Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yle Live: Lovisanejdens högstadium övar inför Stafettkarnevalen

Det är en dryg vecka kvar till Stafettkarnevalen. Vi får följa med när elever övar på snabba starter och smidiga växlingar på Lovisa sportplan.

Ett gäng högstadielever har samlats vid sportplanen och håller som bäst på att värma upp. Under eftermiddagen övas masstafett på 12X80 meter på gräsplanen, men främst växlingar på sträckan 4X100 meter.

- Det här är en svår sträcka där växlingarna är avgörande. Vi gör vårt bästa, men vi har ju haft ganska kort träningstid, säger gymnastiklärare Gunilla Nyström.

Gymnastiklärare Gunilla Nyström.
Gunilla Nyström. Gymnastiklärare Gunilla Nyström. Bild: Yle / Leo Gammals Lovisa,högstadium,grundskolans högstadium,Stafettkarnevalen,stafettgrenar,gymnastiklärare,gunilla nyström

Nyström tror att ett realistiskt mål är att vara bland de tio bästa lagen. Men då krävs det att växlingarna fungerar.

Lagen görs upp på basis av bästa sprungna tid, men eleverna får också säga till ifall de inte vill springa en specifik sträcka. Det kan vara utmanande att inleda ett lopp eller vara ankare.

Enligt eleverna Ida Suuronen och Elvira Johansson börjar växlingarna gå bra. Det viktigaste är att ha ett stadigt grepp om pinnen så den inte faller, och det har de.

Ida Suuronen och Elvira Johansson övar växlingar.
Ida och Elvira övar växlingar. Ida Suuronen och Elvira Johansson övar växlingar. Bild: Yle / Leo Gammals Lovisa,högstadium,grundskolans högstadium,Stafettkarnevalen,stafettgrenar,elvira johansson

Det finns olika sätt att ge vidare stafettpinnen till nästa sprinter.

- Vi brukar träna på att ge pinnen ovanifrån, berättar Ida.

Slår ur underläge

Högstadieskolorna i Borgå och Sibbo kommer att bjuda på hårt motstånd.

- Vi försöker slå lite ur underläge, vi har inte någon här i skolan just nu som tränar friidrott eller löpning på fritiden, säger Nyström.

Det finns ändå en hel del elever som sysslar med andra grenar, så man har både snabba löpare och elever med god kondition.

Elever från Lovisanejdens högstadium vid idrottsplanen i Lovisa.
Anton, Axel, Ida och Elvira väntar på karnevalen. Elever från Lovisanejdens högstadium vid idrottsplanen i Lovisa. Bild: Yle / Leo Gammals Lovisa,högstadium,grundskolans högstadium,Stafettkarnevalen,stafettgrenar,anton puurinen

Till dem hör Axel Mickos och Anton Puurinen som också ska springa 4x100 meter.

De spelar båda fotboll på fritiden. Mickos spelar dessutom innebandy.

- Fotboll är mer för konditionen, och innebandy ger snabbhet, säger Mickos.

Det viktigaste är ändå att göra sitt bästa och ha roligt.

- Vi springer nog bara fullt hela tiden och ser hur det går, säger Mickos.

Elever från Lovisanejdens högstadium övar masstafett på gräsplan.
Flick- och pojklagen övar masstafett.. Elever från Lovisanejdens högstadium övar masstafett på gräsplan. Bild: Yle / Leo Gammals Lovisa,högstadium,grundskolans högstadium,Stafettkarnevalen,stafettgrenar,gymnastiklärare,elever vid lovisanejdens högstadium

Artikeln har uppdaterats klockan 16.30 med fotografier från högstadiets övning på Lovisa idrottsplan.

Läs också