Hoppa till huvudinnehåll

Öppna fotisträningar ska locka fler flickor i Ekenäs

Damfotboll
Spelarna i EIF:s damlag i division 3 är förebilder för de yngre spelarna. På bilden (i mitten) anfallaren Znar Ismaelsson. Damfotboll Bild: Patric Westerlund damfotboll,fotboll,Division 3 i fotboll för damer,emma westerdahl

Ekenäs IF deltar i Finlands Bollförbunds projekt som syftar till att få fler flickor att spela fotboll.

Verksamhetsledare Niklas Busk säger att en del flickor nog har visat intresse för fotboll i Ekenäs men de kunde gärna vara fler.

- Det är tyvärr kanske fortfarande så att man tänker att fotbollen är en pojkinriktad idrott. Det är en inställning i samhället, en stereotyp uppfattning. Omvänt kan vi fråga oss hur många pojkar som är med i baletten, säger Busk.

Öppna träningar för att väcka intresse

EIF valdes i början av året ut till en av de föreningar som deltar i Finlands Bollförbunds projekt för att öka andelen flickor som spelar fotboll. Fokus är på flickor under tio år.

- Rent konkret satsar vi nu på att ha öppna träningar, under en månad, från början av maj till början av juni. På det sättet försöker vi bjuda in nya spelare att komma med och hoppas att intresset väcks.

man i grön träningsjacka invid staket
EIF:s verksamhetsledare Niklas Busk man i grön träningsjacka invid staket Bild: Yle / Monica Slotte Ekenäs IF,Ekenäs IF,fotboll,Juniorfotboll,niklas busk

Det är gratis att spela under månaden och man förbinder sig inte att fortsätta. Busk hoppas att djungeltrumman fungerar.

- Spelar du fotboll så plocka med dina kompisar.

I EIF finns flickor födda mellan 2002 och 2012. Trots detta är antalet lag endast fyra då man i regel bör ha flickor från två årgångar för att bilda ett lag.

Bland de äldre flickorna spelar 2002–2005 födda flickor i ett och samma lag.

Större synlighet

En konkret målsättning för projektet är alltså att försöka öka fotbollens synlighet och få fler flickor att komma i kontakt med fotbollen och välja fotboll som hobby redan i unga år.

Om det lyckas så kan även flickorna oftare ha lag som består av flickor födda samma år.

Niklas Busk har själv inte erfarenhet av att träna flickor i fotboll men hänvisar till kollegers erfarenheter av eventuella skillnader mellan grupperna.

- Man måste ta flickor på ett lite annat sätt.

När det gäller barngrupperna strävar man från föreningens sida efter att ha så välutbildade tränare som möjligt. Men viktigast är ändå hurudan tränaren är som person, menar Busk.

- Man ska vara social och kunna handskas med barn, det är kanske det viktigaste. Men man bör också ha fotbollskunnande för att kunna lära ut fotboll.

Det yngsta laget består av spelare födda 2012. För dem börjar träningen som en lek med bollen.

- Det är inte fullt ut tävling och det ska det inte vara heller.

Tröskeln ska vara låg att komma med― Niklas Busk, verksamhetsledare, EIF

Niklas Busk uppmuntrar till ett mångsidigt idrottande som också kan inbegripa andra grenar. Han ser inte att det finns någon direkt rekommendation för när spelandet får bli allvarligare och mer tävlingsinriktat.

- Det finns spelare som blommar upp i 20-årsåldern. Och så finns det de som redan i tolvårsåldern visar att de har kapacitet att bli fotbollsspelare och kör loppet ut.

Niklas Busk hoppas att ingen låter sig hindras av en föreställning om att man måste prestera och vara bra för att få vara med i fotbollen.

- Tröskeln ska vara låg att komma med.

Viktigt att sporra till verksamhet

Föräldrar med fotbollsspelande barn får vara beredda att ge sitt stöd till hobbyn. Det handlar oftast om att skjutsa till och från träningar och matcher men också om ett visst mått av frivilligt arbete inom laget.

- Det beror litet på, från lag till lag, hur man bygger upp strukturen internt. Hur mycket handlar det om att sälja wc-papper eller annat.

Kan man vara för aktiv som förälder?

- Jo, det kan man. Om föräldern vill mera än barnet, då blir det för mycket. Det gäller att lyssna in vad barnet vill.

I förskolefotbollen i våras hade EIF närmare 150 barn som deltog i övningarna i bollhallen i Ekenäs.

Niklas Busk ger en öppen inbjudan till alla att komma och bekanta sig med dem nästa år:

- Då är det fotbollsglädje på riktigt, det är kanske fotboll som bäst.

Förväntningarna efteråt var höga och man hoppades kunna starta både ett flicklag och ett pojklag. För närvarande finns det ungefär 25 spelare med. Av dessa är bara en handfull flickor.

Blandade lag med både flickor och pojkar är ett alternativ som tillämpas för barnen födda 2012.

Viktigt med damlag

Också om bollförbundets projekt bara är ettårigt så kommer EIF att fortsätta uppmuntra fler flickor att komma med. Samtidigt samlar föreningen nya erfarenheter.

- Det kan vara saker vi gör under det här året som vi gör på något annat sätt nästa år, förklarar Niklas Busk.

Han talar också om hur viktigt det är med duktiga förebilder också för flickorna.

- Damlaget är extremt viktigt. Vi kan visa yngre spelare på det och förklara vilka möjligheter föreningen kan erbjuda.

Artikeln är bygger på en intervju av Veronica Montén i Yle Västnylands morgonprogram.