Hoppa till huvudinnehåll

EU engagerar unga i Korsholm – "EU-valet är ett av de intressantare valen"

Valdebatt i Korsholms gymnasium, Nils Torvalds (SFP) talar.
Valdebatt i Korsholms gymnasium, Nils Torvalds (SFP) talar. Valdebatt i Korsholms gymnasium, Nils Torvalds (SFP) talar. Bild: Yle/Anna Ruda Korsholms gymnasium,Nils Torvalds

Elever i Korsholms gymnasium tycker att man inom EU bland annat kan jobba för framtiden och miljön. På tisdagen mötte eleverna fyra kandidater till Europaparlamentet.

Anna Härmälä berättar att EU för henne betyder gemenskap och samarbete. Hon tycker att EU är viktigt för framtiden.

- EU är viktigt för samarbetet. Vi tar EU som en självklarhet, men vi måste nog kämpa för att hålla ihop i framtiden, säger Härmälä.

Unga vill rösta i EU-valet.
Anna Härmälä Unga vill rösta i EU-valet. Bild: Anna Ruda / Yle EU-valet 2019

Jonas Lerbacka berättar att Finland har hört till EU under hela hans liv och han har mest rest till länder som hör till EU. Han har svårt att förstå det som just nu händer i Storbritannien.

- Jag tycker att det är intressant att läsa om Brexit och när de spekulerar om hur och när de ska lämna EU, säger Lerbacka.

Debatt i gymnasiet

I debatten deltog sittande Europaparlamentarikern Nils Torvalds och Ida-Maria Skytte från SFP och Bicca Olin och Thomas Snellman från Gröna Förbundet.

Anna Härmälä var nöjd med debatten.

- Jag tyckte att det var den bästa debatten vi har haft här i Korsholms gymnasium. Vi har fått lyssna på bra kandidater, säger Härmälä.

Hon tyckte om att panelen diskuterade miljöfrågor. Härmäla är 18 år och har sin kandidat klar för Europaparlamentsvalet som hålls den 26 maj.

- Både Torvalds och Snellman var in på vargarna . För att få bort vargarna måste vi få bort rådjuren. Också problemet med skarvarna var de inne på. Det kommer jag att komma ihåg, säger Jonas Lerbacka.

Speciellt Torvalds gjorde intryck på Jonatan Storgård.

- Det de sa om att behålla freden i Europa tyckte jag de sa bra. Jag har också tänkt på att Europa kanske inte är så bra som det verkar på att jobba för freden, säger Storgård.

Jonas Lerbacka
Jonas Lerbacka. Jonas Lerbacka Bild: Yle/Anna Ruda Korsholms gymnasium,Jonas Lerbacka

Ungdomsval

De flesta i gymnasiet är under 18 år och får inte rösta i det egentliga valet till Europaparlamentet. På måndag, den 13 maj, ordnar gymnasiet ungdomsval där de under 18 får rösta.

Jonas Lerbacka säger att han troligen kommer att rösta i ungdomsvalet.

- Egentligen är det viktigt att rösta eftersom det påverkar hur det går, säger Lerbacka.

Jonatan Storgård har ännu inte bestämt sig om han ska rösta i ungdomsvalet.

Flera val

Den här våren har det i Korsholm förutom riksdagsval också ordnats en folkomröstning om en eventuell fusion mellan Korsholm och Vasa. Storgård tror att folk kan vara lite trötta på val.

Jonatan Storgård
Jonatan Storgård. Jonatan Storgård Bild: Yle/Anna Ruda Korsholms gymnasium,jonatan storgård

- EU-valet är ju ett av de intressantare valen så man borde nog orka med det också. EU-valet handlar om större frågor än inrikespolitiken, säger Storgård.

Anna Härmälä tycker att alla val är lika viktiga.

- Jag hoppas att folk orkar vara aktiva, men EU-val brukar inte ha så stort valdeltagande. Jag hoppas folk går och röstar, säger Härmälä.