, säger Sjöholm.

En del av de äldre rosenbuskarna har dött ut och man ska plantera nya istället för dem i ett senare skede. Överlag tror Sjöholm att blomsterprakten blir vacker i år.

- Rosorna klarade sig väldigt bra i vinter, det är en glädje att se, säger hon.

Soppdags

Lite efter att klockan blivit fyra på eftermiddagen verkar de flesta ha försvunnit från gräsmattan. Det är lätt att lista ut var de befinner sig: klockan fyra började nämligen ärtsoppan delas ut till alla som deltagit i talkot.

Det är Ulf Lindholm och Mikael Stenberg som står för soppan. Den kokas i arméns gamla fältkök enligt ett ganska hemligt recept.

En man öppnar luckan på en soppkanon. Ur luckan kommer ånga.
Mikael Stenberg är soppmästare. En man öppnar luckan på en soppkanon. Ur luckan kommer ånga. Bild: Yle/Mira Bäck Lovisa,Städningstalko,talko,Mikael Stenberg

- Så den påminner nog om arméns ärtsoppa, men det finns lite små variationer, säger Stenberg.

Soppkanonen skulle egentligen rymma 180 liter, men riktigt så mycket har de inte kokat den här gången.

- Staden tyckte att 60 liter räcker. Inte ska ju folk bara komma hit för att äta, de ska ju jobba också, skojar Stenberg.

I väntan på glass

En liten bit ifrån soppkanonen står Isabella Törnblom och krattar ihop kvistar som sonen Vidar ivrigt bär bort till en större rishög.

- Det har varit roligt och Vidar tycker om att hjälpa till med små sysslor. Han är nog aktivare än jag, säger Törnblom.

En kvinna krattar. Framför henne står en liten pojke och tittar in i kameran.
Isabella Törnblom och sonen Vidar. En kvinna krattar. Framför henne står en liten pojke och tittar in i kameran. Bild: Yle/Mira Bäck Lovisa,Städningstalko,talko,städjippo i Lovisa maj 2019

Vidar konstaterar att det blåser och verkar tycka att det är lite kyligt, men är inte alltför ivrig över tanken på lite värmande ärtsoppa.

- Han hoppas på att han ska få en glass bara vi har ätit ärtsoppa. Så jag tror det är vad han väntar på, säger Törnblom.

Talko också i byarna

Det var inte bara på tisdagen som Lovisaborna samlades till talkoarbete. Från den första till åttonde maj har Lovisabor runtom i kommunen kunnat ordna egna städjippon.

Flera personer sitter utomhus vid ett bord av trä. Alla har skålar med mat framför sig. En kvinna håller på och sätter en sked i munnen medan mannen tittar in i kameran.
Lotta Elo och stadsdirektör Jan D. Oker-Blom låter sig väl smaka efter att båda ha gjort sin del av jobbet. Flera personer sitter utomhus vid ett bord av trä. Alla har skålar med mat framför sig. En kvinna håller på och sätter en sked i munnen medan mannen tittar in i kameran. Bild: Yle/Mira Bäck Lovisa,Städningstalko,talko,jan d. oker-blom

Sopsäckar och handskar har delats ut vid kundservicekontoret Lovinfo, och talkogängen har kunnat be om att få en sopcontainer utplacerad på passligt ställe.

En liten pojke böjer sig ner mot en hög med kvistar. Bakom honom står många människor och diskuterar med varandra.
Vidar i färd med att kasta kvistar på högen. Bakom honom har talkoarbetarna samlats för ärtsoppa. En liten pojke böjer sig ner mot en hög med kvistar. Bakom honom står många människor och diskuterar med varandra. Bild: Yle/Mira Bäck Lovisa,Städningstalko,talko,städjippo i Lovisa maj 2019

Staden sköter om att de ihopsamlade soporna fraktas bort den 9 maj.

Enligt planeringsingenjör Suvi Peltola från Lovisa stad har åtminstone ett tiotal talkogrupper deltagit. Man har ordnat egna talkon i till exempel Tessjö och Forsby.