Hoppa till huvudinnehåll

"Ponnyridningen och ansiktsmålningen faller bort" - hundra euro för ett stånd på Granidagen är för dyrt, tycker ortsborna

En folkmassa utomhus på granidagen i Grankulla. Det är sommar och mäniskor är iklädda solglasögon och hattar.
Granidagen. En folkmassa utomhus på granidagen i Grankulla. Det är sommar och mäniskor är iklädda solglasögon och hattar. Bild: Grankulla stad Grankulla,Granidagen

Grankullabor protesterar emot att staden tar betalt 100 euro av företag som vill ha ett stånd på det årliga evenemanget Granidagen. Vi betalar ett bidrag till lokala företag, svarar staden. Vi jagar ändå bort företag från andra städer, kontrar Grankullabon Annele Wiman.

- Enligt mig är 100 euro mycket dyrt för ett bord och en försäljningsplats på en gräsmatta. Jag tror det begränsar deltagandet, säger Wiman.

För privatpersoner eller föreningar registrerade i Grankulla kostar ett bord på marknadsplatsen 20 euro - men för företag var priset för ett bord initialt 100 euro. Medlemmar av föreningen Grankulla företagare lovades ändå ett bidrag på 30 euro så att slutsumman landade på 70 euro.

Bidraget gällde ändå bara föreningsmedlemmar, och för andra företag var summan 100 euro.

Efter kritiken har staden nu utökat bidraget till alla företag som är registrerade i Grankulla, alltså även sådana som inte är med i föreningen Grankulla företagare.

Wiman är fortfarande kritisk till avgiftens storlek.

- Fortsättningsvis är priset ganska högt och det utesluter utomstående företagare. Grankulla är ett litet ställe och företag som kan erbjuda program behövs också från andra städer, anser Wiman.

Markus Jahnsson och Annele Wiman står och diskuterar utomhus. I bakgrunden ser man Grankulla köpcentrum.
Markus Jahnsson och Annele Wiman diskuterar Granidagarna. Markus Jahnsson och Annele Wiman står och diskuterar utomhus. I bakgrunden ser man Grankulla köpcentrum. Bild: YLE/ Anna Aaltonen Grankulla,Annele Wiman

"Roligt program faller bort då priserna att delta är för höga"

Ponny-ridning och ansiktsmålning är sådana programnummer som Wiman tidigare ordnat och som enligt henne faller bort om priserna att delta är för höga.

- Jag var med och arrangerade 7 olika program som erbjöds av utomstående företagare i fjol. De företagarna kan inte delta i år eftersom deras tjänster är billiga och inte ger tillräcklig vinst om det kostar 100 euro att delta, säger Wiman.

- Vill man sälja ansiktsmålningar för ett par euro styck så går man inte på vinst om det kostar 100 euro att delta. Höjer man priserna så har kanske inte alla barn råd med en ansiktsmålning, säger hon.

Wiman tror också att unga som vill pröva på att ha ett stånd blir avskräckta av avgiften.

- För dem kan även en lägre deltagaravgift vara avskräckande.

Staden: "Det är dyrt med säkerhet och elektricitet"

Markus Jahnsson, som är ansvarig för de praktiska arrangemangen under Granidagen, säger att staden har höga kostnader för att ordna evenemanget och att de därför har en hög deltagaravgift.

- Hade evenemanget ordnats av en förening så hade de kanske kunnat ordna det med lättare hand. Vi måste däremot fixa säkerhetsarrangemang, räddningstjänst och så vidare, säger Jahnsson.

Granidagen ordnas i en park och staden betalar bland annat för en generator, som står för evenemangets elektricitet. Staden städar också upp efter evenemanget.

Köpcenterbyggnad i Grankulla.
Nästa år ska det nybyggda centrumområdet vara färdigt, säger Jahnsson. Då hoppas han att Granidagen delvis kan ordnas där. Köpcenterbyggnad i Grankulla. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Grani,Grankulla,köpcenter,grankulla köpcentrum

- Den höga avgiften är endast för företag. Granidagen är främst till för lokala föreningar och privatpersoner. För dem kostar det 20 euro att delta, säger Jahnsson.

Både Wiman och Jahnsson är överens om att det bör vara en låg tröskel för alla att delta i Granidagen.

- Granidagen är ett evenemang för hela familjen. Vi har barnkonserter och skate-tävlingar som staden ordnar. Enligt mig fokuserar vi nu för mycket på företagen. Jag är mer mån om att vi faktiskt ska få med alla föreningar och vanliga Grankullabor, säger Jahnsson.

Wiman håller med.

- Jag tycker det ska vara en dag för hela familjen med trevligt program och inte bara försäljning, säger hon.

En person iklädd alligator utklädnad (Aarne Alligator) och barn som sitter på sina föräldrars axlar.
Staden bekostar en del program under Granidagen. Bland annat bjuds det på konsert med Aarne Alligator. En person iklädd alligator utklädnad (Aarne Alligator) och barn som sitter på sina föräldrars axlar. Bild: Grankulla stad Arne Alligator & Djungeltrumman,Granidagen

Som svar på Wimans och övriga invånares kritik så överväger staden att låta ungdomar ordna försäljning vid stadens egna bord i fortsättningen.

Wiman efterlyser att invånare skulle tas med lite mer i planerandet och arrangemanget av Granidagen, till exempel i form av en enkät. Det kunde staden pröva på, säger Jahnsson.

- Det var en bra idé det där med en enkät. Vi kan ta i bruk vår nya mobilapplikation och göra ett par frågor som man kan svara på där. Vi kan också skapa ett fält för fria kommentarer och önskemål till arrangörerna.

Staden meddelar senare per telefon att de kommer att ordna ponnyridning på Granidagen.

Den här artikeln är uppdaterad. Staden meddelade efter artikelns publicering att de kommer att ordna ponnyridning på Granidagen. Den här informationen är tillagd till artikeln den 8 maj 2019 klockan 12.13.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen