Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Handelskriget trappas upp mellan Kina och USA, Yles pinfärska valkompass, rekordmånga positiva till EU-medlemskapet

Två män går igenom en EU-port
Två män går igenom en EU-port Bild: Mostphotos Europeiska unionen,Europeiska flaggan

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

I dag firas Europadagen!

Dagen till ära öppnar Yles valkompass. Den hjälper dig att hitta din EU-valskandidat på 10 minuter.

Är du positivt inställd till Finlands EU-medlemskap? Då tillhör du majoriteten. Rekordmånga finländare stöder ett EU-medlemskap, visar en undersökning av näringslivets delegation, EVA. SFP:s anhängare är positivast till medlemskapet.

Finland innehar en ledsam första plats jämfört med övriga Norden - var tredje ung får arbetslöshetsstöd. Betyder det att finländska unga mjölkar systemet? Förklaringen är inte så enkel, menar sakkunnig som istället pekar på en hård arbetsmarknad med snuttjobb.

I dag publiceras finalisterna och dansarna för MGP 2019! Här hittar du de tio finalisterna och här de tio dansarna.

Utrikes

Handelskriget mellan USA och Kina trappas upp. Inatt har president Donald Trump upprepat sitt hot om att på fredag höja strafftullarna för kinesiska varor. Det här föll inte i god jord och Kina svarade genast med hot om motsvarande åtgärder.

EU-ländernas koldioxidutsläpp börjar försiktigt gå i rätt riktning. Efter flera år av stagnation minskar nu utsläppen med 2,5 procent år 2018 jämfört med året innan.

Vädret

I dag är det soligt på många håll i landet. I Lappland är vädret ostadigt.

I landets södra och mellersta delar, samt i Norra Österbotten och Kajanaland är vädret klart till halvklart och det är uppehåll. Dagens högsta temperatur är mellan 10 och 15 grader. Det är svalast i Österbotten där det också kan vara tillfälligt något molnigare.

I Lappland är det halvklart till mulet. I mellersta och norra Lappland förekommer det skurar av regn eller snöblandat regn. Dagens högsta temperatur är mellan 7 och 11 grader.