Hoppa till huvudinnehåll

Åbo stad kliver in i taxibråket vid Viking Line-terminalen: "Samma regler ska gälla för alla taxibolag"

Viking Lines kryssningsfartyg M/S Grace i Åbo hamn.
Viking Line-terminalen och Viking Lines kryssningsfartyg M/S Grace i Åbo hamn. Viking Lines kryssningsfartyg M/S Grace i Åbo hamn. Bild: Yle/Peter Karlberg M/S Viking Grace

På torsdagen kommer Åbo stad med ett pressmeddelande där man förtydligar vilka regler som gäller för taxibolagen på stadens mark.

Stadens uttalande bottnar i den taxikonflikt som har pågått de senaste dagarna vid Viking Line-terminalen.

Det som har skapat en irritation hos en del taxibolag i Åbo är bolaget Taxidatas nya avtal med rederiet Viking Line. Avtalet har inneburit att Taxidatas bilar får stå närmast terminalen.

- Alla taxifiler som kontrolleras av Åbo stad ska vara tillgängliga för alla taxiföretagare. Utan Åbo stads godkännande kan inte ett taxiföretag begränsa andras verksamhet på ett allmänt område, skriver staden i pressmeddelandet.

Staden skriver också att staden inte är en part i konflikten, utan hoppas i stället på att parterna själva kan lösa problemet.

Tidigare den här veckan har tidningen Turun Sanomat rapporterat om bråk mellan chaufförerna utanför Viking Line-terminalen, bråk som också har resulterat i en polisanmälan.