Hoppa till huvudinnehåll

Antti Rinne: Stämningen har varit bra inför de egentliga regeringsförhandlingarna

Socialdemokraternas partiledare Antti Rinne vill fortsätta regeringsförhandla med Centern, De gröna, Vänsterförbundet och SFP. Den här regeringsbasen har 117 riksdagsledamöter.

Rinne sammanfattade onsdagens diskussioner med att säga att stämningen har varit bra. De egentliga regeringsförhandlingarna inleds i morgon. Se en inspelning av presskonferensen nedan.

Det här vet vi nu

  • Förutom Socialdemokraterna är också Centern, De gröna, Vänsterförbundet och SFP med i regeringsförhandlingarna. Det här innebär en majoritet i riksdagen på 117 mandat.
  • De två stora partierna Sannfinländarna och Samlingspartiet ser ut att sitta i oppositionen. Enligt SDP:s ordförande Antti Rinne var det enklare att nå samförstånd om regeringsprogrammet med Centern än med Samlingspartiet.
  • Om Samlingspartiet inte sitter med i nästa regering får man se vilket öde partiets ordförande Petteri Orpo går till mötes. Orpo kommenterade inte sin framtid under presskonferensen, trots att han fick frågan om saken.
  • Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho dök inte upp på presskonferensen.
  • Regeringsförhandlingarna inleddes på Ständerhuset i dag kring 14. Innan förhandlingarna började gav Rinne några kommentarer för pressen. Nu ska regeringspartierna koncentrera sig på att hitta en gemensam lägesbild.
  • Klimat, ekonomi, sysselsättning, utbildning, infrastruktur och ett mer jämlikt Finland nämns som några viktiga teman för regeringsförhandlingarna.
  • Man kan följa med Svenska Yles livesändning genom att klicka på artikelns huvudbild.
  • Den första förhandlingsdagen avslutas med en presskonferens i Ständerhuset ca kl. 18.45.

Läs mera:

Källor till Yle: SDP och Centern börjar regeringsförhandla med SFP, Gröna och Vänsterförbundet

Centern har sagt sitt – de sitter gärna i regeringen om det är vad regeringssonderare Antti Rinne vill. Enligt källor till Yle Uutiset kommer Centern, SFP, Gröna och VF att delta i regeringsförhandlingar med Socialdemokraterna. Det är därmed möjligt att vi får en rödmylleregering. Hur det blir får vi veta senare i dag.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes