Hoppa till huvudinnehåll

Ingen snabbstängning av Rejpelt skola i Vörå – men nästa läsår blir skolans sista

Vitmålat trähus mot en bakgrund av regnmoln och vårgrönska.
Rejpelt skola. Vitmålat trähus mot en bakgrund av regnmoln och vårgrönska. Bild: Yle/Moa Mattfolk Vörå,skolbyggnader,byskolor,rejpelt skola

Det är inte juridiskt hållbart att stänga en skola med allt för kort varsel. Det beskedet från Kommunförbundet räddade Rejpelt skola i Vörå från en stängning redan i höst. Men nästa läsår blir ändå skolans sista.

Det beslöt kommunens bildningsnämnd efter ett långt möte på onsdag kväll.

Yle Österbotten rapporterade inför mötet om Rejpeltföräldrarnas chock över beskedet att skolan skulle kunna komma att stängas redan om några veckor.

Det var på grund av sparkrav i kommunen som man tagit upp möjligheten att stänga skolan redan i höst. Detta hade sparat 60 000 euro.

En så snabb stängning var ändå juridiskt ohållbar enligt Kommunförbundets jurister, vilket Vörås bildningsdirektör Helena Emaus fick besked om först under tisdagen.

I en tilläggsberedning inför bildningsnämndens möte konstaterade Emaus därför att det är rimligare att hålla fast vid ett tidigare fullmäktigebeslut, enligt vilket skolan stänger först efter vårterminen 2020.

Bildningsnämnden beslöt i enlighet med beredningen.

Längre skolväg

Rejpelt skola har idag endast tolv elever och prognoserna visar att antalet elever skulle nå över 20 först om fem år. Kommunen har en gräns på minimiantalet elever som går vid just 20.

Rejpeltelevernas närskola blir nya Koskeby skola tre kilometer bort, skolan byggs för att ersätta den gamla som har stora problem med dålig inomhusluft. Den nya skolan ska stå klar lagom till skolstarten 2020.

Föräldrarna till skolbarnen i Rejpelt uppgav tidigare i ett möte med kommunen att de vägrar sätta sina barn i den gamla skolan med risk för barnens hälsa.

Att barnen får börja i den nya och friska skolan har föräldrarna lättare att acceptera, även om man ogärna släpper taget om den egna byskolan som har anor från 1800-talet.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten