Hoppa till huvudinnehåll

Föreningen behöver ett större understöd för evenemanget Lovisa historiska hus - Lovisa stad tvekar

Publik i Lovisa
De gamla husen och gränderna i Lovisas stadsdel Neristan lockar tusentals besökare varje sommar. Publik i Lovisa Bild: Yle/Fredrika Sundén lovisa historiska hus 2016

Det är fortfarande ovisst om föreningen som driver evenemanget Lovisa historiska hus kommer att få ett större understöd för sitt evenemang av Lovisa stad.

Stadsstyrelsen behandlade vid sitt möte på måndag (6.5) föreningens begäran om ett understöd på 30 000 euro, men beslutet återremitterades till ny beredning.

- Vi är tvungna att göra en del förändringar och förändringar kostar, förklarar Nina Wiklund, ordförande för föreningen Lovisa historiska hus.

De förändringar som föreningen vill göra är bland annat att förnya sin webbplats och sina fotografier samt satsa mera på marknadsföringen.

- Numera tävlar vi med så många andra liknande evenemang. Lovisa historiska hus är inte längre det enda evenemanget av den här typen, förklarar Wiklund.

Lovisa historiska hus odförande Nina Wiklund
Nina Wiklund, ordförande för föreningen Lovisa historiska hus. Lovisa historiska hus odförande Nina Wiklund Bild: Yle/ Stefan Paavola ordförande,Lovisa,lovisa historiska hus ordförande nina wiklund

Samma hus - samma foton

Föreningen har också fått respons på att fotografierna i evenemangets infoblad är gamla och att samma fotografier återkommer år efter år.

- Jag skulle i princip kunna ta nya bilder själv, men det skulle inte bli lika bra som om en professionell fotograf skulle ta bilderna, säger Wiklund.

Nina Wiklund säger att föreningen ingalunda förväntar sig ett lika stort bidrag varje år. Ett förhöjt bidrag av Lovisa stad är däremot nödvändigt i år om förändringarna ska kunna genomföras.

- Vi har faktiskt redan inlett förnyelsen. Allt vi gör är en risk, eftersom vi inte vet hur mycket understöd vi kan förvänta oss, men det är så vi jobbat genom åren, säger Wiklund.

Allt färre biljetter säljs

I stadsstyrelsens föredragningslista konstaterar stadens kommunikations- och marknadsföringssakkunniga och ärendets beredare, Lilian Järvinen, att biljettförsäljningen de senaste åren visat en nedåtgående trend.

- Det stämmer. Besökarantalet under evenemangets gång har inte minskat men nog biljettförsäljningen och den har till och med minskat ganska radikalt, säger Wiklund.

Wiklund vill understryka att evenemanget behöver förnyelse, men att göra uppdateringen till dagens nivå inte fungerar enbart med talkokraft.

För att vi ska kunna förnya oss och synas i det allmänna utbudet behöver vi satsa på reklam och synlighet och den synligheten kostar― Nina Wiklund

Hur långt hjälper en förnyelse med tanke på att det i ganska hög grad är samma hus som återkommer år efter år och med tanke på att tusentals människor redan sett dem?

- Jag tror inte på att det inte skulle gå att fortsätta. Det finns jättemycket människor i Finland, men förvisso är det här ett evenemang som inte kan växa hur mycket som helst. Det har varken föreningen eller staden kapacitet till, säger Wiklund.

Villa Elma.
Lovisa historiska hus handlar inte enbart om renovering. Villa Elma. Bild: Yle/Sofia Strömgård lovisa historiska hus

Inte bara gamla hus och inredning

Sen är det inte enbart de gamla husen och husens inredning som ska locka folk till evenemanget Lovisa historiska hus.

- I årets upplaga kommer vi till exempel att ha uppvisningar om hur man renoverar fönster, hur man målar fasader och hur man piffar upp gamla golv och rappar med lera, berättar Wiklund.

En annan intressant punkt i årets program handlar om vettig vedeldning.

- Det diskuteras väldigt mycket på sociala medier nu hur man ska elda rätt för att minska partikelmängden i luften. Vedeldningen kommer inte att försvinna, men vi kan lära oss att elda miljövänligt. Ett sådant seminarium ska vi erbjuda i år, berättar Wiklund.

Ny runda i stadsstyrelsen

Lovisa historiska hus är alltså inte bara öppna dörrar till en rad renoverade gamla hus utan också programpunkter som kostar pengar.

- Får vi inte en förhöjd summa från Lovisa stad, hoppas vi på finansiering från något annat håll, säger Wiklund.

Förra året betalade Lovisa stad 21 000 euro i understöd - 9 000 mindre än det understöd man nu ansökt om att få från Lovisa stad.

Stadsstyrelsen i Lovisa behandlar ärendet på nytt vid sitt möte den 20 maj.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland