Hoppa till huvudinnehåll

Nyrenoverade Mariahemmet i Jakobstad öppnar i juni

Mariahemmet i Jakobstad renoveras
Mariahemmet i Jakobstad renoveras Bild: Yle/Kjell Vikman ålderdomshem,Jakobstad,mariahemmet

Föreningen bakom äldreboendet Mariahemmet i Jakobstad har satsat en halv miljon euro på renovering och till sommaren skall allt vara klart. Antalet platser minskar men rummen blir större efter renoveringen.

En utvidgning finns med i planerna och föreningen har anhållit om byggrätt för att lägga ytterligare en våning på hela komplexet i något skede.

Mariahemmet är populärt

Mariahemmet drivs av en förening och man hoppas nu på att komma med bland de serviceproducenter som staden anlitar via servicesedlar. Den enhet som nu renoveras hade tidigare 18 platser och de minskar till 12.

I gengäld blir rummen större och varje rum får egen dusch, vilket krävs när det handlar om effektiverat serviceboende. Mariahemmet har sammanlagt 33 platser efter renoveringen.

Nu hoppas föreningen på att den ändring i detaljplanen som föreningen anhållit om skall godkännas.

Föreståndaren på Mariahemmet, Carina Kackur och kanslisten Maria Raitanen
Föreståndaren på Mariahemmet, Carina Kackur och kanslisten Maria Raitanen. Föreståndaren på Mariahemmet, Carina Kackur och kanslisten Maria Raitanen Bild: Yle/Kjell Vikman ålderdomshem,Jakobstad,mariahemmet

- När det är klart börjar vi rita och planera, vi skall bygga en våning till på hela Mariahemmet, säger föreståndaren Carina Kackur.

Det är ännu öppet vilket typ av service som kommer att ges i det skedet. Det kan handla om geriatrisk vård, effektiverat serviceboende eller seniorboende. I planerna ingår alla tre delar.

- Jag kan inte säga hur många platser det blir då, våningsytan blir mer än fördubblad och kommer att uppgå till drygt 3000 kvadratmeter. Vi måste ta det etappvis.