Hoppa till huvudinnehåll

Här är Yles valkompass för EU-valet – hitta din kandidat på 10 minuter

Yles EU-valkompass har öppnat. 245 kandidater, alltså drygt 90 procent, har svarat. Den påminner mycket om valkompassen inför riksdagsvalet, som många användare tyckte var fräsch och lätt att använda.

Valkompassen vaskar fram den kandidat vars åsikter påminner mest om dina egna. Den visar också också vilka finländare som skulle skickas till EU-parlamentet ifall du fick välja.

Det tar ungefär tio minuter att fylla i valkompassen.

Viktigaste frågorna med publikens hjälp

Valkompassen är utformad speciellt med tanke på under 45-åringar. Klimatet har därför lyfts fram som ett huvudtema eftersom det engagerar och berör. Frågorna handlar även om bland annat säkerhet, invandring och ekonomi.

Webbanvändare kunde påverka vilka frågor som tas upp. I mars publicerades drygt 30 testfrågor på Yle Uutisets webbplats och utgående från omkring tusen svar och kommentarer kunde frågebatteriet vässas till ytterligare.

Läs mera: Tycker du att EU-relaterade ord och begrepp känns svåra att förstå? Ta en titt på vår EU-ordlista och få koll på terminologin!

Konkreta frågor som får det att hetta till

Fokus ligger på frågor som delar finländarnas åsikter, så att skillnaderna mellan de 269 kandidaterna ska komma fram. Klimatet och försvaret är teman där åsikterna går tydligt isär.

Med konkreta exempel försöker valkompassen visa vad kandidaterna tycker i stora komplexa frågor. Frågorna om EU borde förbjuda plastpåsar eller införa en gemensam flygskatt är sådana exempel.

Valkompassen visar också till exempel vad kandidaterna anser om förslaget att ge alla 18-åringar inom EU en gratis interrailbiljett för att främja tågresor under semestern.

EU-valkompassen har utvecklats speciellt med tanke på mobilen. Målet är att Yle ska bjuda på en snabb, trevlig och smidig användarupplevelse i den stund användaren är redo att djupdyka i EU-valets viktigaste frågor.

– Det här är en app som alla finländare ska ha nytta av. Vi vill att tröskeln ska vara låg att använda valkompassen, även för dem som inte annars följer med politik, säger Ville Seuri som är innehållschef på Yle.

Här kommer du till kompassen.

Läs också