Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges Radio: IS-terroristens barn nu i Irak - morfadern har länge väntat på att få föra dem till Sverige

Lägret al-Hol i Syrien
Lägret al-Hol i Syrien Lägret al-Hol i Syrien Bild: AFP / Lehtikuva Syrien,flyktingläger

Den döde IS-terroristen Michael Skråmos barn har kommit fram till ett hotell i Erbil i norra Irak, rapporterar Sveriges Radios korrespondent.

Barnen fördes enligt SR från Syrien till Irak av svensk personal.

- Barnen gick upp för en trappa. De flesta gick och några bars upp, säger SR:s korrespondent Cecilia Uddén som är på plats på ett hotell i Erbil i Irak.

- Barnen väntar nu på sina resedokument, och det kan ta några veckor. Under tiden stannar de sannolikt på sin morfars hotellrum, säger Cecilia Uddén.

Barnens morfar Patricio Galvez har redan en tid väntat på sina barnbarn i Erbil.

De sju barnens föräldrar är döda

Barnens föräldrar har dött i strider och morfadern har redan under en längre tid försökt få dem hem till Sverige.

Efter att pappan Michael Skråmo dött fördes hans sju barn till lägret al-Hol i Syrien. Där har de sedan dess levt i en del av lägret där utländska IS-kvinnor hålls fångna. Det har rapporterats om att barnen är undernärda och i dåligt skick.

IS-terroristen Michael Skråmo dödades i norra Syrien i mars i år. Han uppges ha varit en av de svenskar som var IS trogen fram till slutstriden i den syriska staden Baghouz.

"I dag är barnen vid bättre hälsa"

Shiyar Ali, Sverigerepresentant för det kurdiska självstyret i norra Syrien, säger till Dagens Nyheter att barnen nu mår relativt bra men att de behöver hjälp för att bli helt återställda. Enligt honom var barnen i dåligt skick då de hittades i lägret.

Shiyar Ali säger till DN att målet nu är att barnen ska föras vidare från Irak till Sverige. Han säger också att den aktuella insatsen gäller bara Skråmos sju barn.

Källor: Sveriges Radio, Aftonbladet, Dagens Nyheter

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes