Hoppa till huvudinnehåll

Österbottniska ungdomar med i FM-final i företagsamhet

En tonårig pojke står bredvid ett bord. På bordet finns en skål med kaffebönor, en mjukisuggla och olika plakat.
Bland andra Zacharias Åstrand från Jakobstad deltar i finalen. En tonårig pojke står bredvid ett bord. På bordet finns en skål med kaffebönor, en mjukisuggla och olika plakat. Bild: Privat företagare,ungdomar,entreprenörskap,zacharias åstrand

Tio unga från Österbotten deltar i FM i företagsamhet under onsdag och torsdag. Med i finalen är ungdomar från Jakobstad, Vörå, Korsholm, Vasa, Petalax och Kristinestad.

Allt som allt deltar över 200 unga i FM-finalen. Ungdomarna har drivit sina företag under ett läsår som en del av studieprogrammet Ett år som företagare.

Finalisterna har valts ut i regionala Våga vara företagsam-semifinaler runtom i Finland. Österbottens semifinal gick av stapeln i Vasa.

Finalen arrangeras av Ung Företagsamhet rf. som stöder barn och ungas företagsamhets-, arbetslivs- och ekonomiska färdigheter genom olika studieprogram i skolan.

Under onsdagen visar ungdomarna upp sina produkter i Helsingfors och vinnarna premieras på torsdag.

Dessa tio deltar från Österbotten:

  • Zacharias Åstrand från Jakobstads gymnasium med sitt företag Kahvipöllö UF, som säljer prenumerationstjänster på kaffe.
  • Mathias Renvall, Aaron Häggman, Jesper Pensar och Jakob Sjöholm från Tegengrensskolan i Vörå med Advertising UF, som gör reklamvideon åt företag.
  • Ida Wiklund och Emilia Lindström från Korsholms högstadium med Sugar UF som säljer återfuktande scrubs.
  • Maki Films NY från Vamia producerar videotjänster åt såväl privatpersoner som företag.
  • Tracy Haga från högstadiet i Petalax med företaget Easy Travel UF som säljer resekits.
  • Anthony Engelholm från Kristinestads högstadieskola med Think More Green UF som säljer tändkottar.