Hoppa till huvudinnehåll

"Vi gör det här för att människor ska kunna få ett bättre liv" - Den lilla falafelfabriken ger asylsökande en ljusare framtid

Falafelfabrik i Littois.
Falafelproduktionen har skapat arbetsplatser för fler än tio asylsökande samt för finländska långtidsarbetslösa. Falafelfabrik i Littois. Bild: Jussi Vierimaa person,shams falafel

Ett småskaligt volontärcafé blev på några år ett växande livsmedelsföretag vars produkter distribueras i de stora affärskedjorna. Men grundtanken är fortfarande den samma: att hjälpa asylsökande och långtidsarbetslösa att få ett bättre liv.

Grunden till det som skulle bli ett falafelföretag lades år 2015. Det året anlände exceptionellt många asylsökande till Finland.

Lotta Laaksonen samlade in kläder för de nyanlända. Då en del kläder blev över ville Laaksonen skicka dem till Grekland.

- För att samla in pengar för transporten ordnade vi stödcaféer. Asylsökande var med som volontärer från början. En gång gjorde vi falafel, och de fick mycket beröm.

Eftersom falafelbullarna var populära började de säljas också på lokala Reko-torg, genom det andelslag som Laaksonen är ordförande för.

Därefter har andelslaget byggt upp en omfattande produktionskedja, delvis med hjälp av gräsrotsfinansiering, och falafelbullarna har hittat sin väg till butikshyllor runt om i Finland.

Fritering av falafel.
Falafelbullar får en gyllene färg då de friteras. Fritering av falafel. Bild: Jussi Vierimaa falafel,shams falafel

Falafelproduktionen har skapat arbetsplatser för fler än tio asylsökande samt för finländska långtidsarbetslösa.

Andelslaget har också hjälpt asylsökande med tillståndsärenden och ansökningar med anknytning till exempelvis grundande av företag och familjeåterförening.

- Jag har hjälpt till med att fylla i blanketter, med att söka bostad, grunda företag och en massa annat, berättar Laaksonen.

Invandrarna är med i andelslaget som företagare och samarbetet har varit enkelt och fungerat utmärkt, berömmer Lotta Laaksonen.

En som varit med från början är Durgham Al-Janabi. Tillsammans med två andra personer har han hand om falafelproduktionen.

Lotta Laaksonen och Durgham Al-Janabi.
Lotta Laaksonen och Durgham Al-Janabi. Lotta Laaksonen och Durgham Al-Janabi. Bild: Lotta Sundström / Yle person,durgham al-janabi

Receptet är finjusterat enligt finländarnas smak - och förstås hemligt, berättar Al-Janabi. Sedan starten har falafelutbudet utvidgats: nu tillverkas också falafel gjorda på ärter och bondbönor.

Förutom falafelbullar finns också hummus, tzatziki, lasagne, koshary och moussaka i sortimentet.

- Det vi tillverkar är glutenfritt, ekologiskt och veganskt. Det gillar folk, säger Al-Janabi som börjat studera till kock.

Andelslaget får pris av Åbo stad

På torsdag får Shams falafel ta emot utmärkelsen Årets mångkulturella gärning i Åbo.

Även om det som började som en småskalig verksamhet idag nått rätt så långt, säger Laaksonen att det inte varit någon dans på rosor och att det fortfarande är en utmaning att få det att gå runt då marginalerna är små.

- Vi har inte fått finansiering av någon utomstående, vi är på samma linje som alla andra finländska företagare. Gräsrotsfinansieringen gick ut på att vi sålde våra produkter på förhand, så några gratispengar var det inte heller då frågan om.

- Liksom säkert alla företagare i Finland som gjort investeringar, har vi fått ligga i och jobba hårt. Att lyfta lån var inte en möjlighet för oss. Men med det här gänget har det varit fint att jobba. Alla är mycket motiverade, säger Laaksonen.

Falafelbullar.
Kikärter är vanligen huvudingrediensen, men till sortimentet hör också falafel med bondbönor eller gröna ärter. Falafelbullar. Bild: Jussi Vierimaa person,shams falafel

Startup refugees-nätverket har stött Shams falafel med utbildningar för hygienpass och försäljare, och hjälpt till en del med marknadsföringen.

Sedan årsskiftet har Shams en ny samarbetspartner som har hand om logistiken och distribuerar produkterna till närmare 100 av Keskos och S-gruppens affärer.

- Men marginalerna är väldigt små, speciellt med ekologiska ingredienser, så fortfarande är det nog en kamp. Det kan låta stort med leveranser till stora affärskedjor i det här skedet, men som företagare kan vardagen nog vara rätt så utmanande.

I Finland föll bitarna på plats

Al-Janabi siktar på att så småningom kunna ta en kockexamen från yrkesskolan i Reso.

Han vill lära sig mer om finländska smaklökar, och har lagt märke till att finländarna bland annat verkar gilla potatismos enormt mycket.

- Jag lär mig mycket om vad finländare vill ha och hurdan mat de gillar. Vi gör både vegetarisk mat och annan mat, och jag lär mig väldigt mycket.

Fritering av falafel.
För tillfället sysselsätter falafelproduktionen tre personer. Fritering av falafel. Bild: Jussi Vierimaa person,shams falafel

Al-Janabi kom till Finland från Irak under hösten 2015. I Irak såg Al-Janabi ingen framtid.

- Det fanns inga möjligheter där, bara krig och död. Det fanns ingen orsak att stanna, jag ville fly.

Efter närmare fyra år i sitt nya land är Al-Janabi mycket nöjd med sin tillvaro.

- Under alla mina 28 år i hemlandet kom jag ingenvart. Efter bara fyra år här har jag mycket på gång. Vi producerar falafelbullar och jag studerar. Allt är bra och framtiden ser ljus ut. Jag känner mig som en människa igen.

- Jag har en ny framtid nu. Jag hittade ett nytt land som gett mig allt, säger Al-Janabi.

Arbetet fortsätter i den lilla falafelfabriken i Littois

Shams falafel har varit en viktig pusselbit för att bygga upp ett nytt liv. Att ha ett jobb har varit viktigt för Al-Janabi, som aldrig ville gå sysslolös.

- Vi vill lära oss och göra någonting. Det här landet respekterar oss och har gett oss ett hem. Vi ska jobba och tillsammans ska vi bygga upp landet, med människorna här.

Al-Janabi tror att falafelföretaget kommer att fortsätta växa, kanske med nya produkter. Laaksonen vill fortsätta bygga på en stabil bas för företaget.

- För mig är det väldigt viktigt att verksamheten är etisk och ekologisk också i framtiden. Det är därför vi gör det här, för att människor ska kunna få ett bättre liv.

Falafelfabrik i Littois.
Falafelfabrik i Littois. Bild: Jussi Vierimaa person,shams falafel

Väntan på besked från myndigheter kan vara frustrerande för asylsökande och det är viktigt att hitta meningsfulla aktiviteter.

- Alla asylsökande vill ha ett jobb, men redan frivilligarbete är viktigt för dem. Byråkratin inom dessa borde avvecklas och det borde vara lättare att få svar på praktiska frågor, säger Lotta Laaksonen.

- Och om man lyckas få ett arbete borde ett arbetstillstånd vara en självklarhet, vilket inte är fallet just nu.

Årets mångkulturella gärning i Åbo utsågs av mångkulturella rådet. Åbo stadsfullmäktiges ordförande Elina Rantanen delar ut utmärkelserna till Årets nyåbobo och mångkulturella handling 2019 vid en fest för nya finska medborgare i FBK-huset i Åbo på torsdag.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland