Hoppa till huvudinnehåll

Tullen varnar: Livsfarliga opioider säljs på utländsk webbplats

opioider
opioider Bild: Tullen opioider

Tullen varnar för livsfarliga, förfalskade läkemedel, som sannolikt också kommit ut på den illegala marknaden.

Tullen rapporterar att man under de två senaste åren påträffat förfalskade läkemedelstabletter som innehåller en livsfarlig opioid - U-47700.

Tabletterna ger till utseendet skäl att anta att de innehåller bensodiazepinet alprazolam. Alprazolam används för behandling av depression, ångest och panikångest.

Opioiden U-47700 är livsfarlig

I själva verket innehåller tabletterna i stället för alprazolam den kraftiga opioiden U-47700, som är livsfarlig och som saknar lagligt användningsområde. Tabletterna efterliknar produktmärket Xanax, säger Tullaboratoriet.

opioider
opioider Bild: Tullen opioider

Läkemedlen har huvudsakligen införskaffats för eget bruk, men det är sannolikt att de också kommit ut på den illegala marknaden.

Förfalskade Valiumtabletter också på marknaden

Tullen rapporterar också om beslag av andra förfalskade bensodiazepinpreparat.

De har bland annat i stället för alprazolam innehållit designdrogerna N-etylhexedron, diklazepam och etizolam, ämnet amantadin som används vid behandling av Parkinsons sjukdom samt antihistaminerna klorfeniramin, prometazin och cyproheptadin.

opioider
opioider Bild: Tullen opioider

De efterliknar utseendemässigt tabletter som säljs under produktmärkena Xanax och Valium.

Säljs på utländska webbsidor

De förfalskade läkemedlen har köpts från utländska webbplatser och de har levererats till Finland som post- och fraktförsändelser.

I de flesta fallen har beställaren varit en privatperson som beställt tabletterna för eget bruk. Det är möjligt att större partier förfalskade tabletter har införts till landet även i distributionssyfte.

Läs också