Hoppa till huvudinnehåll

Äldrerådet följde med hemvården i Åbo: ”Vi såg empatiska och skickliga hemvårdare och massor av nöjda kunder”

händer. en äldre persons knäppta händer och så en yngre människas hand ovanpå
händer. en äldre persons knäppta händer och så en yngre människas hand ovanpå Bild: Mostphotos Händer,äldreomsorg,vård,Beröring,åldringar,senior,vänskap,äldrevård

Hemvården i Åbo har de senaste åren varit extremt hårt kritiserad. Många medier, däribland Yle, har rapporterat om allvarliga brister och för ett år sedan sade facket att hemvården i Åbo är i akut kris.

Inte ens politikerna var medvetna om hur illa läget var för ett par år sedan. Nu verkar läget ändå ha förbättrats.

För att få en tydligare bild av nuläget beslöt äldrerådet i Åbo att titta närmare på hemvården.

Sex medlemmar i äldrerådet följde tidigare i år med varsin hemvårdare under en hel arbetsdag och det de såg återskapade tron på det goda.

- Vi såg yrkeskunniga, skickliga och empatiska hemvårdare som behandlade sina kunder respektfullt och med flexibilitet. Vi fick en betydligt positivare bild av hemvården än den har i den offentliga diskussionen, säger Marjut Aalto från Sydvästra Finlands minnesförening och medlem i äldrerådet.

Enligt Aalto är det viktigt att lyfta fram också den här sidan av hemvården. Då allting fungerar är kunderna nöjda och de anställda trivs med sitt jobb.

Sex personer från äldrerådet står på rad vid åstranden.
Risto Saari, Leif Westerén, Pekka Paatero, Marjut Aalto, Soili Raitanen och Ulla-Maija Vierimaa är medlemmar i äldrerådet i Åbo. Sex personer från äldrerådet står på rad vid åstranden. Bild: Marie Söderman/Yle hemvård,äldrerådet i åbo

Den omtalade brådskan inom hemvården syntes inte heller under de dagar äldrerådet följde med jobbet.

- Visst hade vi en tajt tidtabell att följa, men ett hembesök kunde pågå i trettio minuter eller till och med i en timme. Om en kund enbart behöver en insulinspruta går besöket på ett par minuter. Vi justerade vid behov hembesöken på ett flexibelt sätt.

Hur realistisk är äldrerådets granskning?

Men frågan är om äldrerådets egen lilla granskning beskriver hemvårdarnas vardag på ett realistiskt sätt.

Staden visste på ett ungefär när dessa besök skulle ske och det visade sig att hemvården hade full bemanning alla de dagar då äldrerådet följde med jobbet.

Vikarier finns ändå inte alltid att tillgå.

- Visst är det möjligt att staden medvetet såg till att ta in tillräckligt många vikarier just då. Men samtidigt visar det att arbetet fungerar då bemanningen är i skick, säger Leif Westerén från Åbo svenska pensionärsklubb och medlem i äldrerådet.

Flera punkter där staden kunde bli bättre

Äldrerådet listade ändå flera punkter som man hoppas att staden ska beakta bättre i framtiden.

- Många av hemvårdens kunder är ensamma och här kunde tredje sektorn kopplas in aktivare. Det borde finnas en ansvarsperson som skulle koordinera frivillig vänverksamhet inom hemvården. Medan hemvårdaren sköter det obligatoriska kunde de frivilliga umgås friare med kunderna, säger Westerén.

Närbild på Leif Westerén.
Leif Westerén. Närbild på Leif Westerén. Bild: Marie Söderman/Yle äldreråd,leif westerén

Äldrerådet hoppas också på att större fokus skulle sättas på de äldres tandhälsa. Det verkar dessutom uppenbart att de äldre äter stora mängder medicin och enligt äldrerådet borde den biten ses över bättre.

Dessutom påpekar äldrerådet att det borde diskuteras mer när en äldre person med minnesstörningar inte längre ska skötas hemma.

En tydlig önskan av hemvårdens kunder var att om möjligt alltid få hjälp av samma vårdare i stället för av många olika.

Fler vårdare behövs fortfarande

Riitta Liuksa som är direktör för välfärdssektorn i Åbo uppskattar samarbetet med äldrerådet stort.

- Vi behöver samarbeta för att utvecklas och vi kunde samarbeta ännu mer, säger Liuksa.

Problemet med att rekrytera vårdare är ändå väldigt påtagligt enligt Liuksa, men enligt henne är det viktigt att komma ihåg allt det goda inom hemvården.

- Jag vill inte på något vis förminska problem, men man borde lyfta fram allt det positiva mycket mer. Flexibiliteten inom hemvården kunde vara lockande för studerande, säger Liuksa.

Inför sommaren 2019 behövs 200 semestervikarier enbart till hemvården inom Åbo stad. Fortfarande saknas 50 sommarvikarier som också borde ha rättigheter att dela ut medicin.

Läs också