Hoppa till huvudinnehåll

Förälder efter nyhet om att daghemmet Petter i Virkby hotas av stängning: ”Jag är ganska chockad!”

Gården på ett daghem. En stängd järngrind och inne på gården ser man en rutsckana och en klätterställning som liknar ett hus.
Den här grinden till daghemmet Petters gård är stängd, men inte låst. Föräldrar med barn i daghemmet vill definitivt inte att grinden eller dörrarna ska bommas igen för gott. Gården på ett daghem. En stängd järngrind och inne på gården ser man en rutsckana och en klätterställning som liknar ett hus. Bild: Yle / Christoffer Westerlund trähus,Virkby,daghem,kommunala daghem,Lojo,Västnyland,lekparksverksamhet,grind,rutschkana,Daghemmet Petter i Virkby

Lojo stad behöver spara pengar och en plan skulle vara att stänga det svenska daghemmet Petter i Virkby och flytta de svenskspråkiga barnen till Lojo centrum. Sparförslaget tas emot med oro och bestörtning hos föräldrar.

Ett vitt trähus med rött plåttak.
Daghemmet Petter finns mitt i Virkby, ett kort stenkast från Virkby skola och ett lite längre stenkast från Källhagens skola Ett vitt trähus med rött plåttak. Bild: Yle / Christoffer Westerlund trähus,Virkby,daghem,kommunala daghem,Lojo,Västnyland,Daghemmet Petter i Virkby

- Det är en orolig trend i Virkby om det svenska dagiset flyttar till Lojo centrum, säger Magnus Törrönen, pappa till barn som går i daghemmet Petter.

En av orsakerna till att vi flyttade till Virkby var daghemmet.― Heidi Nordström, förälder med barn i daghemmet Petter

Magnus Törrönen ser det som en olycklig förändring med tanke på att han själv som infödd Virkbybo har gått daghem, grundskola och gymnasium på svenska i Virkby.

Det här är något han vill att också hans barn skall ha möjlighet till.

En man med blont kort hår och mörkblå jacka sitter på en stol vid ett bord som är anpassat för små barn. Han är inne i ett daghem.
Magnus Törrönen har själv ätit morgonmål i det här rummet i daghemmet Petter. Det var på 1980-talet. Nu vill han ge sina barn samma möjlighet till den här svenska miljön i hjärtat av Virkby. En man med blont kort hår och mörkblå jacka sitter på en stol vid ett bord som är anpassat för små barn. Han är inne i ett daghem. Bild: Yle / Christoffer Westerlund Virkby,daghem,kommunala daghem,Lojo,Västnyland,småbarnsfostran,Magnus Törrönen

Virkbyföräldern Heidi Nordström uttrycker sig mer känslofyllt:

- Jag är ganska chockad. En av orsakerna till att vi flyttade till Virkby var daghemmet.

Också Heidi Nordström har gått i dagis och skola i Virkby. Om daghemmet Petter stänger och de i dag cirka 40 barnen ska flyttas till Lojo centrum överväger familjen att flytta bort från orten.

- Jag jobbar i Sjundeå och om jag först måste köra min dotter till Lojo centrum för att sedan vända tillbaka för att ta mig tillbaka ut och vidare till Sjundeå blir det många kilometer till per dag och långa dagar på dagis för dottern.

En tygnalle i vitt och blått. Finns i ett daghem.
Hej! Jag bor i daghemmet Petter och talar både svenska och finska, beroende på humör och lekkompis. En tygnalle i vitt och blått. Finns i ett daghem. Bild: Yle / Christoffer Westerlund Virkby,daghem,kommunala daghem,Lojo,Västnyland,Tygnalle

Också Magnus Törrönen ser logistiska problem i vardagen om hans barn skulle flyttas till Lojo centrum.

- Det blir i så fall stora förändringar för oss. Det att ha ett svenskspråkigt daghem och skola nära har också betydelse för barnens svenska uppväxt, säger Magnus Törrönen.

Lojo beräknas spara 100 000 på dagisstängning

En av de tjänstemän som haft som uppgift att hitta olika sätt att spara pengar i ekonomiskt trängda Lojo är Mervi Harvio-Jokiaho. Hon är föreståndare för svensk småbarnsfostran i Lojo.

