Hoppa till huvudinnehåll

Handelskriget mellan USA och Kina trappas upp - Kina hotar med motåtgärder om Trump inför nya strafftullar på fredag

Trump i talarpose inför kinesisk chefsförhandlare i välfyllda Ovala rummet.
Kinas chefsförhandlare, vice premiärminister Liu He tvingas höra på Trumps nya hotelser då handelssamtalen fortsätter i Washington. Bilden är från ett möte den 4 april Trump i talarpose inför kinesisk chefsförhandlare i välfyllda Ovala rummet. Bild: EPA förhandling,Kina,USA,tariffer

De utdragna handelsförhandlingarna mellan Kina och USA ser ut att ha tagit en vändning till det sämre och bägge hotar varandra med nya strafftullar från och med fredag.

President Donald Trump upprepade natten till torsdag sitt hot om att på fredag höja strafftullarna för kinesiska varor som är värda omkring 200 miljarder dollar, från 10 till 25 procent.

Kina svarade genast med hot om motsvarande åtgärder om Trump föverkligar sitt hot.

Riskerna för felkalkyler på bägge sidor är hög

- En eskalering av handelstvister ligger inte i vare sig Amerikas, Kinas eller världens intresse. Om USA:s tullar träder i kraft så har Kina inget annat val än att vidta motåtgärder, säger det kinesiska handelsministeriet i ett uttalande.

USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer meddelade på onsdagen officiellt att de nya tullavgifterna träder i kraft på fredag vid midnatt. Strafftullarna omfattar en lång rad kinesiska produkter, bland annat elektronik, maskiner, bilkomponenter samt möbler.

Ingen "deal"

Handelssamtalen fortsätter på torsdagen i Washington och Kinas chefsförhandlare, biträdande premiärminister Liu He väntas delta trots spekulationer om att han skulle bojkotta förhandlingarna i protest mot Trumps hotelser.

Trump hävdade ännu för några dagar sedan att länderna var nära "ett monumentalt, episkt avtal" och han försäkrade att Liu He var redo att gå med på en "deal" som han uttryckte det, men tonen förändrades i natt igen då han angrep Kina i hårda ordalag i ett tal inför jublande anhängare i Florida.

- De bröt avtalet. Så deras handelsförhandlare har flugit in, men de bröt avtalet. Det kan de inte göra, så de måste betala. Ser ni våra tariffer, dundrade presidenten.

USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer anklagar EU för att skada amerikanska flygplansindustri med sina subventioner till Airbus
USA:s handelsrepresentant meddelade på onsdagen att de nya 25 procents strafftullarna träder i kraft på fredag vid midnatt USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer anklagar EU för att skada amerikanska flygplansindustri med sina subventioner till Airbus Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW Robert Lighthizer,USA

Trump antydde också att det kommande presidentvalet I USA nästa år spelar en roll.

-Kinas försök att omförhandla handelsavtalet beror på att de innerligt hoppas på att de skall kunna förhandla med Joe Biden eller någon annan svag demokrat, skrev Trump på Twitter.

Kina avvisar allt tal om att det skulle ha tagit steg tillbaka i förhandlingarna. Kineserna förnekar bestämt att det skulle ha funnits ett avtal eller att man skulle ha gett sådana löften som kunde ha brutits.

Stor risk för felsteg

Oroade analytiker och investerare världen över tolkar Kinas uttalande som en bekräftelse på att Kina inte kommer att böja sig inför Trumps ombytliga förhandlingstaktik.

- Riskerna för felkalkyler på bägge sidor är hög, säger den amerikanska analytikern Scott Kennedy som tror att kineserna inte insåg hur starkt amerikanerna skulle reagera om kineserna först lade en del eftergifter på bordet som de senare drog bort.

Det är fortfarande oklart exakt vilka brutna löften som USA anklagar Kina för, men det är möjligt att amerikanerna har uppfattat kinesiska förslag i förhandlingarna som löften medan kineserna har en annan inställning till förhandlingarna.

USA och Kina har sedan i fjol infört strafftullar mot varandra för varor som sammanlagt är värda 360 miljarder dollar, d.v.s 321 miljarder euro.

Trump förstår inte eller ljuger

Handelskonflikten har drabbat konsumenter, jordbrukare, investerare och företag i bägge länder, trots att Trump upprepade gånger har stoltserat med att Kina tack vare tullarna stoppar miljarder in i federala kassor.

Det är antingen en ren missuppfattning eller en total lögn; det är konsumenter och företag som köper importerade kinesiska varor som betalar för de höjda tullarna, inte kineserna, påpekar presidentens kritiker.

Det är särskilt företag och producenter i konservativa, jordbruksdominerade republikanska delstater som lider mest när kineserna för sin del har minskat importen av livsmedel och råvaror från USA.

Börsen på Wall Street i New York har reagerat kraftigt negativt på de oroande handelsnyheterna från Washington
Börsen på Wall Street i New York har reagerat kraftigt negativt på de oroande handelsnyheterna från Washington Börsen på Wall Street i New York har reagerat kraftigt negativt på de oroande handelsnyheterna från Washington Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE Kina,USA,Handelskrig

Trump har ändå vidhållit att han inte ser några problem med de nya tullarna eftersom USA vinner miljarder på det , vilket alltså inte är sant och något som presidenten inte tycks förstå.

Om handelskonflikten trappas upp ytterligare på fredagen så kommer det ytterligare att skaka investerarnas förtroende världen över och hela världshandeln kan påverkas negativt.

Riskerna ökas av att bägge parter kanske tror att de har en större chans att klara av handelskrigets utmaningar än motparten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes