Hoppa till huvudinnehåll

Iran drar sig delvis ur det internationella kärnavtalet efter amerikanska påtryckningar

Irans president Hassan Rouhani försäkrade att Iran inte kommer att låta sig besegras av USA
Irans president Hassan Rouhani försäkrade att Iran inte kommer att låta sig besegras av USA Irans president Hassan Rouhani försäkrade att Iran inte kommer att låta sig besegras av USA Bild: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH Iran,Hassan Rohani

Iran kommer att börja bryta mot delar av det internationella kärnenergiavtalet som slöts år 2015. Det iranska beslutet är ett svar på de stränga sanktioner som USA har återinfört under president Trumps styre.

Trump har också dragit USA ur kärnenergiavtalet medan Storbritannien, Frankrike, Tyskland, EU och Ryssland håller fortfarande fast vid överenskommelsen.

Iran, som anklagar USA för krigshets, har via ett brev meddelat de andra avtalsländerna om de åtaganden som det inte längre kommer att följa.

Iranierna säger bland annat att Iran hädanefter behåller allt anrikat uran själv och inte längre säljer det utomlands.

Iran hotar också med att börja anrika mer uran än vad avtalet tillåter, om FN och de andra länderna inte går med på att omförhandla kärnenergiavtalet inom 60 dagar.

Iranierna har varit mycket kritiska mot att länder som Storbritannien, Tyskland och Frankrike inte har hållit sina löften om att häva sanktionerna om Iran håller fast vid avtalet.

Europeiska banker och företag klagar över att de inte har kunnat bryta mot de återinförda amerikanska sanktionerna för att inte bli svartlistade av USA:s finansministerium.

Spänningen ökar

Irans beslut kungjordes exakt ett år efter att Trump och USA drog sig ur avtalet och amerikanerna därefter återinförde stränga sanktioner mot Iran.

Brevets exakta innehåll har inte ännu offentliggjorts och president Hassan Rouhani väntas ge mer detaljer i ett tal som han håller senare i dag.

Spänningen vid Persiska viken har trappats upp betydligt sedan Trump beordrade ett hangarfartyg samt kärnbestyckade B-52 bombplan till regionen.

Teheran har tidigare hotat med att stänga Hormuzsundet om USA försöker strypa Irans oljeexport. Sundet är världens mest trafikerade oljerutt och eventuella störningar skulle genast pressa upp oljepriserna världen över.

Det upptrappade läget ledde också till att USA:s utrikesminister Mike Pompeo gjorde ett oannonserat besök i Bagdad dit han flög i går direkt efter det Arktiska rådets möte i Rovaniemi.

Det internationella kärnenergiavtalet från 2015 var avsett att öka insynen i Irans kärnenergiprogram och förhindra Iran att utveckla kärnvapen. I utbyte skulle de sanktioner som riktades mot regimen i Iran lättas.

Irans president Hassan Rouhani besöker kärnanläggningen Bushehr
Irans president Hassan Rouhani besöker kärnanläggningen Bushehr Irans president Hassan Rouhani besöker kärnanläggningen Bushehr Bild: AFP / Lehtikuva Hassan Rohani,Iran,kärnenergi,kärnkraft,kärnvapen,Bushehr Nuclear Power Plant

Iran har för sin del förnekat att det skulle vara ute efter att tillverka kärnvapen och säger att det iranska kärnenergiprogrammet är avsett för fredligt bruk.

Ryssland: Det här är en följd av obetänksamma åtgärder

Ryssland påpekar att det här är en följd av av de obetänksamma åtgärder som USA har vidtagit. Ryssland fördömer USA:s påtryckningar och sanktioner som lett till att Teheran nu drar sig ur en del av de åtaganden som hör ihop med avtalet.

- President Putin har upprepade gånger varnat för de konsekvenser som tanklösa åtgärder får och nu börjar vi se konsekvenserna, sade den ryska talesmannen Dmitry Peskov i dag till reportrar.

Peskov sade att Ryssland nu analyserar läget ur olika synvinklar, men att situationen är allvarlig.

- Ryska diplomater kommer ändå att fortsätta med att försöka hålla det internationella kärnenergiavtalet vid liv, sade han.

Rysslands och Irans utrikesministrar vill hålla fast vid avtalet

Rysslands utrikesminister säger att Ryssland räknar med att de länder som har undertecknat det internationella kärnenergiavtalet tillsammans med Iran kommer att fullfölja sina förpliktelser.

Sergej Lavrov och Mohammad Javad Zarif i Moskva 8.5.2019
Sergej Lavrov och Mohammad Javad Zarif i Moskva 8.5.2019 Sergej Lavrov och Mohammad Javad Zarif i Moskva 8.5.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Sergej Lavrov,Mohammad Javad Zarif,Iran,kärnenergi,kärnkraft,kärnvapen

Den ryska utrikesministern Sergej Lavrov träffade i dag i Moskva sin iranska kollega.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif sade för sin del att Iran kan garantera att kärnenergiavtalet överlever om de europeiska parterna fyller sina förpliktelser.

- Iran vill uppriktigt förbinda sig vid kärnenergiavtalet trots det tidigare beskedet om att landet är redo att dra sig ur delar av det, sade den iranska utrikesministern

"Israel tillåter inte kärnvapen i Iran"

Också Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har svarat på Irans besked.

- Israel går inte med på att Iran har kärnvapen, sade Netanyahu i dag. Han har länge kritiserat kärnenergiavtalet, och han välkomnade president Trumps beslut att dra USA ut ur avtalet och återinföra sanktioner mot Iran.

Benjamin Netanyahu talar under en minnesceremoni för stupade i Jerusalem 8.5.2019
Benjamin Netanyahu talar under en minnesceremoni för stupade i Jerusalem 8.5.2019 Benjamin Netanyahu talar under en minnesceremoni för stupade i Jerusalem 8.5.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Benjamin Netanyahu,Israel,Iran,kärnenergi,kärnkraft,kärnvapen

Netanyahu betraktar Iran som Israels största hot.

"Kärnenergiavtalet måste hållas vid liv"

Det internationella kärnenergiavtalet med Iran måste hållas vid liv, anser Frankrikes försvarsminister Florence Parly.

Ministern sade i dag till den franska tv-kanalen BFM att ingenting vore värre än att Iran drar sig ur avtalet. Enligt henne gör Frankrike, Storbritannien och Tyskland allt de kan för att hålla avtalet vid liv.

- Om Iran inte följer villkoren i avtalet kommer det att utlösa en mekanism som kan leda till ytterligare sanktioner, varnade Parly.

En talesman för det tyska utrikesministeriet säger att Tyskland vill följa kärnenergiavtalet till fullo så länge Iran också gör det.

I Storbritannien uttrycker en talesman för premiärminister Theresa May extrem oro över Irans besked. Iran uppmanas att följa sina förpliktelser och undvika en upptrappning av läget.

Också Kina har reagerat. En representant för Kinas utrikesministerium säger att kärnenergiavtalet måste tillämpas fullt ut och att alla parter har ett ansvar för att så sker.