Hoppa till huvudinnehåll

Sibbo ett steg närmare att få simhall: "Sibbo behöver en simhall och Nickby är bästa alternativet"

Simskola i Britas november 2015
Sibboborna fortsätter att drömma om en simhall. Detta kan bli verklighet om några år. Simskola i Britas november 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan britas simhall,Britas

En simhall med 25 meters simbassäng eller två siminrättningar med en simhall och ett friluftsbad kan vara framtiden för Sibbo. Det här är två av de fyra alternativ som granskats i en utredning om vattenmotion i Sibbo.

En simhall i Sibbo har länge stått på Sibbobornas önskelista. Diskussioner har förts i flera år och tidigare i vår meddelade Sibbo kommun att man låter göra en behovsutredning om vattenmotion i kommunen.

Behovsutredningen är nu klar. I utredningen har man granskat behovet av tjänster för vattenmotion och olika alternativ för att utveckla vattenmotionen i kommunen.

Fyra alternativ

I utredningen har fyra olika alternativ granskats. De är:

  • Utveckling av vattenmotionstjänster utan en siminrättning
  • En simhall med ”basfunktioner” (bland annat en 25 meters simbassäng) som byggs i Nickby
  • En simhall med ”en hög servicenivå” (bland annat en 50 meters simbassäng) som byggs i Nickby
  • Två siminrättningar (en simhall i Nickby + ett friluftsbad vid havet i södra Sibbo)

Det förmånligaste alternativet skulle vara en simhall med så kallad basfunktion. Det här alternativet skulle innebära en simhall i Nickby med bland annat en 25 meters simbassäng.

Det dyraste alternativet skulle vara en simhall med så kallad hög servicenivå.

Alternativet utan en siminrättning skulle innebära att bättre utnyttja de naturliga vattendragen samt att erbjuda simsedlar som skulle fungera i grannkommunernas simhallar.

Badstrand
Ett av alternativen är en simhall i Nickby samt ett friluftsbad i Söderkulla/Eriksnäsområdet. Arkivbild från friluftsbadet i Kokon Badstrand Bild: Yle/Fredrika Sundén playa de la pott,badstränder

Det finns inget enkelt svar på vilket av alternativen som skulle vara bäst för Sibbo.

Piritta Forsell, servicechef för idrottstjänster, poängterar att alternativen inte går att sätta i någon slags rangordning. Alternativen har tagits fram enligt olika tidtabeller och kostnader för att kunna föras vidare för utlåtande och utvecklande.

- Det är troligt att ett alternativ går vidare men med någon justering. Jag tror inte att något av alternativen är färdigt och det var inte heller meningen.

Kaj Lindqvist, ordförande i kommunstyrelsen, föredrar personligen det andra alternativet.

- Enligt min åsikt så tror jag att den bästa lösningen skulle vara att bygga en simhall med 25 meters simbassäng någonstans i Nickby, i närheten av kommande järnvägsstation.

Sibbo behöver en simhall

En simhall i Sibbo skulle gynna kommunen på många sätt.

- En simhall skulle möjligöra att en stor del av Sibboborna skulle kunna använda den. Simning är en form av utövning som man kan hålla på med oberoende av ålder, kondition eller eventuella handikapp. En simhall skulle säkert även ha en förebyggande verkan, iallafall teoretiskt, och minska på social- och hälsovårdsutgifter, berättar Lindqvist.

Även Piritta Forsell är positivt inställd till en simhall i Sibbo.

- Det skulle vara ett bra tillägg till idrottstjänsterna i Sibbo. Vi vet att alla har önskat det länge och i en kommun med 20 000 invånare så önskar man sig en egen simhall.

En simhall skulle även underlätta skolsimningen mycket, berättar Forsell.

Impivaara simhall, januari 2013
Just nu får skolorna åka till grannkommunerna för att simma Impivaara simhall, januari 2013 Bild: Yle/Johanna Ventus impivaara simhall

Lindqvist berättar att det inte längre är frågan om ifall det finns ett behov för en simhall utan snarare kring tidtabellen och när Sibbo har möjlighet att investera.

För tillfället har Sibbo stora investeringar på gång i bland annat flera skolor men trots det ser Lindqvist positivt på en framtida simhall.

- Efter skolinvesteringarna så tror jag nog att det är helt realistiskt att vi investerar i en simhall.

Nickby det bästa alternativet

Placering av en möjlig simhall är en av de saker som utretts i utredningen. Utredningen visar att Nickby och Söderkulla är de bästa platserna för siminrättningar i Sibbo.

Om endast en siminrättning byggs är Nickby det lämpligaste alternativet. Detta på grund av tre orsaker: tillgänglighet, antalet skolor och elever samt den planerade järnvägsstationen.

En annan motivering är att invånarna i södra Sibbo har närmare till havet.

- I södra Sibbo finns det bättre möjligheter både på sommaren och vintern i och med simbassängen i Ingmans gamla fabriksbyggnad.

Nya bostadshus i Nickby i Sibbo
Många anser att en simhall borde byggas någonstans i centrala Nickby Nya bostadshus i Nickby i Sibbo Bild: Yle/Carmela Walder Sibbo,Nickby,Nordea,bostadsproduktion,nybyggen

Tom Sundbäck, fritidssektionens ordförande, är inne på samma linje.

- Sibbo behöver en simhall och Nickby är bästa alternativet om man vill locka invånare och fortsätta att utveckla Sibbo, säger han.

Utredningen har även tagit i beaktande invånarnas avstånd till närmaste simhall.

Om en simhall skulle byggas i Nickby så skulle det genomsnittliga avståndet till närmaste simhall förkostas från 13,5 kilometer till 8,2 kilometer.

Simhall 2024

Trots att utredningen kan ses som ett steg närmare en simhall så kommer Sibboborna att få vänta på ett beslut ett tag till.

- Det här året är det ännu frågan om utlåtanden om de olika alternativen, platser, typ av simhall och ifall det finns andra alternativ exempelvis med en utesimhall, berättar Kaj Lindqvist.

Lindqvist uppskattar att ärendet kommer till fullmäktigebehandling år 2020.

När kan Sibboborna tidigast få en simhall?

- Jag hoppas på 2024. Det är kanske ett sådär realistiskt årtal, funderar Linqvist.