Hoppa till huvudinnehåll

Grundaren av sajten ”Rich meet beautiful” dömdes i rätten efter att ha uppmanat kvinnliga studenter att "förbättra sin livsstil genom att skaffa sig en sugardaddy”

Kvinna med glas i handen.
Kvinna med glas i handen. Bild: Kzenon/Mostphotos Fest,mousserande viner

Dejtingsajten ”Rich meet beautiful” parar ihop unga kvinnor med rika, äldre män. Nu har grundaren och vd:n dömts till sex månaders villkorligt fängelse och böter i en domstol i Bryssel.

Den 57-årig norska investeraren och självutnämnda "relationsexperten" Sigurd Vedal är den som grundat sugardaddy-sajten ”Rich meet beautiful".

Sugardating eller sockerdejtning

  • Sockerdejtning blir allt mer populärt och fenomenet förekommer också i Finland.
  • Vid sockerdejtning är det oftast fråga om en situation där en äldre man betalar en yngre kvinna för hennes sällskap. Webbplatser uppger att sugarbabyerna, det vill säga sockerflickorna, kommer åt att testa på en lyxig livsstil.
  • Sockerdejtning sker på webbsidor, i sociala medier eller i appar som inte är offentliga. I Finland verkar två sajter som är specifikt inriktade på sockerdejtning: Sugardaters och Richmeetbeautiful. Bägge vittnar om ett ständigt ökande finländskt besökarantal.
  • Sugardaters-sajten har redan 17 800 finländska profiler - i fjol våras var siffran endast 2 500. Richmeetbeautiful för sin del har som mål att nå gränsen på 10 000 finländska besökare i år.
  • Administratörerna för sockerdejtingsplattformarna tror att marknaden fortsätter växa i Finland.
  • Enligt sajterna är sockerdejtning ingen prostitution och sockerdejtningssajterna har förbjudit prostitution. Det är tillåtet att köpa och sälja sex i Finland, förutsatt att det inte är fråga om koppleri eller offer för människohandel.

Han dömdes i onsdags till sex månaders villkorligt fängelse och 250 000 euro i böter av en domstol i Bryssel.

Orsaken är att universitetet i Bryssel, Université Libre de Bruxelles, anmälde sajten efter att osaklig och sexistisk reklam hade placerats ut utanför universitetet 2017.

Reklamplakatet visade en kvinnlig överkropp som knappt täckte kvinnans bröst. Reklamen riktade sig till unga kvinnliga studerande som uppmanades “förbättra sin livsstil genom att skaffa sig en sugardaddy”.

Universitetet anmälde saken till polisen och reklamen avlägsnades.

Studenterna reducerades till sexobjekt

Vedal greps av polisen och fälldes i domstol för osedlighet och uppmaning till prostitution samt brott mot belgiska antisexismlagar.

I rätten insisterade Vedal att han endast ville uppmuntra sajtens kunder att gå på "extraordinära" dejter.

Men domaren konstaterade att sajten var full av bilder på halvnakna kvinnor, och att studenterna hade reducerats till sexobjekt som måste klä av sig för pengar.

För tillfället utreder också fransk polis Vedals dejtingsajt efter att samma typ av reklam placerats ut vid ett universitet i Paris. Utredningen gäller koppleri.

Källa: AFP

Läs också