Hoppa till huvudinnehåll

Källor till Yle: SDP och C får sällskap av SFP, Gröna och VF i regeringsförhandlingarna

Antti Rinne och Juha Sipilä skakar hand.
Antti Rinne och Juha Sipilä skakar hand. Bild: Lehtikuva Antti Rinne,Juha Sipilä,regeringsförhandlingar,politiker i Finland

Centern har sagt sitt – de sitter gärna i regeringen om det är vad regeringssonderare Antti Rinne vill. Enligt källor till Yle Uutiset kommer Centern, SFP, Gröna och VF att delta i regeringsförhandlingar med Socialdemokraterna. Det är därmed möjligt att vi får en rödmylleregering. Hur det blir får vi veta senare i dag.

Källor till Yle Uutiset menar att Centern bildar regering tillsammans med Socialdemokraterna. Övriga partier som gör de stora sällskap i regeringsförhandlingarna ska vara Svenska folkpartiet, De gröna och Vänsterförbundet.

Enligt källorna ska Vänsterförbundet ha varit aktuellt för regeringsförhandlingar oavsett vilket av Samlingspartiet och Centern som hade samarbetat med SDP.

Regeringssonderaren, Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne, har ännu inte bekräftat uppgifterna, men ska träffa riksdagsgrupperna klockan halv tolv och avslöjar då sina planer.

Före det, klockan 10, diskuterade Rinne och Centerns Juha Sipilä. Sipilä meddelade att partiet är redo för förhandlingar.

Efter mötet med riksdagsgrupperna får allmänheten höra om Rinnes regeringsvision.

Rinne ska ha fattat sitt beslut i går kväll eller i natt.

Centern säger ja

I går, tisdag, bad Rinne Centern att ge ett tydligt besked: vill partiet sitta i regeringen? Juha Sipilä, Centerns ordförande, hade tidigare meddelat att man som valförlorare inte har intresse av att vara med i regeringen.

På onsdagsmorgonen eller på tisdagskvällen har man ändå ändrat sig – Centern väljer regeringen framöver oppositionen om de får möjligheten. Ordförande Juha Sipilä twittrade och skrev att man meddelat Rinne om att man är redo för regeringsförhandlingar.

Majoriteten av Centerns fullmäktige, styrelse och riksdagsledamöter, 80 procent, var av åsikten att man bör delta i regeringsförhandlingarna.

Partiets medlare förde diskussioner under tisdagskvällen i Lilla Parlamentet och velade om de skulle gå med i regeringen eller inte.

Samtidigt som Centern träffades höll också Socialdemokraternas riksdagsgrupp ett möte. Rinne ville i går kväll, tisdag, inte meddela om han avslöjat sina planer för den egna riksdagsgruppen.

Tvekan mellan C och Saml in i det längsta

SDP lär ha tvekat mellan Centern och Samlingspartiet in i det längsta. Samlingspartiets ekonomiska politik och det faktum att de inte är redo att samarbeta med Vänsterförbundet ska ha avgjort saken.

På eftermiddagen, vid 14-tiden, startar regeringsförhandlingarna på riktigt i Ständerhuset i Helsingfors.

Tidningen Maaseudun Tulevaisuus var först med nyheten om att Centern tackar ja till regeringsförhandlingar.

Artikeln uppdaterades 8.5.2019 kl. 09.27 med information om att Centern är redo för regeringsförhandlingar och kl. 09.50 med nya uppgifter från Yle Uutiset.

Läs också