Hoppa till huvudinnehåll

Målfarliga Wilma Sjöholm väntar tålmodigt på genombrottet: "Jag skulle själv säga att jag just nu är bäst vad jag någonsin varit"

Wilma Sjöholm spelar fotboll i Djurgården i Stockholm.
Wilma Sjöholm hoppade in mot Kristianstad den 5 maj. Wilma Sjöholm spelar fotboll i Djurgården i Stockholm. Bild: Johan Sahlen damfotboll

Wilma Sjöholms seniorgenombrott låter vänta på sig, men det är nära. Kanske närmare än någonsin. Den 20-åriga Jakobstadsbon har bidat sin tid i Sverige och öser in mål i juniorserien i väntan på ansvar i damallsvenska Djurgårdens IF.

Den i dag 20-åriga Jakobstadsbon Wilma Sjöholm övervägde sitt nästa drag i karriären noga inför säsongen 2019.

Efter ett år i Sverige var alternativet att återvända till den finska seriefotbollen eller att jobba vidare i Djurgården.

Wilma Sjöholm representerar Djurgården i Allsvenskan.
Wilma Sjöholm gör sin andra säsong i Stockholm. Wilma Sjöholm representerar Djurgården i Allsvenskan. Bild: Johan Sahlén damfotboll

Det blev det senare.

– Beslutet känns helt rätt. Laget är bra och all träning ger effekt. Skulle jag uppleva att jag inte utvecklas skulle det vara en helt annan sak, men jag blir bättre hela tiden och det gäller att prestera på egen toppnivå för att känna att man platsar, säger Sjöholm till Yle Sporten på ett café i Stockholm.

När Sjöholm lämnade Finland gjorde hon det som en notorisk målskytt med bland annat 31 gjorda mål för FC United sommaren 2016 – hela säsongen 2017 i GBK:s led förstördes dessvärre av en knäskada, men i april 2018 bar det av till Stockholm.

– Förra årets försäsong missade jag på grund av skadan, nu märker jag hur stor skillnad det är med till exempel konditionen och självförtroendet. Det känns väldigt mycket bättre inför i år och vi har en trupp fylld med duktiga spelare som man får träna med och jämföra sig med. Att märka att man då klarar sig är viktigt för självförtroendet, säger Sjöholm.

Skip Instagram post

Hon har nu en hel träningssäsong bakom sig och har också kommit igång på allvar med säsongen i både Damallsvenskan och F19-serien.

– Helst av allt spelar jag som anfallare och nu de senaste 1,5 månaderna känner jag att det verkligen lossnat för mig. Jag har spelat bra matcher i F19 och hittat mina löpningar och fått mycket av det jag är bra på att fungera, förklarar hon.

Hennes målform i F19-serien är inget annat än bländande. Tre matcher och åtta mål är något som säkerligen också väckt den damallsvenska träningsledningens uppmärksamhet.

Wilma Sjöholms säsong 2019

Damallsvenskan:

  • Piteå IF DFF – Djurgårdens IF FF 1-0 (hela matchen på bänken)
  • Djurgårdens IF FF – Linköpings FC 2-3 (hela matchen på bänken)
  • Kungsbacka DFF – Djurgårdens IF FF 1-2 (inhopp 79:e minuten)
  • Djurgårdens IF FF – Kristianstads DFF 0-2 (inhopp 78:e minuten)

F19, Norra

  • Djurgårdens IF FF – IK Uppsala Fotboll 3-3, 1 mål
  • Djurgårdens IF FF – Hammarby IF FF 7-0, 5 mål
  • Djurgårdens IF FF – Morön BK 8-2, 2 mål

Hittills har det blivit två inhopp och totalt 23 minuter speltid i damallsvenskan.

– Min form från F19 hoppas jag kunna ta med i damserien och träningsledningen har varit nöjda med det jag presterat. Jag hoppas få spela mer nu framöver och göra fler inhopp, säger hon.

"Jag går framåt hela tiden"

Vid sidan av fotbollen jobbar hon ett par dagar i veckan på restaurang, men genombrottet i damallsvenskan är det hon sätter sin energi på för tillfället.

Med en svår knäskada och en hel missad säsong i färskt minne är det viktigt att hitta rätt balans.

– Hade jag blivit kvar i Finland ifjol är det möjligt att jag hade spelat mer än vad kroppen egentligen hade klarat av och dessutom gjort det för tidigt. Jag övervägde finska ligan, men samtidigt går jag framåt här hela tiden och chansen att utvecklas är stor.

– När jag dessutom bott här fanns inte hela det tuffa steget med att flytta till ny stad med i bilden, jag har vänner och bekanta och en krets med människor omkring mig som gör livet enklare, belyser hon.

Skip Instagram post

Säsongen 2018 fick Sjöholm göra åtta inhopp i Djurgården men lyckades inte hitta nätmaskorna.

Djurgården, som under slutet av säsongen gick en kamp om förnyat seriekontrakt, slutade åtta och hade endast tre poäng till godo på rivalen Hammarby som degraderades och tar ny fart i elitettan.

Via mer speltid och ansvar i damallsvenskan hoppas Sjöholm nu också att landslagsledningen igen hör av sig. Hennes juniorlandslagstränare höll kontinuerligt kontakt med Sjöholm under rehabiliteringsperioden och var också med i diskussionerna kring hennes klubbval.

"Det är ett mål jag haft ända sen jag var liten"

Följande samtal väntar 20-åringen ändå från Anna Signeul och kretsen kring A-landslaget.

– Det är ett mål jag haft ända sen jag var liten och den målsättningen finns kvar. Sen tror jag det hänger ihop med att jag måste få ännu mer ansvar och speltid för att bli noterad, men jag hoppas de inte tror att jag gått bakåt eller något då jag inte spelat så mycket. Det är en jättetuff liga och vi har flera duktiga spelare i laget.

– Jag skulle själv säga att jag just nu är bäst vad jag någonsin varit, säger hon självsäkert.

Hon vill inte heller låta tanken skena iväg, utan väljer att fokusera på två saker: här och nu.

– Jag försöker att låta bli att tänka och fundera för långt framåt, det är något jag lärt mig under min skadeperiod, att man kanske inte skall tänka för långt framåt utan försöka leva i nuet och njuta av det man har.

– Jag är inne i ett flow, det går bra och jag tror på mig själv, säger Sjöholm.

Wilma Sjöholm och Djurgården spelar sin följande match i Damallsvenskan på lördag på bortaplan mot Emma Koivistos och Natalia Kuikkas Göteborg FC.

Emma Koivisto spelar för Göteborgs FC.
Emma Koivisto spelar i Göteborgs FC i Damallsvenskan. Emma Koivisto spelar för Göteborgs FC. Bild: imago/Kamerapress/ All Over Press Emma Koivisto
Wilma Sjöholm spelade fotboll tio år med pojkar.
Som 17-åring spelade Wilma Sjöholm ännu i hemstadens FC United. Wilma Sjöholm spelade fotboll tio år med pojkar. Bild: Yle/Antti Koivukangas wilma sjöholm

Läs också

Nyligen publicerat - Sport