En kvinna med glasögon i gul tröja sitter på en stol vid ett lågt bord som är anpassat för små barn. Det är på ett daghem
Mervi Harvio-Jokiaho har ett arbetsrum på daghemmet Petter i Virkby och ett annat i daghemmet Laban som för tillfället finns i Ojaniittuhuset i Gruotila. En kvinna med glasögon i gul tröja sitter på en stol vid ett lågt bord som är anpassat för små barn. Det är på ett daghem Bild: Yle / Christoffer Westerlund Virkby,daghem,kommunala daghem,Lojo,Västnyland,småbarnsfostran,mervi harvio-jokiaho

- Ett sätt att spara pengar är att slå ihop den svenska dagvården. Vi har idag runt 90 svenskspråkiga barn och antalet minskar hela tiden. Den största och radikalaste minskningen har skett på finska sidan, men också på svenska sidan blir barnen efter hand färre, säger Mervi Harvio -Jokiaho.

Som bäst byggs ett nytt daghem i Lojo centrum.

- Bygget körde igång förra veckan och vi har planerat fyra grupper för svensk dagvård i Lojo centrum, säger Mervi Harvio-Jokiaho.

Om daghemmet Petter i Virkby stänger och barnen flyttas till Lojo centrum har stadens tjänstemän räknat ut att Lojo skulle spara 100 000 euro per år. Man räknar med att personalbehovet minskar med två till tre personer.

- Det är svårt att få svenskspråkig personal och att få tag på vikarier är ännu svårare, säger Mervi Harvio-Jokiaho som också ser fördelar med att flytta de cirka 40 svenskspråkiga barnen från daghemmet Petter i Virkby till Lojo centrum.

- Det är inte alltid jättebra med små grupper och små lokaler, anser Harvio-Jokiaho.

Det här är en härlig, hemtrevlig miljö i ett gammalt trähus― Annette Stelmacher, jobbar på daghemmet Petter

Annette Stelmacher är lärare inom småbarnspedagogik och jobbar sedan ungefär ett år tillbaka på daghemmet Petter i Virkby.

Hennes relation till det svenskspråkiga dagiset sträcker sig däremot längre bak än så eftersom hennes barn har fått sin småbarnsfostran i Petter.

En kvinna med mörkt hår, grå tröja och glasögon. Står inne i ett rum i ett daghem. Inga barn syns.
Annette Stelmachers barn har trivts i daghemmet Petter och själv trivs hon med att jobba där. En kvinna med mörkt hår, grå tröja och glasögon. Står inne i ett rum i ett daghem. Inga barn syns. Bild: Yle / Christoffer Westerlund Virkby,daghem,kommunala daghem,Lojo,Västnyland,småbarnsfostran,Daghemmet Petter i Virkby

- Det här är en härlig, hemtrevlig miljö i ett gammalt trähus, säger Annette Stelmacher.

I sin yrkesroll är Annette Stelmacher också bekymrad över att den så kallade skolstigen bryts ifall de svenskspråkiga barnen ska tillbringa dagisåren i Lojo centrum.

- Det står i planen för småbarnspedagogiken och förskolan att man ska bygga upp en enhetlig skolstig ända från dagvården vidare. Det ska inte vara så att först går barnen i dagis och sen går de till förskolan. Nu jobbar vi tillsammans för en enhetlig skolstig, förklarar Annette Stelmacher.

Annette Stelmacher anser att det borde finnas svensk service både i Lojo centrum och i Virkby.

- De familjer som har flyttat till Virkby har valt det här området eftersom här finns ett svenskspråkigt daghem och svenska skolor.

Föräldrarna planerar motåtgärder

- Jag förstår föräldrarnas bekymmer och nu ska vi komma ihåg att stängningen av daghemmet Petter bara är ett förslag, säger Mervi Harvio-Jokiaho, föreståndare för svensk småbarnsfostran i Lojo.

Mervi Harvio-Jokiaho tillägger att det är politikerna som fattar beslut, men ett ännu sämre alternativ vore att permittera eller säga upp personal.

Är det de enda alternativen; att ställa dagisstängning mot permitteringar och uppsägningar?

- Det är väl det sista alternativet, svarar Mervi Harvio-Jokiaho.

Kommer föräldrarna att försöka avvärja stängningshotet?

- Det är lite för tidigt att säga något konkret. Jag fick själv höra om sparplanerna i går kväll (7.5), men vi har en aktiv föräldraförening och kommer nog att diskutera och fundera vilka åtgärder vi ska skrida till, säger Magnus Törrönen som har barn i daghemmet Petter i Virkby.