Hoppa till huvudinnehåll

Elevutbyte ger inblick i Europa – Vasalever bekantade sig med Grekland

Emil Zitra, Daniel Berg och Monica Mattbäck från Borgaregatans skola.
Huvudbild, Emil Zittra, Daniel Berg och Monica Mattbäck från Borgaregatans skola Emil Zitra, Daniel Berg och Monica Mattbäck från Borgaregatans skola. Bild: Yle/Malin Hulkki skola,daniel berg

Just nu gästas Borgaregatans skola i Vasa av elever från Grekland, Portugal och Estland. Det är ett led i Erasmus+ utbytet som skolan är med i.

I januari besökte sju elever och två lärare från Borgaregatans skola Grekland. Emil Zitra och Daniel Berg var två av dem.

- Alla var riktigt trevliga och det var roligt att man fick bo i en familj. Man fick se hur de lever. Det var nog lite annorlunda, det är annan livsstil där, säger Emil Zitra.

- Man märkte att deras skola inte hade fått så mycket resurser. Deras skola hade ingen värme i mitten av januari. Klassrummen var inte lika bra och de hade ingen skolmat, så man märker hur lyckligt lottade vi är här i Finland.

På torsdagen firar vi Europadagen och Europa i sig är också någonting som intresserar både Emil och Daniel.

- Jag försöker hänga med vad som händer i Europa. Det är bra att vi har det här projektet så vi får lära oss mera om Europa, säger Daniel Berg.

- Man märker ju nog hur stor skillnad det kan vara mellan olika länder. Vi har det nog jättebra här, säger Emil Zitra.

Utbyteselever från Portugal.
Utbyteselever från Grekland, Portugal och Estland vid Borgaregatans skola. Utbyteselever från Portugal. Bild: Yle/Malin Hulkki Europeiska unionen,utbyteselever

Gäster från Grekland, Portugal och Estland

Biträdande rektor Monica Mattbäck är den som koordinerade besöket till Grekland. Och just nu gästas alltså skolan av 21 elever och sex lärare från Grekland, Portugal och Estland.

Nästa år är det dags för eleverna från Borgaregatan att besöka Portugal. Både Daniel och Emil tycker att utbytet har gett dem mycket.

- Det bästa är att det öppnar upp nya synvinklar. Det hjälper en att bygga en bättre världsbild och inte bara tänka Finland och Österbotten, säger Daniel Berg.

- Det är jätteroligt att man får en chans att fara till andra länder och få nya kontakter, säger Emil Zitrra.

Också för skolans del har utbytet betytt en hel del.

- Eleverna lär sig jättemycket och får ett bredare perspektiv Och kontakterna förstås och det är roligt att fara utomlands, säger Monica Mattbäck.

Utbyteseleven Margarida Santos
Margarida Santos från Portugal besöker Vasa och Borgaregatans skola. Utbyteseleven Margarida Santos Bild: Yle/Malin Hulkki elev,margarida santos

Välorganiserat och briljant

De 21 elever som just nu gästar Borgaregatan har under veckan åkt på rundtur i Vasa, sett Söderfjärden och Meteorian, besökt Stormossen, Teknobotnia, Merinova och ABB.

Margarida Santos från Lissabon i Portugal är en av eleverna som är på utbyte vid Borgaregatans skola. Hon är imponerad av det hon sett.

- Jag tycker verkligen om det. Allt är så välorganiserat och man känner sig nära naturen, säger Margarida Santos.

Hon är också imponerad av Borgaregatans skola. Och berömmer skolans utrustning som hon tycker är mycket bättre än den hon är van vid från egen skola. Vissa småsaker han hon också reagerat på under sitt besök i Finland.

- Jag har reagerat på att det finns en hel del små briljanta idéer och lösningar, som till exempel mjölkburkarna. Jag har också reagerat på att alla tar av sig skorna då de kommer in någonstans, säger Margarida Santos.